Taki - sobie ogród
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Taki - sobie ogród
Grześ! Muszę mieć dużo trawnika, żeby tańczyć ranną rosą z rozwianym włosem w zwiewnych szatach
Przecież bagno mam mieć pomiędzy drzewami! Od razu będzie mniej trawy!
Przecież bagno mam mieć pomiędzy drzewami! Od razu będzie mniej trawy!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Miłka "Mazurek pod brzózką" - mistrzostwo świata !!!
- takasobie
Halinko! Mazurki są bardzo fotogeniczne! Sypię im ziarenka w szczeliny ściętych i pociętych gałęzi. Chętnie tam siadają i wyglądają naturalnie. Wtedy zdjęcie może wyjśc fajnie.
Muszę koniecznie dokupić karmnik do postawienia w słońcu. Ten główny jest w słoneczku tylko rano, potem jest w cieniu. Ptakom to nie przeszkadza, ale jak tu zdjęcia robić?
Jutro pokopczykuję wreszcie róże, przynajmniej taki mam zamiar. Choć zamierzam jeszcze spojrzeć na prognozę na przyszły tydzień. Naczytałam się literatury i boje się, żeby grzyba nie dostały
Fotka na dziś: Rododendron posadzony w maju. Sezon był dla niego łaskawy, choć podejrzewałam, że grzyba ma jakiegoś, ale po przejściach ostatnich lat miał prawo być mizerny
Muszę koniecznie dokupić karmnik do postawienia w słońcu. Ten główny jest w słoneczku tylko rano, potem jest w cieniu. Ptakom to nie przeszkadza, ale jak tu zdjęcia robić?
Jutro pokopczykuję wreszcie róże, przynajmniej taki mam zamiar. Choć zamierzam jeszcze spojrzeć na prognozę na przyszły tydzień. Naczytałam się literatury i boje się, żeby grzyba nie dostały
Fotka na dziś: Rododendron posadzony w maju. Sezon był dla niego łaskawy, choć podejrzewałam, że grzyba ma jakiegoś, ale po przejściach ostatnich lat miał prawo być mizerny
Miłka
- grazka24
- Od: 19 maja 2010, o 13:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Miłka zazdroszczę Ci tego ptactwa wszelakiego gatunku.W Łodzi to tylko sroki i czasem jakis wróbelek sie pokaże.W tym roku ich mało jest.To chyba sprawka srok.Czasem jakis kolorowy usiądzie na ogrodowej siatce czyżyk albo dzwoniec.Ciężko u mnie z tym poznawaniem , ale może dzięcioła bym poznała
- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Miłka od razu pilnuj żeby pęd był proty(dowiązuj go do jakiegoś patyczka) bo inaczej zrobią ci się z niego esy floresy. Ło a rh widzę że już wiekowy jegomośc, wielachny jest, a ile pąków ma. Ale popis będzie na wiosnę.
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
Oj, oj żeby nie był ususzony
- takasobie
Grażka! na pewno u Ciebie jest tyle samo ptaków co u mnie, ale nie sposób cały czas siedzieć z nosem przy szybie
Paula! Dzięki! Już mu dałam podpórkę i pierścionek trzymajacy. Potem zrobię fotkę.
Jola! Podlewam je, inne są pieknie soczyście zielone więc to chyba przebarwienie typowe dla odmiany. Muszę poszperać i poszukać odmiany, czy taki ma zwyczaj
Fotka na dziś. Juka, nie wiem dlaczego nie była taka ładna latem
Paula! Dzięki! Już mu dałam podpórkę i pierścionek trzymajacy. Potem zrobię fotkę.
Jola! Podlewam je, inne są pieknie soczyście zielone więc to chyba przebarwienie typowe dla odmiany. Muszę poszperać i poszukać odmiany, czy taki ma zwyczaj
Fotka na dziś. Juka, nie wiem dlaczego nie była taka ładna latem
Miłka
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Juka faktycznie ładna - widocznie wcześniej naraziła Ci się swym nieodpowiednim wyglądem i teraz nadrabia aby nie przyszło Ci do głowy wziąć szpadel i .....
- Steasi
Miłka nie ma za co. Masz piękne juki. Szybko Ci się rozrosną. Zawsze chciałam mieć ale miejsca mi szkoda, głownie tego pod ziemią, straszne to podobno połaci przestrzeni pod ziemią zabiera.
- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Miłka Twoja juka rzeczywiście ładnie się prezentuje
Jak byłam wczoraj na działce, to też mnie moje juki zastanowiły, że takie zielone, mróz im nie straszny, nawet zastanawiałam się czy juka nie jest zimozielona
Jak byłam wczoraj na działce, to też mnie moje juki zastanowiły, że takie zielone, mróz im nie straszny, nawet zastanawiałam się czy juka nie jest zimozielona
- takasobie
Juka jako jedna z niewielu wygląda przyzwoicie. Dziwi mnie róża Geisha, która jest najwrażliwsza ze wszystkich, a wypuszcza nowe liście jak wiosną.
Oczywiście kopczyków jeszcze nie mam, bo nie potrzeba. Węborek z trocinami mam na podorędziu W każdej chwili mogę posypać.
Podlewam róże i rododendrony.
A dziś nawet posadziłam czosnek i posiałam sałatę.
I forsycję wsadziłam. Wiem, pewnie nic z tego nie będzie, bo za późno ale kto ja tam wie. Innym rosną jak chwast, a mi gdzieś znikła moja.
Ptaszyska się zlatują, bo pewnie ziarenka z łąki wyżarły. Pokazują się mazurki wróble, sikory bogatki i modre oraz sierpówki, sójki i dzwońce. Rano słyszałam rudzika. Strasznie się drze i widać go często z daleka, ale płochliwy bardzo.
Tak też oddaję się obserwacji w weekendy, a w tygodniu ogrodu nie widzę, bo (jak to za pańszczyzny) pracuję od świtu do zmierzchu
A na długie zimowe wieczory wyciągnęłam włóczkę i druty. I obiecałam sobie , że powrócę do haftu, którego przed laty uczyła mnie babcia. Pójdę w poduszki z motywami ogrodowymi
Krysiu! Paula! Halinko!
Oczywiście kopczyków jeszcze nie mam, bo nie potrzeba. Węborek z trocinami mam na podorędziu W każdej chwili mogę posypać.
Podlewam róże i rododendrony.
A dziś nawet posadziłam czosnek i posiałam sałatę.
I forsycję wsadziłam. Wiem, pewnie nic z tego nie będzie, bo za późno ale kto ja tam wie. Innym rosną jak chwast, a mi gdzieś znikła moja.
Ptaszyska się zlatują, bo pewnie ziarenka z łąki wyżarły. Pokazują się mazurki wróble, sikory bogatki i modre oraz sierpówki, sójki i dzwońce. Rano słyszałam rudzika. Strasznie się drze i widać go często z daleka, ale płochliwy bardzo.
Tak też oddaję się obserwacji w weekendy, a w tygodniu ogrodu nie widzę, bo (jak to za pańszczyzny) pracuję od świtu do zmierzchu
A na długie zimowe wieczory wyciągnęłam włóczkę i druty. I obiecałam sobie , że powrócę do haftu, którego przed laty uczyła mnie babcia. Pójdę w poduszki z motywami ogrodowymi
Krysiu! Paula! Halinko!
Miłka
- Olusia
- Od: 23 gru 2007, o 21:38
Założyłam swój nowy wątek
Pokaż te ogrodowe motywy na poduszkach
Ja mam od 15 lat w 3/4 wyhaftowany obrus gwiazdkowy.
Kiedyś mówiłam , że go na emeryturze wykończę ale ja na emeryturze mam mniej czasu.
Pokaż te ogrodowe motywy na poduszkach
Ja mam od 15 lat w 3/4 wyhaftowany obrus gwiazdkowy.
Kiedyś mówiłam , że go na emeryturze wykończę ale ja na emeryturze mam mniej czasu.
- Steasi
No to masz kochana chociaż zajęcie na te zimne dnie. Też mam karmnik za oknem i zlatuje się tych ptaszków całkiem sporo. A jaka atrakcja. Takie małe zoo za oknem