U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie
Re: U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie
Malgosiu!
Obawiam sie ze bedzie mi ciezko zrobic tak jak u Ciebie, bo ja mam tam wsadzona cala mase cebulek. Poniewaz mialam ich szalenie duzo to wsadzalam je pietrowo, takze gdybym teraz chciala robic podwyzszenie to bym musiala cebulki powyciagac i na nowo je powsadzac
Co do szerokosci rabaty to jestem pod tym bialym murem ograniczona przez schody i nie moge jej poszerzyc.
Co do temp to w Belgii klimat jest delikatniejszy, ale mi jak to mi, zawsze zimno
Obawiam sie ze bedzie mi ciezko zrobic tak jak u Ciebie, bo ja mam tam wsadzona cala mase cebulek. Poniewaz mialam ich szalenie duzo to wsadzalam je pietrowo, takze gdybym teraz chciala robic podwyzszenie to bym musiala cebulki powyciagac i na nowo je powsadzac
Co do szerokosci rabaty to jestem pod tym bialym murem ograniczona przez schody i nie moge jej poszerzyc.
Co do temp to w Belgii klimat jest delikatniejszy, ale mi jak to mi, zawsze zimno
Moj ogrod czyli potrzebna mi dobra rada
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=47302" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=47302" onclick="window.open(this.href);return false;
Dziękuję za zaakceptowanie nieoczekiwanego gościa. Szukałam w wyszukiwarce jaśminu i zostałam skierowana na Twoją stronę nie zdając sobie sprawy, że jesteście zaprzyjaźnieni tak blisko w miłej grupie. Teraz przeglądnęłam stronę w całości. To co łączy nas to urządzanie ogrodu od początku.Przenosiłam rośliny z wysokich gór do trochę niższych. Mam sporą wiedzę, dużo literatury i całkiem niezłą kolekcję roślin, które jakoś przeżyły przeprowadzkę.Brakuje sił i pieniędzy bo zostałam sama i muszę jakoś wykończyć dom. Ogród będzie naturalistyczny,kontrolowany, bardzo odczuwam brak męskiej ręki i siły w moim ogrodzie. Ale jest - i mogę wypić filiżankę kawy wśród roślin o czym marzyłam mieszkając w mieszkaniu socjalnym po spaleniu naszego domu.
Tak prawdę mówiąc jest to mój czwarty ogród, urządzany przeze mnie.. i oby ostatni...
Serdecznie pozdrawiam
Tak prawdę mówiąc jest to mój czwarty ogród, urządzany przeze mnie.. i oby ostatni...
Serdecznie pozdrawiam
"Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz tego dokonać"
- megi1402
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Meggi, faktycznie nie możesz poszerzyć rabatki, do schodów musi być wygodne dojście.
Na wiosnę będą tam kwitły cebulowe, a co latem i jesienią?
Halszko, zawsze jesteś mile widzianym gościem, zapraszam
Pożar, utrata bliskiej osoby, niewykończony dom i ciężka sytuacja finansowa - współczuję, na pewno jest ci bardzo trudno. Ale pomalutku ze wszystkim sobie poradzisz, tego ci życzę. Urządzasz czwarty ogród, więc wiedzę i doświadczenie na pewno masz już ogromne. Ja dopiero się wszystkiego uczę.
Myślisz o założeniu własnego wątku ogrodowego? Jeśli tak, to już teraz zapowiadam się z wizytą u ciebie.
Na wiosnę będą tam kwitły cebulowe, a co latem i jesienią?
Halszko, zawsze jesteś mile widzianym gościem, zapraszam
Pożar, utrata bliskiej osoby, niewykończony dom i ciężka sytuacja finansowa - współczuję, na pewno jest ci bardzo trudno. Ale pomalutku ze wszystkim sobie poradzisz, tego ci życzę. Urządzasz czwarty ogród, więc wiedzę i doświadczenie na pewno masz już ogromne. Ja dopiero się wszystkiego uczę.
Myślisz o założeniu własnego wątku ogrodowego? Jeśli tak, to już teraz zapowiadam się z wizytą u ciebie.
Megi!
Mysle ze kamieniami podsypie, widzialam tak u dziewczyn na forum i tez fajnie to wyglada. Poki co na rabatce mam same cebulowe nawsadzane. W przyszlym roku jak zrobi sie cieplo to podokupuje roslin i nowe pomysly sie zrodza, pewnie cos powsadzam, cos poprzesadzam... jak to w zyciu ogrodnika, hihi.
Halszko! Ja tez chetnie do Ciebie wlece. To Twoj kolejny juz ogrod, wiec na pewno masz duze doswiadczenie i bedzie sie u Ciebie dzialo!
Mysle ze kamieniami podsypie, widzialam tak u dziewczyn na forum i tez fajnie to wyglada. Poki co na rabatce mam same cebulowe nawsadzane. W przyszlym roku jak zrobi sie cieplo to podokupuje roslin i nowe pomysly sie zrodza, pewnie cos powsadzam, cos poprzesadzam... jak to w zyciu ogrodnika, hihi.
Halszko! Ja tez chetnie do Ciebie wlece. To Twoj kolejny juz ogrod, wiec na pewno masz duze doswiadczenie i bedzie sie u Ciebie dzialo!
- Gosia123A
- Od: 28 maja 2011, o 19:37
Małgosiu czy już okryłaś drzewka przed zimą,pewnie tak
Witam
Gdyby nie to wietrzysko. byłaby radość o poranku. Wszystkie chochoły mi pozrywało...okrywam rośliny nie tyle przed mrozem ile przed sarnami.
Poprawiłam i zabrałam się do dalszego przeglądania wątku"U Jasia i Małgosi" Podoba mi się Wasza pasja i różnorodność, nawet zioła w sferze zainteresowania
Mamy też wspólnych znajomych , świat pasjonatów przyciąga i łączy.
Też jestem wrocławianką, która wybrała życie na wsi - bliżej natury.
Myślałam nad stworzeniem swojej strony - prowadzenie jej wymaga jednak pewnej systematyczności i mam kłopoty z Fotosikiem, mimo poprawnej rejestracji nie mogę się zalogować - wyłączyłam ochronę antywirusową i też nie pomaga. Na facebooku nie mam tych problemów.
Całe lato chodziłam z aparatem fotografując swoje roślinki, aby było co zimą oglądać.Teraz cieszę się kwitnącymi roślinami w domu.. i czekam wiosny.
Na długie zimowe wieczory mam pracę nad uzupełnieniem indeksu roślin w Excelu.Nie muszę szukać na oślep opisu roślin i ich wymagań ,w literaturze - klikam i mam, służę też innym
Serdecznie pozdrawiam
Gdyby nie to wietrzysko. byłaby radość o poranku. Wszystkie chochoły mi pozrywało...okrywam rośliny nie tyle przed mrozem ile przed sarnami.
Poprawiłam i zabrałam się do dalszego przeglądania wątku"U Jasia i Małgosi" Podoba mi się Wasza pasja i różnorodność, nawet zioła w sferze zainteresowania
Mamy też wspólnych znajomych , świat pasjonatów przyciąga i łączy.
Też jestem wrocławianką, która wybrała życie na wsi - bliżej natury.
Myślałam nad stworzeniem swojej strony - prowadzenie jej wymaga jednak pewnej systematyczności i mam kłopoty z Fotosikiem, mimo poprawnej rejestracji nie mogę się zalogować - wyłączyłam ochronę antywirusową i też nie pomaga. Na facebooku nie mam tych problemów.
Całe lato chodziłam z aparatem fotografując swoje roślinki, aby było co zimą oglądać.Teraz cieszę się kwitnącymi roślinami w domu.. i czekam wiosny.
Na długie zimowe wieczory mam pracę nad uzupełnieniem indeksu roślin w Excelu.Nie muszę szukać na oślep opisu roślin i ich wymagań ,w literaturze - klikam i mam, służę też innym
Serdecznie pozdrawiam
"Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz tego dokonać"
- megi1402
Meggi, z kamieniami na pewno będzie ładnie.
Gosiu, nie mam drzew w moim ogrodzie.
Jedyna drzewopodobna roślina to migdałek na pniu, ale jego nie będę okrywać na zimę.
Halszko, indeks swoich roślin w Excelu to dobry pomysł, może też sobie kiedyś taki stworzę. Na razie robię notatki w zeszycie.
Mam nadzieję, że niedługo pokażesz nam fotki swoich roślin. To prawda, że prowadzenie wątku wymaga trochę czasu, ale warto, w ten sposób powstaje swoista kronika powstawania ogrodu. Przez Fotosik można również zamieszczać zdjęcia bez zalogowania, ja tak robię, bo jest prościej i szybciej.
Dzisiaj kilka aktualnych fotek z szaro-burego jesiennego ogrodu.
Gosiu, nie mam drzew w moim ogrodzie.
Jedyna drzewopodobna roślina to migdałek na pniu, ale jego nie będę okrywać na zimę.
Halszko, indeks swoich roślin w Excelu to dobry pomysł, może też sobie kiedyś taki stworzę. Na razie robię notatki w zeszycie.
Mam nadzieję, że niedługo pokażesz nam fotki swoich roślin. To prawda, że prowadzenie wątku wymaga trochę czasu, ale warto, w ten sposób powstaje swoista kronika powstawania ogrodu. Przez Fotosik można również zamieszczać zdjęcia bez zalogowania, ja tak robię, bo jest prościej i szybciej.
Dzisiaj kilka aktualnych fotek z szaro-burego jesiennego ogrodu.
Super! A co masz tam pnacego?
- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U Ciebie, to jesienia tez jest cacy Jednak takie zorganizowane ogrodki, to pod moje "ladnie" podchodza. Nawet warzywniaczek wyglada perfetos i ma swoj urok, chociaz nic juz tam nie rosnie.
- megi1402
Meggi, na pergoli mam dwie winorośle (różowy i jasny winogron, bezpestkowy), na trzech drabinkach koło muru powojniki (Jackmanii, Piilu, The President), a na większej drabince wiciokrzew Henry'ego.
Jule, dzięki, ale widzę, że przydałoby się więcej wyższych zimozielonych roślin, teraz jest trochę łyso. Muszę to nadrobić w przyszłym roku.
Jule, dzięki, ale widzę, że przydałoby się więcej wyższych zimozielonych roślin, teraz jest trochę łyso. Muszę to nadrobić w przyszłym roku.
- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gosia, to dopiero o tej porze roku mozna dobrze zobaczyc czego brakuje. Ja lubie iglaki i mam ich pare, wlasnie dlatego bo wiem, ze tylko przez pol roku w roku kwiaty i liscie zdobia nasze ogrody a pozniej jest juz po ptakach I dlatego trzeba wprowadzac cos, co caly rok moze cieszyc oko.
Wlasnie teraz tez chodze i patrze, ogladam z okna i ustawiam sobie dodatkowe iglacze nasadzenia.
Wlasnie teraz tez chodze i patrze, ogladam z okna i ustawiam sobie dodatkowe iglacze nasadzenia.
- Helen
- Od: 30 sie 2010, o 19:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gosia ten jesienny ogród ma swój urok, te białe mury też dodają uroku,
ale chociaż 2 iglaczki , wąskiego pokroju przydały by się
ale chociaż 2 iglaczki , wąskiego pokroju przydały by się
- megi1402
Jule, Helenko, lubię iglaki, muszę wyszukać jakieś wąskie i niewysokie, rosnące maksymalnie do 2,50 m wysokości, ewentualnie takie, które można przycinać. Tylko nie wiem, gdzie je posadzić, żeby nie zasłaniały słońca innym roślinom. Myślałam też o zimozielonych liściastych krzewach, np aukuba, pieris, berberys, ostrokrzew, trzmielina.