Żaby, jaszczurki i inne żyjątka na działce cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

anu-la pisze:Zdarza się że przy dokarmianiu ptaków i myszka się pożywi. Nie jest ich dużo bo okoliczne koty robią swoje, wiec nie są przeze mnie tępione.
Śliczne te myszki :P U mnie jaszczurki sie pojawiają (takie zieloniutkie), żabki i zaskrońce czasem ;:110 nie cierpie ich :evil: kotki od sąsiada też często się błąkają :P

a to motylek, którego udało mi się pstryknąć - rusałka pawik :D
Obrazek

i gąsiennice pawia królowej na moim koperku :P
Obrazek
Awatar użytkownika
Ziela1233
200p
200p
Od: 5 mar 2008, o 13:49

Post »

u mnie na działke sprowadziły sie żaby kiedy założyłem oczko wodne
mam ich sporo bo około 20 (5 dużych i reszta małych) mam dwie ropuchy i pełno jaszczurek.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

A to nasz mały pilot, który wystartował z pobliskiej wieży w środku dnia i miał trudności z powrotem do domu...

Obrazek
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ziela1233 pisze:u mnie na działke sprowadziły się żaby kiedy założyłem oczko wodne
mam ich sporo bo około 20 (5 dużych i reszta małych) mam dwie ropuchy i pełno jaszczurek.
Ziela, to wyślij do mnie kilka. Bardzo bym chciała mieć i żabki i jaszczurki.
Wzeszłym roku pojawiła się żabka, ale jak się pojawiła tak sobie poszła.
Może wróci w tym roku ?
A może ktoś mi powie co stało się z kijankami ? dostałam cały- chyba kilometrowy- sznur skrzeku.
Było mnóstwo kijanek i wyparowały gdy już były bardzo duże :roll: Nie widziałam ani jednej malutkiej żabki. :cry:
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

"Kijanki są zjadane nie tylko przez ryby drapieżne, ale i karpiowate, a także przez ptaki."
http://oczkowodne.net/article/rana.php

Baaaa, to nawet przysmak ptaszków. I jeśli bardzo chcesz mieć żabki, to warto zagrodzić taflą np. szyby, plastiku część oczka, ale tak, by był przepływ wody, by ochronić kijanki przed rybami.
A na górę tego rewiru lęgowego, dobrze jest dać gęstooczkową siatkę ( nawet podwójnie złożona siatka raszlowa), by ochronić kijanki przed ptakami.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ze ptaki wyjadają, to bym się zgodziła, ale ryby ?
Czyżby czekały aż kijanki urosną, bo malutkich nie jadły ?
I były karmione... :roll:
A kijanki przecież są płochliwe, jak się podchodziło to uciekły.
A zaczynały znikać jak były już prawie żabkami :cry:
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Hmmm, może koty polowały dla zabawy?
Ja u siebie robiłam w najmniejszym oczku, na płuciźnie własnie w ten sposób, akwen dla narybku, bo ryby drapieżne pożerały całe stada narybku koi i karasi. I ten akwarystyczny sposób ochrony- sparwdził mi się w oczku.
Doświadczeń z żabami nie mam, bo one u nas w górach występują tylko sporadycznie, nad rzekami...i szczerze powiem, że przez 4 lata, widziałam żabkę może ze 3 razy.
Za to ślimaków- do wyboru, do koloru ! :wink:
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sama nie wiem... ale spróbuję jeszcze raz.
A może wrócą te co odeszły ?
Awatar użytkownika
Takuma
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 10 paź 2007, o 10:13

Post »

Żaby po dorośnięciu (jak im wyrosną 4 nogi i odpadnie ogon)wychodzą ze zbiornika i już do niego nie wracają, albo żyją w jego pobliżu-w zależności od gatunku. Kijanki natomiast są zjadane nie tylko przez drapieżne ryby,ale i karpiowate. U mnie w oczku mam kilkanaście dosyć dużych kolorowych karasi i mimo tego że są dobrze karmione uganiają się za kijankami i je zjadają. Z tego widać że niewiele kijanek ma szansę dożyć do "pełnoletności",a jak wyjdą z wody to czychają na nie inni amatorzy żabiego mięsa-ptaki , jeże i inne drobne drapieżniki.
Dużo kijanek też kończy żywot w naszym filtrze- wciągane są przez pompę i nie mają możliwości powrotu do oczka.
Piotr
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

W tym roku odkryłem na działce dwie jaszczurki zwinki (Lacerta agilis) - para. Są to bardzo pożyteczne żyjątka wspomagające nas w walce ze szkodnikami. Jak mi się uda to zrobię zdjęcie. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
bigaczzz
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 10:43

Post »

A ja wczoraj zniszczyłem mieszkanie kilkunastu żab, które wykonały je sobie w starej spróchniałej desce oddzielającej jeden płat betonu od drugiego (chodzi mi o betonowy chodnik). Niestety teraz nie będą miały już szansy powielenia tego mieszkanka gdyż szpary zapełniłem betonem. Teraz widuję je tylko pod deskami przykrywającymi rynsztok...
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38

Post »

Ja u siebie spotkałam już kilka razy żabki , ale to raczej pojedyńcze przypadki . Samiczkę jaszczurki zwinki też widziałam u siebie i choć troszkę czuję do nich rezerwę cieszę się , że są mieszkańcami mojego ogródka .
A tu żabka podczas odwiedzin :wink:
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

możecie się ze mnie śmiać ile chcecie, bo ja - stara baba stałam dziś przy kompostowniku jak jakieś cielę i gapiłam się na zaloty jaszczurek. Samczyk przyodziany w elegancki zielony strój poszturchiwał i podszczypywał ciągle samiczkę, a ona nic, zero reakcji. Próbował nawet na nią włazic, w końcu jej się to znudziło i czmychnęła do kryjówki. Qrcze, zmarnowałam chyba z pół godziny.
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”