Potrawy Wigilijne
Potrawy Wigilijne
Zakładam ten wątek aby osoby zainteresowane potrawami wigilijnymi nie szukały w gąszczu innych przepisów.
Zapraszam do dzielenia się swoimi sprawdzonymi przepisami.
Wątek otwarty jest dla wszystkich.
Barszcz
Przygotowanie kwasu buraczanego ( przygotowują go około 15 grudnia)
1,5 kg buraczków
3,4 ząbki czosnku
skórkę razowca (albo 1 kromkę)
Umyte i obrane buraczki pokroić i ułożyć w słoju
Zalać przegotowaną wodą
dodać czosnek i kromkę razową
Przykryć i odstawić w ciepłym miejscu na 6 dni
po tym terminie zlać do butelki i przechowywać w lodówce.
[b]Barszcz[/b] (gotuję 22 i 23-12)
1,5 kg buraczków
3 ząbki czosnku( ja daję nawet 5)
ok 30gr suszonych grzybów
cebula
włoszczyzna
sól,pieprz,liść laurowy( u nas na to mówi się listek bobkowy )
ziele angielskie( my mówimy kubaba )
sok z cytryny, cukier
2-3 szklanki kwasu buraczanego
Surowe buraki obrać i zetrzeć na grubej tarce i skropić sokiem z połowy cytryny
zalać buraki wrzącą wodą i trzymać na bardzo małym ogniu ok 3 godz, uważać aby się nie gotowały ( to robię 22-12)
odstawić to na noc do wystygnięcia. Następnie odcedzić.
Grzyby umyć ,namoczyć i także odstawić na noc lub na kilka godzin.
Następnego dnia
Obrać włoszczyznę zalać 3 litrami wody, dodać grzyby wraz z wodą w której się moczyły oraz pozostałe przyprawy.Gotować około 30 min p, po czym odcedzić.
Wywar połączyć z barszczem,dodać kwas buraczany doprawić wg uznania solą, pieprzem cytryną i cukrem.Ja dodaję jeszcze trochę majeranku.
Zupa grzybowa
Usmażyć kilka naleśników,po wystudzeniu zwinąć w rulon i zamrozić.( można to zrobić nawet teraz)
10 dkg suszonych grzybów
1 średnia cebula
4 kostki rosołowe
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 żółtko
sok z 1/2 cytryny
sól,pieprz
Suszone grzyby namoczyć w wodzie na całą noc a następnie wraz z cebulą przepuścić przez maszynkę.
Masło stopić,dodać grzyby oprószyć mąką,podlać wodą i dusić do miękkości.W wodzie rozpuścić kostki rosołowe. dodać podduszone grzyby,zagotować.Żółtko zmieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny,wlać do zupy,nie gotować, przyprawić do smaku.
podawać z pokrojonymi naleśnikami. (zupę gotuję 23-12 naleśniki rozmrażam również 23-12)
Śledzie korzenne
1/2 kg filetów śledziowych
3 średnie cebule
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 łyżki oleju
mielone: cynamon,goździki,pieprz,ziele angielskie
drobno posiekany korzeń imbiru( wielkość orzecha włoskiego)
4-5 pokruszonych liści laurowych
2 łyżeczki cukru pudru
cukier,sól,pieprz i natka pietruszki do dekoracji.
wszystkie przyprawy korzenne dokładnie utrzeć z pudrem cukrem i posypać nimi pokrojone na kawałki śledzie i wymieszać.
Przykryć folią i wstawić na noc do lodówki
Następnego dnia ,obrać cebulę, pokroić w cienkie plasterki i zeszklić na oleju.
Dodać koncentrat pomidorowy,sól,pieprz i cukier,dokładnie wymieszać, ostudzić.
Na półmisku układać na przemian śledzie i cebulę,przystroić natką pietruszki.
Śledź po szwedzku
8 filetów śledziowych
102 czerwone cebule
1 por
1/2 szklanki octu winnego
5 łyżek cukru
1 łyżka ziaren ziela angielskiego
Do rondelka wlać ocet oraz 3/4 szklanki wody
dodać cukier i ziele angielskie,krótko zagotować.
Odstawić do wystygnięcia
Opłukane i osuszone śledzie pokroić na kawałki.
Cebulę i por pokroić w krążki
W szklanym naczyniu układać warstwami przygotowane składniki i zalać marynatą.Wstawić na noc do lodówki.
Śledzie z majonezem i keczupem
4 matjasy
5 łyżek majonezu
2 łyżki śmietany
2 łyżki keczupu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka przyprawy maggi
1/2 litra mleka
cytryna,cukier,sól
Śledzie zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny
osączyć,pokroić na kawałki
ułożyć na półmisku,skropić sokiem z cytryny, posypać szczyptą cukru.
Majonez wymieszać ze śmietaną,musztardą i keczupem,dodać maggi
przyprawi do smaku,solą,cukrem, sokiem z cytryny i tak przygotowanym sosem zalać śledzie.
Przynajmniej na godzinę wstawić do lodówki.
Pilaw
1 szklanka ryżu
1 kostka bulionowa
20 dkg. pieczarek
2 marchewki
1/2 średniego selera
1 korzeń pietruszki
1 por
25 dkg żółtego twardego sera
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
sól, pieprz do smaku
Opłukany i osączony ryż podsmażamy na oliwie na złoty kolor
warzywa szatkujemy na grubej tarce i podsmażamy na maśle razem z pieczarkami
wszystkie produkty wkładamy do garnka zalewamy dwoma szklankami bulionu i gotujemy na bardzo małym ogniu ok 15-20 min.
doprawiamy do smaku,solą i pieprzem.
Następnie dodajemy połowę potartego sera,wymieszamy,zawijamy garnek w ręczniki i na 2,5 godziny wstawiamy pod kołdrę.
Przed podaniem na stół posypujemy resztą sera i zapiekamy aż ser się rozpuści.
Pierogi gotowane z pieczarkami
ciasto:
40 dkg mąki pszennej
żółtko
2 łyżki rozpuszczonej margaryny
1/2 szklanki letniej wody
farsz
40 dkg pieczarek
cebula
jajko
2 łyżki masła
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki tartej bułki
sól,pieprz
Pieczarki i cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle,
doprawić solą i pieprzem,po przestudzeniu połączyć i wyrobić z natką,jajkiem i bułką tartą.
Na stolnicy przesiać mąkę, zrobić wgłębienie, dodać żółtko,margarynę,posolić i wyrobić ciasto dolewając ciepłą wodę
Gładkie, wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 min.
Po tym czasie rozwałkować na cienkie placki,szklanką wykroić krążek, na środek każdego krążka nakładać farsz i dokładnie zlepić brzegi.
Ja takie pierogi robię już na początku grudnia, zamrażam rozłożone na blaszce a potem przekładam do woreczka i tym sposobem nigdy mi się nie sklejają.
Pierogi pieczone z grzybami
ciasto
50 dkg ugotowanych w mundurkach ziemniaków
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
1 łyżka margaryny
sól
Frsz
50 dkg świeżych (mrożonych) grzybów różnych w ostateczności mogą być pieczarki
2 cebule
2 łyżki białego wytrawnego wina
2 łyżki margaryny
2 łyżki startego żółtego sera
sól,pieprz,tymianek
oczyszczone grzyby i obrane cebule, drobno pokroić.
W rondlu stopić margarynę, zeszklić na niej cebulę,do dać grzyby i chwilę smażyć mieszając, skropić winem,dodać pieprz, sól, tymianek, wymieszać i dusić pod przykryciem ok 30 min
Odparować, przestudzić, wymieszać z serem, doprawić do smaku
Ziemniaki obrać, zemleć ,ostudzić, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną,
wlać stopioną margarynę,wbić jajka, lekko osolić, dokładnie zagnieść ciasto.
Stolnicę posypać mąką. uformować wałek z ciasta.
Odcinać plasterki, rozgniatać na dłoni, nadziewać farszem, starannie skleić.
ułożyć na blasze wysmarowanej margaryną
piec w nagrzanym piekarniku 200st. na złoty kolor.
Po wystygnięciu zamrażam i czekają sobie na święta.
Pierożki z ciasta francuskiego-do barszczu
30 dkg ciasta francuskiego.
Farsz:
2 puszki koreczków holenderskich
4 łyżki drobno startego żółtego sera
1 łyżka margaryny.
Lekko rozmrożone ciasto pokroić na małe kwadraty.
Na każdym ułożyć kawałek filecika, ciasto zwinąć
Każdy kawałek obtoczyć w startym serze, ułożyć w formie nasmarowanej margaryną
Wstawić do gorącego piekarnika 200st.
Piec do zarumienienia.
doskonałe do barszczu lub innych czystych zup
Zapraszam do dzielenia się swoimi sprawdzonymi przepisami.
Wątek otwarty jest dla wszystkich.
Barszcz
Przygotowanie kwasu buraczanego ( przygotowują go około 15 grudnia)
1,5 kg buraczków
3,4 ząbki czosnku
skórkę razowca (albo 1 kromkę)
Umyte i obrane buraczki pokroić i ułożyć w słoju
Zalać przegotowaną wodą
dodać czosnek i kromkę razową
Przykryć i odstawić w ciepłym miejscu na 6 dni
po tym terminie zlać do butelki i przechowywać w lodówce.
[b]Barszcz[/b] (gotuję 22 i 23-12)
1,5 kg buraczków
3 ząbki czosnku( ja daję nawet 5)
ok 30gr suszonych grzybów
cebula
włoszczyzna
sól,pieprz,liść laurowy( u nas na to mówi się listek bobkowy )
ziele angielskie( my mówimy kubaba )
sok z cytryny, cukier
2-3 szklanki kwasu buraczanego
Surowe buraki obrać i zetrzeć na grubej tarce i skropić sokiem z połowy cytryny
zalać buraki wrzącą wodą i trzymać na bardzo małym ogniu ok 3 godz, uważać aby się nie gotowały ( to robię 22-12)
odstawić to na noc do wystygnięcia. Następnie odcedzić.
Grzyby umyć ,namoczyć i także odstawić na noc lub na kilka godzin.
Następnego dnia
Obrać włoszczyznę zalać 3 litrami wody, dodać grzyby wraz z wodą w której się moczyły oraz pozostałe przyprawy.Gotować około 30 min p, po czym odcedzić.
Wywar połączyć z barszczem,dodać kwas buraczany doprawić wg uznania solą, pieprzem cytryną i cukrem.Ja dodaję jeszcze trochę majeranku.
Zupa grzybowa
Usmażyć kilka naleśników,po wystudzeniu zwinąć w rulon i zamrozić.( można to zrobić nawet teraz)
10 dkg suszonych grzybów
1 średnia cebula
4 kostki rosołowe
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 żółtko
sok z 1/2 cytryny
sól,pieprz
Suszone grzyby namoczyć w wodzie na całą noc a następnie wraz z cebulą przepuścić przez maszynkę.
Masło stopić,dodać grzyby oprószyć mąką,podlać wodą i dusić do miękkości.W wodzie rozpuścić kostki rosołowe. dodać podduszone grzyby,zagotować.Żółtko zmieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny,wlać do zupy,nie gotować, przyprawić do smaku.
podawać z pokrojonymi naleśnikami. (zupę gotuję 23-12 naleśniki rozmrażam również 23-12)
Śledzie korzenne
1/2 kg filetów śledziowych
3 średnie cebule
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 łyżki oleju
mielone: cynamon,goździki,pieprz,ziele angielskie
drobno posiekany korzeń imbiru( wielkość orzecha włoskiego)
4-5 pokruszonych liści laurowych
2 łyżeczki cukru pudru
cukier,sól,pieprz i natka pietruszki do dekoracji.
wszystkie przyprawy korzenne dokładnie utrzeć z pudrem cukrem i posypać nimi pokrojone na kawałki śledzie i wymieszać.
Przykryć folią i wstawić na noc do lodówki
Następnego dnia ,obrać cebulę, pokroić w cienkie plasterki i zeszklić na oleju.
Dodać koncentrat pomidorowy,sól,pieprz i cukier,dokładnie wymieszać, ostudzić.
Na półmisku układać na przemian śledzie i cebulę,przystroić natką pietruszki.
Śledź po szwedzku
8 filetów śledziowych
102 czerwone cebule
1 por
1/2 szklanki octu winnego
5 łyżek cukru
1 łyżka ziaren ziela angielskiego
Do rondelka wlać ocet oraz 3/4 szklanki wody
dodać cukier i ziele angielskie,krótko zagotować.
Odstawić do wystygnięcia
Opłukane i osuszone śledzie pokroić na kawałki.
Cebulę i por pokroić w krążki
W szklanym naczyniu układać warstwami przygotowane składniki i zalać marynatą.Wstawić na noc do lodówki.
Śledzie z majonezem i keczupem
4 matjasy
5 łyżek majonezu
2 łyżki śmietany
2 łyżki keczupu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka przyprawy maggi
1/2 litra mleka
cytryna,cukier,sól
Śledzie zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny
osączyć,pokroić na kawałki
ułożyć na półmisku,skropić sokiem z cytryny, posypać szczyptą cukru.
Majonez wymieszać ze śmietaną,musztardą i keczupem,dodać maggi
przyprawi do smaku,solą,cukrem, sokiem z cytryny i tak przygotowanym sosem zalać śledzie.
Przynajmniej na godzinę wstawić do lodówki.
Pilaw
1 szklanka ryżu
1 kostka bulionowa
20 dkg. pieczarek
2 marchewki
1/2 średniego selera
1 korzeń pietruszki
1 por
25 dkg żółtego twardego sera
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
sól, pieprz do smaku
Opłukany i osączony ryż podsmażamy na oliwie na złoty kolor
warzywa szatkujemy na grubej tarce i podsmażamy na maśle razem z pieczarkami
wszystkie produkty wkładamy do garnka zalewamy dwoma szklankami bulionu i gotujemy na bardzo małym ogniu ok 15-20 min.
doprawiamy do smaku,solą i pieprzem.
Następnie dodajemy połowę potartego sera,wymieszamy,zawijamy garnek w ręczniki i na 2,5 godziny wstawiamy pod kołdrę.
Przed podaniem na stół posypujemy resztą sera i zapiekamy aż ser się rozpuści.
Pierogi gotowane z pieczarkami
ciasto:
40 dkg mąki pszennej
żółtko
2 łyżki rozpuszczonej margaryny
1/2 szklanki letniej wody
farsz
40 dkg pieczarek
cebula
jajko
2 łyżki masła
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki tartej bułki
sól,pieprz
Pieczarki i cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle,
doprawić solą i pieprzem,po przestudzeniu połączyć i wyrobić z natką,jajkiem i bułką tartą.
Na stolnicy przesiać mąkę, zrobić wgłębienie, dodać żółtko,margarynę,posolić i wyrobić ciasto dolewając ciepłą wodę
Gładkie, wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 min.
Po tym czasie rozwałkować na cienkie placki,szklanką wykroić krążek, na środek każdego krążka nakładać farsz i dokładnie zlepić brzegi.
Ja takie pierogi robię już na początku grudnia, zamrażam rozłożone na blaszce a potem przekładam do woreczka i tym sposobem nigdy mi się nie sklejają.
Pierogi pieczone z grzybami
ciasto
50 dkg ugotowanych w mundurkach ziemniaków
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
1 łyżka margaryny
sól
Frsz
50 dkg świeżych (mrożonych) grzybów różnych w ostateczności mogą być pieczarki
2 cebule
2 łyżki białego wytrawnego wina
2 łyżki margaryny
2 łyżki startego żółtego sera
sól,pieprz,tymianek
oczyszczone grzyby i obrane cebule, drobno pokroić.
W rondlu stopić margarynę, zeszklić na niej cebulę,do dać grzyby i chwilę smażyć mieszając, skropić winem,dodać pieprz, sól, tymianek, wymieszać i dusić pod przykryciem ok 30 min
Odparować, przestudzić, wymieszać z serem, doprawić do smaku
Ziemniaki obrać, zemleć ,ostudzić, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną,
wlać stopioną margarynę,wbić jajka, lekko osolić, dokładnie zagnieść ciasto.
Stolnicę posypać mąką. uformować wałek z ciasta.
Odcinać plasterki, rozgniatać na dłoni, nadziewać farszem, starannie skleić.
ułożyć na blasze wysmarowanej margaryną
piec w nagrzanym piekarniku 200st. na złoty kolor.
Po wystygnięciu zamrażam i czekają sobie na święta.
Pierożki z ciasta francuskiego-do barszczu
30 dkg ciasta francuskiego.
Farsz:
2 puszki koreczków holenderskich
4 łyżki drobno startego żółtego sera
1 łyżka margaryny.
Lekko rozmrożone ciasto pokroić na małe kwadraty.
Na każdym ułożyć kawałek filecika, ciasto zwinąć
Każdy kawałek obtoczyć w startym serze, ułożyć w formie nasmarowanej margaryną
Wstawić do gorącego piekarnika 200st.
Piec do zarumienienia.
doskonałe do barszczu lub innych czystych zup
- babuchna
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7471
- Od: 7 maja 2009, o 09:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Potrawy Wigilijne
Jestem , i będę korzystać!
Dzięki za podzielenie się swoimi przepisami ,
nie ma to jak sprawdzone od koleżanek , a nie z gazet!
To ja od siebie ,
z racji że grzyby mnie niestety straszą.
Wigilijna Kapusta z Grochem
dla nielubiących grzybów
0,5 kg kapusty kiszonej
0,5 kg grochu całego
kostka warzywna , lub kucharek
marchewka
ziele angielskie
liść laurowy
Kapusty nie płuczemy zbytnio , ma być nieco kwaśniejsza.
Kapustę ugotować z zielem i listkiem , kostką warzywną [ lub kucharkiem] oraz marchewką ,
tej dodajemy bardziej dla wyglądu niż smaku.
Groch namoczyć w poprzedni wieczór , i ugotować , bez soli oczywiście.
Jeśli w kapuście będzie zbyt dużo wody , odlać do poziomu mniej więcej 3/4 wysokości kapusty,
tak samo postąpić z grochem ,
połączyć groch z kapustą ,
doprawić do smaku ,
pieprz , sól,
lub inne,
zasmażyć .
Smacznego.
Dzięki za podzielenie się swoimi przepisami ,
nie ma to jak sprawdzone od koleżanek , a nie z gazet!
To ja od siebie ,
z racji że grzyby mnie niestety straszą.
Wigilijna Kapusta z Grochem
dla nielubiących grzybów
0,5 kg kapusty kiszonej
0,5 kg grochu całego
kostka warzywna , lub kucharek
marchewka
ziele angielskie
liść laurowy
Kapusty nie płuczemy zbytnio , ma być nieco kwaśniejsza.
Kapustę ugotować z zielem i listkiem , kostką warzywną [ lub kucharkiem] oraz marchewką ,
tej dodajemy bardziej dla wyglądu niż smaku.
Groch namoczyć w poprzedni wieczór , i ugotować , bez soli oczywiście.
Jeśli w kapuście będzie zbyt dużo wody , odlać do poziomu mniej więcej 3/4 wysokości kapusty,
tak samo postąpić z grochem ,
połączyć groch z kapustą ,
doprawić do smaku ,
pieprz , sól,
lub inne,
zasmażyć .
Smacznego.
Re: Potrawy Wigilijne
Śledź po kokolidkowemu
1 opakowanie śliedzi matias
2 ogórki kiszone
1-2 cebule.
Śledzie płuczę, żeby się pozbyć "ichniego" oleju, kroję na kawałki ok. 3 cm , siekam ogórki i cebulę.
Układam warstwami: śledzie, ogórek, cebula. Zalewam olejem. Robię minimum dzień wcześniej.
1 opakowanie śliedzi matias
2 ogórki kiszone
1-2 cebule.
Śledzie płuczę, żeby się pozbyć "ichniego" oleju, kroję na kawałki ok. 3 cm , siekam ogórki i cebulę.
Układam warstwami: śledzie, ogórek, cebula. Zalewam olejem. Robię minimum dzień wcześniej.
Re: Potrawy Wigilijne
Ja robię kapustę z grochem, ale z kapusty słodkiej. Kiszonej akurat w tym zestawieniu nie lubię, choć normalnie uwielbiam .
Do tego daję jeszcze startą marchewkę, ze dwie łyżki przecieru, kilka grzybków suszonych, ziele, listek laurowy, sól, pieprz, kucharek i majeranek, ewentualnie odrobinę zasmażki na koniec gotowania.
To moja ulubiona potrawa wigilijna .
Śledzie po mojemu:
- 5-6 śledzi solonych matias
- 3 cebule
- 2 duże łyżki cukru
- 2-3 ogórki kiszone
- 3 jajka ugotowane na twardo
- majonez
Śledzie moczę w wodzie, by pozbyć się nadmiaru soli. Cebulę kroję w kostkę i zasypuję cukrem. Ogórki kroję w kosteczkę, jajka w połówki.
Śledzie układam na talerzu na półokrągło, w środek wkładam połówki jajek. Cebulę odciskam z soku dodaję pokrojone ogórki i doprawiam odrobiną majonezu. Układam ją obok śledzi, a na jajka dodatkowo nakładam odrobinę majonezu i posypuję dla dekoracji papryką słodką w proszku. Przepyszne.
Do tego daję jeszcze startą marchewkę, ze dwie łyżki przecieru, kilka grzybków suszonych, ziele, listek laurowy, sól, pieprz, kucharek i majeranek, ewentualnie odrobinę zasmażki na koniec gotowania.
To moja ulubiona potrawa wigilijna .
Śledzie po mojemu:
- 5-6 śledzi solonych matias
- 3 cebule
- 2 duże łyżki cukru
- 2-3 ogórki kiszone
- 3 jajka ugotowane na twardo
- majonez
Śledzie moczę w wodzie, by pozbyć się nadmiaru soli. Cebulę kroję w kostkę i zasypuję cukrem. Ogórki kroję w kosteczkę, jajka w połówki.
Śledzie układam na talerzu na półokrągło, w środek wkładam połówki jajek. Cebulę odciskam z soku dodaję pokrojone ogórki i doprawiam odrobiną majonezu. Układam ją obok śledzi, a na jajka dodatkowo nakładam odrobinę majonezu i posypuję dla dekoracji papryką słodką w proszku. Przepyszne.
Re: Potrawy Wigilijne
Kluski z makiem
1/2 kg mąki
2 jkja
4 łyżki masła
20 dkg miodu
aromat waniliowy
15 dkg rodzynek
orzechy włoskie i laskowe
kilka fig i kilka
20 migdałów
kandyzowana skórka pomarańczy
Mak zalać gotowaną wodą, przecedzić, następnie zalać gotowanym mlekiem i odstawić na noc
Następnego dnia odcedzić i zemleć 2 razy a nawet trzy, używając sitka o małych oczkach
mak wymieszać z miodem, dodać do smaku aromat i drobno posiekane orzechy i bakalie.
Rodzynki namoczyć a następnie dodać do maku, całość wymieszać i odstawić w chłodne miejsce.
Masę makową przygotowuję kilka dni przed wigilią
Mąke przesiać,dodać jajka i odrobinę wody,zagnieść twarde makaronowe ciasto, rozwałkować na cienkie placki, stale podsypując mąką.
Pokroić w ok.1 cm paski a te również na ok 1 cm kwadraty
Wrzucić do lekko osolonej gotującej wody, ugotować i odcedzić, na sicie przelać letnią wodą.
Polać stopionym masłem i ostudzić, przed podaniem wymieszać z przygotowanym makiem.
Zamiast robić samemu kluski , można kupić gotowe łazanki
Karp smażony
1 karp (ok 1 kg)
2 łyżki mąki pszennej
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
4 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
sól, olej do smażenia
do przybrania: natka pietruszki, cząstki cytryny
Karpia wypaproszyć, odciąć ogon,łeb i płetwy-opłukać
Pokroić wzdłuż, usunąć kręgosłup, pokroić na porcje, posolić.
Tartą bułkę wymieszać z orzechami.
Jajko roztrzepać z 1 łyżką wody
Kawałki ryby obtoczyć w mące,zamoczyć w jajku i obtaczać w tartej bułce wymieszanej z orzechami.
Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, na niewielkim ogniu.
Przykryć na wstawić na 5 min do rozgrzanego piekarnika.
Na półmisku przybrać natką pietruszki i cząstkami cytryny.
1/2 kg mąki
2 jkja
4 łyżki masła
20 dkg miodu
aromat waniliowy
15 dkg rodzynek
orzechy włoskie i laskowe
kilka fig i kilka
20 migdałów
kandyzowana skórka pomarańczy
Mak zalać gotowaną wodą, przecedzić, następnie zalać gotowanym mlekiem i odstawić na noc
Następnego dnia odcedzić i zemleć 2 razy a nawet trzy, używając sitka o małych oczkach
mak wymieszać z miodem, dodać do smaku aromat i drobno posiekane orzechy i bakalie.
Rodzynki namoczyć a następnie dodać do maku, całość wymieszać i odstawić w chłodne miejsce.
Masę makową przygotowuję kilka dni przed wigilią
Mąke przesiać,dodać jajka i odrobinę wody,zagnieść twarde makaronowe ciasto, rozwałkować na cienkie placki, stale podsypując mąką.
Pokroić w ok.1 cm paski a te również na ok 1 cm kwadraty
Wrzucić do lekko osolonej gotującej wody, ugotować i odcedzić, na sicie przelać letnią wodą.
Polać stopionym masłem i ostudzić, przed podaniem wymieszać z przygotowanym makiem.
Zamiast robić samemu kluski , można kupić gotowe łazanki
Karp smażony
1 karp (ok 1 kg)
2 łyżki mąki pszennej
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
4 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
sól, olej do smażenia
do przybrania: natka pietruszki, cząstki cytryny
Karpia wypaproszyć, odciąć ogon,łeb i płetwy-opłukać
Pokroić wzdłuż, usunąć kręgosłup, pokroić na porcje, posolić.
Tartą bułkę wymieszać z orzechami.
Jajko roztrzepać z 1 łyżką wody
Kawałki ryby obtoczyć w mące,zamoczyć w jajku i obtaczać w tartej bułce wymieszanej z orzechami.
Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, na niewielkim ogniu.
Przykryć na wstawić na 5 min do rozgrzanego piekarnika.
Na półmisku przybrać natką pietruszki i cząstkami cytryny.
- Ruda2011
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3227
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Południe Warszawy
Re: Potrawy Wigilijne
Śledzik Rudej
Przygotować 3-4 dni wcześniej
1 opakowanie Matjasów
2 duże cebule
2-3 liście laurowe
5-6 ziaren ziela angielskiego
szczypta papryki w proszku
olej jadalny - tyle, żeby przykrył śledzie
Śledzie pokroić na części i lekko popieprzyć.
Cebulę pokroić w grubą kostkę ( byle jak ).
Olej rozgrzać, wrzucić ziele i liść, po chwili cebulę - zeszklić. Cebuli musi być dużo - na gęsto. Dodać paprykę.
Pomieszać chwilę. Gorącą mieszanką olejowo-cebulową zalać śledzie.
To wszystko - smacznego i Wesołych Świąt.
Przygotować 3-4 dni wcześniej
1 opakowanie Matjasów
2 duże cebule
2-3 liście laurowe
5-6 ziaren ziela angielskiego
szczypta papryki w proszku
olej jadalny - tyle, żeby przykrył śledzie
Śledzie pokroić na części i lekko popieprzyć.
Cebulę pokroić w grubą kostkę ( byle jak ).
Olej rozgrzać, wrzucić ziele i liść, po chwili cebulę - zeszklić. Cebuli musi być dużo - na gęsto. Dodać paprykę.
Pomieszać chwilę. Gorącą mieszanką olejowo-cebulową zalać śledzie.
To wszystko - smacznego i Wesołych Świąt.
- mirdem
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3033
- Od: 26 sty 2010, o 11:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bielsk Podlaski
Re: Potrawy Wigilijne
No to ja też się dopiszę
Śledź a'la Milanówek
Należy go zrobić 4-5 dni wczesniej , zeby się " przegryzł"
1/2 kg filetów śledziowych małosolnych ( wymoczyć)
2łyż cukru
1/3 szkl oleju
1/4 szkl octu (nawet troche mniej )
3-4 łyż koncentratu pomidorowego ( koncentrat musi być dobry!!!!)
2-3 cebule
ziarna ziela angielskiego
liść laurowy
1/2 opakowania ziaren gorczycy
Cebulę pokrojoną w półplasterki zeszklic na oleju, dodać cukier , chwilę smażyc mieszając , wlac ocet, dodać ziele angielskie , liść i koncentrat . Dusić killka minut na małym ogniu. Zdjąć z ognia , dodac ziarna gorczycy - wystudzić.
Filety śledziowe pokroić w dzwonka . Układac w słoiku warstwami , warstwa śledzi , warstwa sosu ( końcową warstwąpowinien byc sos - wstawic do lodówki niech się " przegryza"
i jeszcze przepis na rybe , który ma te zaletę , że moze byc podawany na zimno i na gorąco ( zaleznie od czasu jakim dysponujemy . Jeżeli mam czas ta ryba robi za danie na goraco - robię ją przed kolacją , jezeli czas nas goni , robię poprzedniego dnia i podaję jako przystawkę )
Ryba po węgiersku
Filety ryby morskiej ( ja lubię mirunę lub solę) w ilości zależnej od ilości osób przy stole ( można robić z 1kg albo z 1/2kg- zależy) przyprawić w/g uznania obtoczyc w mące i usmażyc na oleju.Odstawić.
Oddzielnie poddusic 3-4 cebule ( wpółplasterki), dodac 1szkl wody , liść laurowy , ziele pieprz , dodać szczyptę kw cytrynowego lub łyżkę octu winnego ( ja robię z octem ) , 3-4 łyzki dobrego koncentratu. Wymieszać , dodac słodka papryke w proszku i pokrojony owoc papryki świezej ( ja dodaję jeszcze swoją paprykę suszoną). Włożyć przygotowane wcześniej filety rybne i dusić razem do ok 10 min. Podawac wedle uznania zimne lub gorace.
Smacznego
Śledź a'la Milanówek
Należy go zrobić 4-5 dni wczesniej , zeby się " przegryzł"
1/2 kg filetów śledziowych małosolnych ( wymoczyć)
2łyż cukru
1/3 szkl oleju
1/4 szkl octu (nawet troche mniej )
3-4 łyż koncentratu pomidorowego ( koncentrat musi być dobry!!!!)
2-3 cebule
ziarna ziela angielskiego
liść laurowy
1/2 opakowania ziaren gorczycy
Cebulę pokrojoną w półplasterki zeszklic na oleju, dodać cukier , chwilę smażyc mieszając , wlac ocet, dodać ziele angielskie , liść i koncentrat . Dusić killka minut na małym ogniu. Zdjąć z ognia , dodac ziarna gorczycy - wystudzić.
Filety śledziowe pokroić w dzwonka . Układac w słoiku warstwami , warstwa śledzi , warstwa sosu ( końcową warstwąpowinien byc sos - wstawic do lodówki niech się " przegryza"
i jeszcze przepis na rybe , który ma te zaletę , że moze byc podawany na zimno i na gorąco ( zaleznie od czasu jakim dysponujemy . Jeżeli mam czas ta ryba robi za danie na goraco - robię ją przed kolacją , jezeli czas nas goni , robię poprzedniego dnia i podaję jako przystawkę )
Ryba po węgiersku
Filety ryby morskiej ( ja lubię mirunę lub solę) w ilości zależnej od ilości osób przy stole ( można robić z 1kg albo z 1/2kg- zależy) przyprawić w/g uznania obtoczyc w mące i usmażyc na oleju.Odstawić.
Oddzielnie poddusic 3-4 cebule ( wpółplasterki), dodac 1szkl wody , liść laurowy , ziele pieprz , dodać szczyptę kw cytrynowego lub łyżkę octu winnego ( ja robię z octem ) , 3-4 łyzki dobrego koncentratu. Wymieszać , dodac słodka papryke w proszku i pokrojony owoc papryki świezej ( ja dodaję jeszcze swoją paprykę suszoną). Włożyć przygotowane wcześniej filety rybne i dusić razem do ok 10 min. Podawac wedle uznania zimne lub gorace.
Smacznego
Pozdrawiam Mirka
Ogródkowy galimatias - aktualny
Ogródkowy galimatias - aktualny
Re: Potrawy Wigilijne
Sos grzybowy
- Dowolna ilość grzybów suszonych
- cebulka, ale nie koniecznie
- słodka śmietanka
- sól, pieprz
Grzyby gotuję, odcedzam, podsmażam na patelni z cebulką, doprawiam do smaku solą, pieprzem i zalewam słodką śmietanką.
Danie proste i smaczne.
Śledzie w sosie chrzanowym
- 5-6 matiasów
- 2 średnie cebule
- 3- 4 korniszony
- sól, pieprz
- 3 łyżki majonezu
- 2-3 łyżeczki chrzanu tartego ze słoika ( można więcej, będzie ostrzejszy )
- szklanka śmietany kwaśnej
Śledzie wymaczam w wodzie, potem kroję na kawałki. Cebulę kroję w kosteczkę i sparzam wrzątkiem. Ogórki kroję na kwadraciku.
Ze śmietany, majonezu i chrzanu robię sos, który doprawiam solą i pieprzem.
Do półmiska wkładam odcedzoną z wody cebulę na nią ogórki, za końcu śledzie i zalewam sosem.
- Dowolna ilość grzybów suszonych
- cebulka, ale nie koniecznie
- słodka śmietanka
- sól, pieprz
Grzyby gotuję, odcedzam, podsmażam na patelni z cebulką, doprawiam do smaku solą, pieprzem i zalewam słodką śmietanką.
Danie proste i smaczne.
Śledzie w sosie chrzanowym
- 5-6 matiasów
- 2 średnie cebule
- 3- 4 korniszony
- sól, pieprz
- 3 łyżki majonezu
- 2-3 łyżeczki chrzanu tartego ze słoika ( można więcej, będzie ostrzejszy )
- szklanka śmietany kwaśnej
Śledzie wymaczam w wodzie, potem kroję na kawałki. Cebulę kroję w kosteczkę i sparzam wrzątkiem. Ogórki kroję na kwadraciku.
Ze śmietany, majonezu i chrzanu robię sos, który doprawiam solą i pieprzem.
Do półmiska wkładam odcedzoną z wody cebulę na nią ogórki, za końcu śledzie i zalewam sosem.
Re: Potrawy Wigilijne
Nie wiem jakie macie przepisy, oto mój ulubiony:
Ryba po grecku
Ryba: morszczuk, mintaj lub dorsz ( około 60 dag), najczęściej obtaczana w jajku i ( bułce z ? mąki krupczatki)- smażona na oleju. ( Zdarzało mi się nie obtaczać )
Rybę przygotowuję pierwszą i kiedy jeszcze dochodzi na patelni chwilę pod przykryciem, szykuję warzywa:
3-4 cebule
? - 1 paczki warzyw mrożonych
2-3 marchewki
Około ? szkl. ketchupu, może mniej?
Pokrojoną cebulę smażę na patelni teflonowej na naprawdę niewielkiej ilości oleju, kiedy się zeszkli dodaję mrożonkę ? włoszczyznę, duszę około 10 minut i na koniec dodaję startą marchew. Duszę jeszcze około 5-10 minut. Pod koniec dodaję ketchup ( ja firmy Kotlin, łagody).
Jeszcze jakieś przyprawy ? pieprz, sól. Lubię warzywa jeszcze twardawe, nie paćkę
Układam warstwami w misce: ryba , warzywa, najczęściej trzy ? cztery warstwy.
Ryby które jadam w restauracji są jak dla mnie zbyt pomidorowe i zbyt zlane olejem .
Ryba po grecku
Ryba: morszczuk, mintaj lub dorsz ( około 60 dag), najczęściej obtaczana w jajku i ( bułce z ? mąki krupczatki)- smażona na oleju. ( Zdarzało mi się nie obtaczać )
Rybę przygotowuję pierwszą i kiedy jeszcze dochodzi na patelni chwilę pod przykryciem, szykuję warzywa:
3-4 cebule
? - 1 paczki warzyw mrożonych
2-3 marchewki
Około ? szkl. ketchupu, może mniej?
Pokrojoną cebulę smażę na patelni teflonowej na naprawdę niewielkiej ilości oleju, kiedy się zeszkli dodaję mrożonkę ? włoszczyznę, duszę około 10 minut i na koniec dodaję startą marchew. Duszę jeszcze około 5-10 minut. Pod koniec dodaję ketchup ( ja firmy Kotlin, łagody).
Jeszcze jakieś przyprawy ? pieprz, sól. Lubię warzywa jeszcze twardawe, nie paćkę
Układam warstwami w misce: ryba , warzywa, najczęściej trzy ? cztery warstwy.
Ryby które jadam w restauracji są jak dla mnie zbyt pomidorowe i zbyt zlane olejem .
Re: Potrawy Wigilijne
Świetnie,że juz jest taki wątek, na pewno skorzystam
Re: Potrawy Wigilijne
Pierożki Bogumiłki
Na stolnicę wsypać mąkę, w środek wlać trochę oleju i zarobić ciasto ciepłą wodą. Część ciasta rozwałkować, a część schować pod ściereczkę. Z placka wykroić krążki (te są od szklaneczki) i nakładać farsz. Zlepić. Wrzucać do wrzątku i jak wypłyną natychmiast wyjąć.
Po wyjęciu z wody zostawic na talerzu żeby wystygły.Jak widać na fotce nie stykają się ze sobą,bo sie posklejają.
Po ostudzeniu polewam olejem, prawie je moczę w oleju i na taką tackę rozkładam co jest nad szufladami w zamrażarce. Część rozkładam na talerzach i do szuflady wkładam. Po kilku godzinach są już zamrożone to sortuję do woreczków.
DCN
-- Wt 29 lis 2011 17:47 --
Pierożki Bogumiłki
Dzielę wątek,bo mi nie chce wejśc wszystko i idzie w kosmos proszę o wybaczenie
Dzisiaj zrobiłam 210 szt pierożków różnej wielkości z moich sprzętów.
To są pierożki z najmniejszego lejka, ale mam też z tego większego ......nie zgrały mi się....zaraz to naprawię
Na stolnicę wsypać mąkę, w środek wlać trochę oleju i zarobić ciasto ciepłą wodą. Część ciasta rozwałkować, a część schować pod ściereczkę. Z placka wykroić krążki (te są od szklaneczki) i nakładać farsz. Zlepić. Wrzucać do wrzątku i jak wypłyną natychmiast wyjąć.
Po wyjęciu z wody zostawic na talerzu żeby wystygły.Jak widać na fotce nie stykają się ze sobą,bo sie posklejają.
Po ostudzeniu polewam olejem, prawie je moczę w oleju i na taką tackę rozkładam co jest nad szufladami w zamrażarce. Część rozkładam na talerzach i do szuflady wkładam. Po kilku godzinach są już zamrożone to sortuję do woreczków.
DCN
-- Wt 29 lis 2011 17:47 --
Pierożki Bogumiłki
Dzielę wątek,bo mi nie chce wejśc wszystko i idzie w kosmos proszę o wybaczenie
Dzisiaj zrobiłam 210 szt pierożków różnej wielkości z moich sprzętów.
To są pierożki z najmniejszego lejka, ale mam też z tego większego ......nie zgrały mi się....zaraz to naprawię
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2021
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Potrawy Wigilijne
Spróbujcie takiego makaronu :
Nadaje się do klusek z makiem, ale moim zdaniem i do rosołu. Do wszystkiego.
1 kg mąki makaronowej polskiej, krupczatki 500, lub podobnej.
1 płaska łyżeczka soli.
1 płaska łyżeczka cukru.
Tyle jaj ile się da zagnieść.
Bez dodatku wody !!!
Reszta to wiadomo . Wałkowanie, suszenie, cięcie. No i gotowanie.
Uwaga ten makaron bardzo rośnie w czasie gotowania.
Nadaje się do klusek z makiem, ale moim zdaniem i do rosołu. Do wszystkiego.
1 kg mąki makaronowej polskiej, krupczatki 500, lub podobnej.
1 płaska łyżeczka soli.
1 płaska łyżeczka cukru.
Tyle jaj ile się da zagnieść.
Bez dodatku wody !!!
Reszta to wiadomo . Wałkowanie, suszenie, cięcie. No i gotowanie.
Uwaga ten makaron bardzo rośnie w czasie gotowania.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.