Areka (Chrysalidocarpus lutescens) - pielęgnacja i problemy cz. 1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
palemka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 lis 2011, o 12:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

PROBLEM Z PALMĄ PHOENIX ROEBELENII

Post »

Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Problem z palmą Areka !

Post »

A jaki jest ten nalot? Lepki czy raczej mączny?
To chyba nie jest Areka, bardziej przypomina Sagowca.
palemka
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Nie jest lepki.Nie to nie jest areca,to jest phoenix roebelenii.
palemka
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Natomiast z arecą też mam problem, kupiłam ja niedawno i po przesadzeniu do nowej doniczki zaczęły mi schnać dosłownie wszystkie końcówki liści.nie wiem co zrobiłam nie tak :-(.
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Może za suche powietrze? A może po prostu palma musi zaaklimatyzować się w nowych warunkach, po przesadzeniu.
Co do nalotu to może być mączniak. Poszukaj w sieci coś na oprysk, na pewno nie zaszkodzi.
palemka
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Możliwe że za suche powietrze.Moja stacja meteo pokazuje mi,że jest mniej więcej 39%wilgotności powietrza,z tym że zraszam moje palmy przynajmniej 2 razy dziennie.Przestawiłam ją teraz na wschodnie okno.Obcięłam wszystkie suche końcówki,tak jak radzil na tym forum Przemo,szkoda że już się nie odzywa,może pomógłby mi z tą moja palma roebelenii.
ANIA88
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 lis 2011, o 12:37

Choroba palmy Areca - dziwne plamy

Post »

Witam,
Posiadam palmę Areca od ok 8 miesięcy. W ostatnich dwóch miesiącach bardzo mnie zaniepokoiły pojawiające się brązowe "kropki" (to nie są typowe plamki, są one wypukłe na ok 1-2 mm). Plamki próbowałam zetrzeć nawilżoną szmatką - jest to możliwe ale niestety zostają ślady po brązowych "kropkach" w postaci brązowych plam. Z obawy o uszkodzenie roślinki przerwałam tę czynność. Ponadto niepokoi mnie również biały nalot pojawiający się na liściach i łodydze. Jeśli chodzi o palmę stoi on przy oknie, w dobrze oświetlonym miejscu. Podlewana jest raz w tygodniu.
Bardzo proszę o pomoc.

Obrazek Obrazek Obrazek
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Re: Choroba palmy Areca - dziwne plamy

Post »

Zapewne tarcznik. Szkodnik, nie choroba. Przy takim stopniu porażenia walka może być długa....
basus
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 lis 2011, o 18:06

Post »

Witajcie , mam także arekę,kupiłam ją w Ikea około miesiąca temu i niestety zaczyna padać.Liście jej usychają, robią się jakby brązowe i po prostu schną.Nie wiem co mam z nią robić , stoi w pokoju okolo 2 m od okna, pokoj jest od zachodu , wilgotność okolo 60-70%, temp. 25st
Obrazek

Obrazek

http://img683.imageshack.us/img683/3963/img0790cr.jpg http://img683.imageshack.us/img683/3963/img0790cr.jpg http://img341.imageshack.us/img341/6849/img0793xj.jpg

Proszę o pomoc, czy da się ją uratować?
Z góry dziękuję, pozdrawiam Beata
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08

Post »

basus pisze:temp. 25st
Właśnie dlatego schnie.Ma za gorąco....W takiej temperaturze całkiem ją zasuszysz.Miałem tak samo.Przeniosłem do chłodnego salonu,liście przestały zasychać.
Poucinaj uschnięte liście i przenieś do chłodnego pomieszczenia.
basus
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 lis 2011, o 18:06

Post »

Dziekuje bardzo, sprobuje znalesc jej chlodniejsze miejsce :)
Do KaRo, mieszkam w Brukseli i mam fracuska klawiature i nie mam tu polskich znakow pod zadnym klawiszem, nie myslalam ze to taki problem :D
Pozdrawiam
aguunia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 gru 2011, o 11:32

Post »

pomocy! mam palmę, z tego co ustaliłam jest to daktylowiec, ale od godziny próbuję dołączy jego zdjęcie bezskutecznie. Pomocy- jak mam to zrobic??
JolaToJa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 mar 2011, o 10:16

Post »

Przesadzilam palme kanaryjska do wiekszej doniczki. Sprawdzilam korzenie, eleganckie biale.
Bylo to miesiac temu. Wczoraj wrocilam po 4 dniach do domu, a liscie opadly strasznie. Dolny juz leza na podlodze. Co moze byc przyczyna? Inne warunki sie nie zmienily, a nawilzacz wylaczylam, ale to jakis czas temu. 4 dni wystarczyly zeby tak opadla. Podlalam ja, ziemia byla z wierzchu sucha, ale pare cm. pod juz byla w miare wilgotna.
Co robic?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”