Rabatki Konstantego część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rabatki Konstantego część 4

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek
Witajcie niedzielnie .Zdążyłam przed remanentem zrobić zakupy dla sikorek,kula już w obróbce dziobem.Kostek na stanowisku,przelicza swoje ptaki i pilnuje,żeby się odżywiły.
Kogro-na razie jesień raczej łagodna,żeby jeszcze te cząsteczki pyłu zawieszonego,a zwłaszcza "ponadnormę" przewiało,wywiało!
Czterołap niezmordowany w próbach modernizacji mojego ogródka,tym razem ofiarą padł czteroletni już bluszcz.
Obrazek
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Ostatnie zdjęcie mnie załamało!!! Wiesz, ja używam pieprzu czarnego mielonego na takich "bydlaków" Strasznie drogi słonecznik. U mnie po 3,50 za kg. Już 2 razy kupiłam po 5 kg, bo muszę i na działce im sypać. Tęsknię za deszczem. Oczko mi rozmarzło, więc podkradłam rybkom trochę wody dla RH. W grudniu zacznę odliczanie do wiosny. Przy takiej pogodzie zima się nie naprzykszy, byle nie przyszła w maju ;:108 :wit
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

No żal tego bluszczu, właściciel powinien kupić nowy i też czteroletni.
Podziwiam twoją cierpliwość, bo ja bym już dawno wybuchła. ;:161
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Ja również Grażynko :twisted: . Ewcia ma anielską cierpliwość . Będę też już powoli rozglądać sie za słonecznikiem ale w ogródku ze względu na kotka nie powieszę im nic niech sobie podlatują pod okna . Mam nadzieję ,że Kostkowi zgdza sie liczba skrzydlatych biesiadników
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety nie padało i nie pada,ale wczoraj trochę wiało przy plus 11,a wiatr był o dziwo chłodny,dziś białe chmury.Wybierałam się za miasto odetchnąć pełną piersią,ale zawczasu nie popatrzyłam na niedzielny rozkład autobusów,wyszłabym na ten o 8.40,kolejny był o 14.00,dodając ponad godzinę na jazdę,wiedząc,że o 16.00 już zmrok zupełny wybrałam OBI.
Evluk-Wpadły mi w ręce nasiona pierwiosnka wyniosłego i cebula Hipperastrum Sweet Pink,no i akcesoria do czyszczenia i malowania płotków zaokiennych.
Na rynku jeszcze przed Andrzejkami ustawiono i ozdobiono choinkę,zaczęły się targi Bożonarodzeniowe.Coraz wcześniej handel nam to robi.Kolo dworca PKP cała ciężarówka śniegu,pozwalano ulepić kulkę,ale wrzucić na powrót w to samo miejsce.
Obrazek Obrazek Obrazek
Tosiu-to drogi słonecznik?Najtańszy u nas.Będę racjonować.Prawdę mówiąc chciałam kupić tak z pół kilo i dodać do mieszanki natłuszczanej,ale mnie namówili na więcej,5 kilo bym nie wzięła,szłam jeszcze na plac z dość długą listą zakupów w ręce.Jak już chwyci mróz i będzie śnieżnie trzeba będzie wywiesić butlę z karmą,zeszłego roku mieszanka dla ptaków w Lidlu była niedroga,muszę tam zobaczyć,albo poprosić o przywiezienie paru kilo-przed sklepem Polanu jest spory parking,a dojazd autem też nie skomplikowany.
Umyłam ławkę przed schowaniem(planowo dziś lub w środę wieczorem),trzy razy zmywałam,to chyba ten pył zawieszony opadł,no może trochę z okolicznych budów i remontów.
Jadziu-wygląda na to,że ilość sikorek się kotu zgadza,choć czasem jakby było manko,a niekiedy superata i znowu trzeba liczyć,a ruszają się żwawo.On je ma za podwójną szybą.Masz rację-lepiej kotki nie kusić zbyt blisko podlatującymi ptakami i karmić je na parapecie.
Bluszcz na wiosnę ukorzenię lub kupię kolejny,dobrze,ze tych od Halinki Eukomis nie wkopywałam,uważając,że lepiej by pierwszą zimę spędziły pod dachem.
Kogro-co racja to racja.
Pawle Rispetto-serdecznie witam,niestety na pw tej wiadomości już nie ma,a wczoraj nie miałam już czasu na kompa.
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33

Post »

:wit Ewo
Zaglądam do Ciebie dość często, w domu coś Ci pięknie będzie kwitło jak widzę.POZDRAWIAM
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu :wit -tak powinna to być piękność,jak większość amarylisów,już poprosiłam o wskazówki co do pielęgnacji Ewę-Evluk.Jest ekspertem.
Ławeczka dziś schowana pod dach na zimę.Za dnia muszę poszukać jednej zatyczki z nóżki,druga wypadła na schodach i została odszukana od razu,ta nie odnaleziona może być w liściach,a może w tkwi w ziemi. :shock:
Obrazek
Szałwia jeszcze zielona,zrobiłam masełko szałwiowe i smakowało.
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Ewuniu...nie gniewaj się. ;:196 Ubawiło mnie to zdjęcie. Prawdziwy koniec sezonu, ławeczka pod pachę i do wiosny. ;:138
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Ewuś, to tylko 112 dni!!!! Spoko!!!
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesz Zeniu-czasem myślę,żeby ławeczkę podarować ojcu,przy jego domku nie ma,podobnie zegar słoneczny i żabę oraz dzbanek ceramiczny,byliny i mieć z Podwórkowym spokój na zawsze.Praktycznie nigdy nie mam tam możliwości odpoczynku.Swojego kawałka ziemi już raczej mieć nie będę,nie stać mnie na to,no i ile razy można zaczynać i inwestować?
Za oknem od paru dni zima-nie zima,rano szron,potem nawet słonecznie(wtedy jestem w pracy).
Dziś wieczorem o ile znów nie przyjdzie zastępować...może uda mi się oczyścić przed malowaniem pierwszy zaokienny płotek.Jest ich tylko dwa.
Grudniki mają spore pąki i dużo,o dziwo nie zrzuciły podczas przenoszenia,czerwony(terakota,bardziej w pomarańcz przechodzi) się rozwinął,wstawię zdjęcia wieczorem w drugim wątku.
Tosiu-ja lubię zimę,niedługo można zacząć pędzić hiacynty,myśleć o drzewku na Boże Narodzenie,jedliną przybrać zaokienne płotki-bardzo lubię ten zapach.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Tak, ten zapach nastraja.
Czas adwentowy też można stroikiem z choiny przystroić.
Kiedyś ten okres cieszył a dzisiaj.......z czego tu się cieszyć? :roll:
Chyba tylko z zakupów ogrodowych.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Ewuniu...co ty wygadujesz. :roll: Wiem ile pracy i kaski zainwestowałaś w podwórkowy...nie było by ci żal. :? . Każdego czasem nachodzą takie myśli, mnie oczywiście także, ale szybko przechodzą. ;:108 . Przecież lubimy pogrzebać w ziemi, to nam sprawia przyjemność. A posiedzieć na ławeczce...przyjdą takie dni że będziesz miała więcej czasu i co :?: . Nie będzie podwórkowego, ławeczki i pięknych roślinek. Nie wspomnę o pięknym zegarze który zawsze u ciebie podziwiam. Eeee tam..to ta pogoda tak wszystkich nastraja . Przyjdzie wiosna a z nią pozytywniejsze patrzenie na piękny podwórkowy...czego ci życzę. ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

EWCIU wcale sie nie dziwię ,ze wpadłaś w nostalgię . Ile razy mozna zaczynać te same prace . Ławeczka już w piwnicy będzie czekała na nowy sezon . Może wreszcie i właściciele tego czterołapa zrozumieją [OBY ]
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ech, smutnawo się zrobiło i tak nostalgicznie...wiesz Ewuniu, teraz to jest najgorszy moment w roku, żeby podejmować jakiekolwiek decyzje i w ogóle myśleć o ogrodzie (ja sie cieszę, że mojego nie muszę oglądać :;230). Wyszłam z załozenia, że teraz to trzeba się zająć czym innym i nawet nie próbować odliczać tych 112 dni, które zostały do wiosny.

Przyjdzie wiosna, przyjdzie słońce, dłuższy dzień, wszystko nabierze innego koloru i wtedy energii będzie więcej, i zwątpień mniej... ;:196

A te sikorki, co przylatują do karmy, jak człowieka cieszą ;:167
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

Witam Ewo nie myśl bardzo o tym czterołapym, jak ci bluszcz zmarnieje to ci się postaram o taki zimozielony z zielonymi liśćmi.Tobie piesek niszczy a mnie wyrywali iglaki ludzie stworzenia myślące oni wyrywali a ja sadziłam i tak było kilka dni pod rząd aż im się znudziło to wyrywanie.Fakt że kilka iglaków nie przetrwało takiego stanu, ale co tam miłość do roślin zwyciężyła.Twoja ławeczka też na wiosnę znajdzie się z powrotem w podwórkowym i przysiądę na niej jak cię odwiedzę. ;:196
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”