PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 3 cz.
PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 3 cz.
PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 2 cz.
Ja mam co roku klasyczny karmnik na paliku i takie z dozownikiem na drzewach. Wydawało mi się, że ten na paliku jest bezpieczny, aż do czasu, jak zobaczyłam w nim kota. Niestety, zdarza się kilka razy w zimie, że koty upolują ptaki odwiedzające moje karmniki. W tym roku ustawię je nieco inaczej, z dala od świerka ,za którym lubią czaić się koty.
Ja mam co roku klasyczny karmnik na paliku i takie z dozownikiem na drzewach. Wydawało mi się, że ten na paliku jest bezpieczny, aż do czasu, jak zobaczyłam w nim kota. Niestety, zdarza się kilka razy w zimie, że koty upolują ptaki odwiedzające moje karmniki. W tym roku ustawię je nieco inaczej, z dala od świerka ,za którym lubią czaić się koty.
Mój koci raj-zapraszam...
pozdrawiam Danka
pozdrawiam Danka
- jacekbielsko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2011, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nasi sprzymierzeńcy - ptaki... - 3 cz.
U mnie karmnik wisi na czereśni, ale i tak dużo ptaszków stołuje się pod karmnikiem, bo pan kos zajmuje całe jego wnętrze, ale dużo wysypuje na zewnątrz, więc te małe też korzystają
np sikora modra - modraszka
By jacekbielsko at 2011-11-10
np sikora modra - modraszka
By jacekbielsko at 2011-11-10
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasi sprzymierzeńcy - ptaki... - 4 cz.
Jeśli ktoś chciałby śledzić drogi lotów na zimowiska naszych orlików to zapraszam :http://www.orlikgrubodzioby.org.pl/
A moje sikorki (mam ich dużo na działce) nie biorą słonecznika z mojego karmnika. Nie dziwne ???? Jutro jadę na działkę to zobaczę czy coś się zmieniło.
Pozdrowienia
Leszek
Pozdrowienia
Leszek
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Leszek- spoko spoko -- będą brały dopiero jak spadnie śnieg , teraz mają o wiele lepsze jedzonko , które same odnajdują....
U mnie słoninką gardzą wolą ziarnka słonecznika które to zjadają w zastraszającym tempie.
- Karolina__
- Od: 22 lip 2009, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ptaszki należy zacząć karmić tylko wtedy gdy leży sporo śniegu ;-) a zwłaszcza słoninką! chociażby dlatego, że póki jest dodatnia temperatura na zewnątrz, będzie się szybko psuć.
Sorki ale nikt nie wiesza kilograma a kawałek potrafią zjeść w ciągu 2-3 dni. Przynajmniej ja taką metodę stosuję.
- Karolina__
Ja jednak poczekam na śnieg bo nie widziałam jeszcze chyba żadnej sikorki u siebie w sadzie Widać, nie głodne jeszcze
-
- Od: 18 kwie 2007, o 10:17
- Kontakt:
Jak nic im nie wystawiasz jeszcze to po co mają przylatywać
Sikorki są bardzo energincze i jak coś się pojawi w Twoim sadzie to z pewnością szybko to znajdą.
Sikorki są bardzo energincze i jak coś się pojawi w Twoim sadzie to z pewnością szybko to znajdą.
- Karolina__
Też prawda
Ja im robię taką mieszankę: topię smalczyk, wrzucam do tego siemię lniane, słonecznik, kaszę jęczmienną, płatki owsiane.
Ja im robię taką mieszankę: topię smalczyk, wrzucam do tego siemię lniane, słonecznik, kaszę jęczmienną, płatki owsiane.
Wczoraj zacząłem dziś skończyłem z kilku starych desek pozbijałem karmnik, kiedy zacznę dokarmiać ptaki, czy muszę dawać im też wodę, 150m dalej jest staw i ciek wodny i nie wiem czy w takim przypadku muszę upychać w karmniku poidełko?
- magos13
- 500p
- Od: 2 lut 2010, o 18:37
Oj głodne, głodne.Karolina__ pisze: Ja jednak poczekam na śnieg bo nie widziałam jeszcze chyba żadnej sikorki u siebie w sadzie Widać, nie głodne jeszcze
U mnie zjadły już 30 kg słonecznika .
Pozdrawiam. Gosia