Wątek różany Atki
- Jule
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wątek różany Atki
Ale czadowa ta szalwia muszkatuowa czy jak jej tam. I co kupuje sie taka sadzonke czy trzeba sobie samemu wysiac czy co? Musze sie rozejrzec, bo chyba jej pragne
- Atka-a1
- Od: 28 kwie 2009, o 09:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Będę miała sadzonki wiosną, ona się sama sieje, to dwuletnia roślina. W jednym roku wypuszcza liście, w drugim kwitnie. Raz zaproszona do ogrodu zostaje w nim. Ale za każdym razem w innym miejscu
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
Beatko, na pewno można to kupić. Jeżeli nazwa jest poprawna, to ja już jutro będę pytać o nią.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Beatko, po wielu zakrętach wreszcie trafiłam. Różyczki piękniaste. Co do Pilgirma (mam go od jesieni) to myślałam, że jest bardziej żółty.
Zazdroszczę ci kwitnienia Aloha. Ja mam ją już trzeci rok i ma tylko długaśne sztywne pędy, które zaglądają mi do okna, ale kwiatów niet. Ale i tak nie mam zamiaru jej wyrzucac, bo zdrowiutka u mnie i nie przemarza.
Szałwię muszkatołową też muszę sobie wiosną sprawić. MNie nie przeszkadza, że ona raz tu, raz gdzie indziej, U mnie wędrują naparstnice, dziewanny, orliki, firletki, kosmosy. Ogród dzięki temu każdego roku wygląda inaczej i ciekawiej, prawda?
Zazdroszczę ci kwitnienia Aloha. Ja mam ją już trzeci rok i ma tylko długaśne sztywne pędy, które zaglądają mi do okna, ale kwiatów niet. Ale i tak nie mam zamiaru jej wyrzucac, bo zdrowiutka u mnie i nie przemarza.
Szałwię muszkatołową też muszę sobie wiosną sprawić. MNie nie przeszkadza, że ona raz tu, raz gdzie indziej, U mnie wędrują naparstnice, dziewanny, orliki, firletki, kosmosy. Ogród dzięki temu każdego roku wygląda inaczej i ciekawiej, prawda?
- Atka-a1
To szukaj nasion Salvia sclarea - szałwii muszkatołowej.majka411 pisze:Beatko, na pewno można to kupić. Jeżeli nazwa jest poprawna, to ja już jutro będę pytać o nią.
Wandziu, u mnie niewiele roślin może wędrować, ale szałwia dostała dożywotnią przepustkęwanda7 pisze:Beatko, po wielu zakrętach wreszcie trafiłam. Różyczki piękniaste. Co do Pilgirma (mam go od jesieni) to myślałam, że jest bardziej żółty.
Chciałam powiedzieć, że wreszcie udało mi się zrobić odnośnik do róż pod podpisem, dzięki wskazówkom Joasi JLG
- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Szkoda z tym lazeniem - to u mnie odpada U mnie nic nie moze lazic Ma siedziec w miejscu i sie nie ruszac
- Atka-a1
To odwracamy się teraz plecami do Cinderelli i pod nogami mamy Stadt Rom i od tego roku Manhattan Blue, tej ostatniej mam tylko jedno zdjęcie, ale nadrobię w przyszłym sezonie
Stadt Rom
Manhattan Blue
Stadt Rom
Manhattan Blue
- Atka-a1
Niedaleko rosną jeszcze dwie róże, jedna i druga NN. Pierwszą dostałam od forumowiczki z innego forum, to jest jej róża. Nie mam zdjęć, bo rosła poprzednio w niedobrym miejscu i nie zakwitła. Teraz dostała miejsce po Rh, pod murem, ale wbrew pozorom nie bardzo cieniste. Druga, to pamiątka z wyjazdu do Krzywaczki. Kupiona co prawda z nazwą, ale nie mogę znaleźć jej w sieci. Dla ułatwienia będę się tą nazwą posługiwała
R. Resenberg
Jak widać listki porażone przez cz. pl. , ale może u mnie będzie trochę lepiej. Kolor taki oczodajny , ale nie mogłam się jej oprzeć. Zdjęcie tylko jedno i to zrobione w szkółce, bo po przyjeździe i posadzeniu, kwiatków nie było do focenia. Poza tym wybierałam bardziej gęstą, żeby cieszyć się nią w przyszłości i na ilość kwiatów przy samym wyborze nie zwracałam już takiej uwagi.
Teraz rabata pod południową ścianą domu. Od ściany odgradza ją ścieżka z kostki, którą usilnie planuję zlikwidować, ale na razie jakoś mi się nie udaje Na razie rosną tam tylko 3 róże, w tym jedna dopiero co posadzona Louise Odier, Gertrude Jelyll tegoroczna piękność oraz Herkules, który jak dla mnie mógłby był ciemniejszy
Gertrude Jekyll
Hercules
R. Resenberg
Jak widać listki porażone przez cz. pl. , ale może u mnie będzie trochę lepiej. Kolor taki oczodajny , ale nie mogłam się jej oprzeć. Zdjęcie tylko jedno i to zrobione w szkółce, bo po przyjeździe i posadzeniu, kwiatków nie było do focenia. Poza tym wybierałam bardziej gęstą, żeby cieszyć się nią w przyszłości i na ilość kwiatów przy samym wyborze nie zwracałam już takiej uwagi.
Teraz rabata pod południową ścianą domu. Od ściany odgradza ją ścieżka z kostki, którą usilnie planuję zlikwidować, ale na razie jakoś mi się nie udaje Na razie rosną tam tylko 3 róże, w tym jedna dopiero co posadzona Louise Odier, Gertrude Jelyll tegoroczna piękność oraz Herkules, który jak dla mnie mógłby był ciemniejszy
Gertrude Jekyll
Hercules
- Atka-a1
Na tej rabacie w miejscu po winorośli jest zostawione stanowisko dla R. Dr Eckener od Sipa. Jakbym się uparła, to jeszcze jedna róża na tej rabacie by się zmieściłą, ale musiałaby być smukła Natomiast gdyby udało mi się zdjąć kostkę,co z różnych przyczyn jest przez M żle widziane , to marzy mi się Eden Rose przy ścianie W innym przypadku się na nią niestety nie zdecyduję, bo czytałam, że bardziej ciepłolubna jest. Rany, doczekać się takiego krzaczora jak na HMF widziałam Bajka
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
Beatko, ładnie twoje rabaty się prezentują. Róże ładne i zadbane. Edenke koniecznie kup, przy budynku będzie miała cieplutko. Poprosimy jeszcze
- sylvia_sirena
- 1000p
- Od: 23 lis 2009, o 11:52
- Atka-a1
Jak tylko zbiorę kostkę, ale M nie bardzo chce. Kostka wokół domu jest położona, a M mówi, że powinna zostać. W innych miejscach Edenka miałaby za chłodnomajka411 pisze:Beatko, ładnie twoje rabaty się prezentują. Róże ładne i zadbane. Edenke koniecznie kup, przy budynku będzie miała cieplutko. Poprosimy jeszcze
Witaj i zapraszamsylvia_sirena pisze:Śliczne różyczki i reszta musze tu zaglągać.