Zamioculcas przesadzanie

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
bigaczzz
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 10:43

Post »

Tak na pocieszenie to zamioculcas to roślina która rośnie dosyć szybko. Szczególnie ten "skok" widać przy młodych rozwijających się pędach po podlaniu. Czyli "dobitna" cierpliwość nie jest Ci potrzebna :wink:
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p
Od: 8 sty 2008, o 08:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ojeju,no to dałam plamę :oops: .Kupiłam zamioculcasa ze dwa tygodnie temu.Był w tak ciasnej doniczce,że już ją aż zniekształcił...chciałam byc "dobra" i przesadziłam go do duuuuuuuuużo większej doniczki.Teraz wiem,że zrobiłam wielki błąd :oops: .Co teraz?Mam go wydłubac i wepchnąc z powrotem do "czegoś"mniejszego?
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
Awatar użytkownika
bigaczzz
200p
200p

Post »

A napisz ile centymetrów w obwodzie miała doniczka poprzednia i ta obecna? Jeśli zmiana nie przekroczyła 6 centymetrów (czytałem pw Przemo i staram się dostosować :wink: ) nie wyrządziłaś roślinie krzywdy. Jeśli zaś obwód doniczki jest dużo większy od podanego, lepiej za wczasu przesadź zamioculcas do donicy wg podanego przeze mnie schematu.
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

Renka pisze:Mój okaz ma tak zrośnięte bulwy ,że nijak nie szło ich rozdzielić w tej desperacji chciałam nawet sięgnąć po nóż i rozciąć, ale przestraszyłam się , że stracę całą roślinę i dałam się na spokój.
Zawsze można go rozmnożyć z liścia :)
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p

Post »

bigaczzz pisze:A napisz ile centymetrów w obwodzie miała doniczka poprzednia i ta obecna? Jeśli zmiana nie przekroczyła 6 centymetrów (czytałem pw Przemo i staram się dostosować :wink: ) nie wyrządziłaś roślinie krzywdy. Jeśli zaś obwód doniczki jest dużo większy od podanego, lepiej za wczasu przesadź zamioculcas do donicy wg podanego przeze mnie schematu.
Problem polega na tym,że w tej chwili doniczka ma 26cm średnicy,a poprzednia mogła miec jakieś 18.Niestety już jej nie mam,bo musiałam ją rozciąc,by roślinkę wydostac,miejscami wręcz bulwy zaczynały w nią wrastac...
No i teraz nie wiem,co mam robic :(
Pozdrawiam,Kinga.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli przesadzałaś go dwa tygodnie temu to już go nie ruszaj po prostu dłużej poczekasz na liście ale przynajmniej nie uszkodzisz rośliny ciągłym zbyt częstym przesadzaniem. :D
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p

Post »

Ok,dzięki Przemo(jednak jak zwykle-niezawodny) :D
Pozdrawiam,Kinga.
Awatar użytkownika
bigaczzz
200p
200p

Post »

ariel pisze:
Renka pisze:Mój okaz ma tak zrośnięte bulwy ,że nijak nie szło ich rozdzielić w tej desperacji chciałam nawet sięgnąć po nóż i rozciąć, ale przestraszyłam się , że stracę całą roślinę i dałam się na spokój.
Sztuka bardzo trudna, osobiście próbowałem i z liści i z łodygi ale moje eksperymenty zazwyczaj kończyły się na porażce.

Antosiu możesz zaryzykować pozostawienie rośliny w tej doniczce. Powinna jakoś się otrząsnąć w nowej większej donicy, ale nie daję tu stuprocentowej pewności. Możesz też przesadzić zamioculcasa do mniejszej donicy, ale czy warto znów narażać roślinę? Raczej pozostałbym przy doniczce, którą teraz dostał.
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

bigaczzz pisze:
ariel pisze:
Sztuka bardzo trudna, osobiście próbowałem i z liści i z łodygi ale moje eksperymenty zazwyczaj kończyły się na porażce.
Uu, a ja słyszałem, że to łatwe i od kilku dni mam już liścia w doniczce. No cóż, poczekamy, zobaczymy ;)
Awatar użytkownika
bigaczzz
200p
200p

Post »

Nie chcę robić tu off topa ale możliwe ze moim błędem było nieużywanie pomocnej chemii. Ciekawe czy gdybym wspomógł się "ukorzeniaczem" efekt byłby inny. Chyba znowu kiedyś spróbuję tej sztuki, ale muszę otrząsnąć się po ostatniej porażce :lol:
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p

Post »

Romanie dziękuję,tak właśnie zamierzam zrobic zwłaszcza,że właśnie sobie przypomniałam,że przesadzałam go nie dwa tygodnie temu,a prawie miesiąc(ależ ten czas pędzi :roll: ).Więc rzeczywiście bez sensu byłoby biedaka znowu ruszac.Trudno,poczekam troszkę dłużej...ale faktycznie nie ma tego złego...popracuję nad moją cierpliwością :wink:
Pozdrawiam,Kinga.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie jest to trudne tylko do ukorzeniania należy brać najstarsze liście.
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Chyba wziąłem najstarszego :) Zresztą roślina jest dość młoda pewnie, kupiłem tacie na imieniny kilka dni temu, a wszystkie pędy wystające z doniczki są właśnie z liścia, bo te dalej tkwią w ziemi :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”