Wątek różany Atki

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wątek różany Atki

Post »

Ale czadowa ta szalwia muszkatuowa czy jak jej tam. I co kupuje sie taka sadzonke czy trzeba sobie samemu wysiac czy co? Musze sie rozejrzec, bo chyba jej pragne :;230
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Jula nie tylko Ty, ja też :;230 :;230
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Będę miała sadzonki wiosną, ona się sama sieje, to dwuletnia roślina. W jednym roku wypuszcza liście, w drugim kwitnie. Raz zaproszona do ogrodu zostaje w nim. Ale za każdym razem w innym miejscu :twisted:
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko, :D na pewno można to kupić. Jeżeli nazwa jest poprawna, to ja już jutro będę pytać o nią. ;:196
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Beatko, po wielu zakrętach wreszcie trafiłam. Różyczki piękniaste. Co do Pilgirma (mam go od jesieni) to myślałam, że jest bardziej żółty.
Zazdroszczę ci kwitnienia Aloha. Ja mam ją już trzeci rok i ma tylko długaśne sztywne pędy, które zaglądają mi do okna, ale kwiatów niet. Ale i tak nie mam zamiaru jej wyrzucac, bo zdrowiutka u mnie i nie przemarza.
Szałwię muszkatołową też muszę sobie wiosną sprawić. MNie nie przeszkadza, że ona raz tu, raz gdzie indziej, U mnie wędrują naparstnice, dziewanny, orliki, firletki, kosmosy. Ogród dzięki temu każdego roku wygląda inaczej i ciekawiej, prawda?
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

majka411 pisze:Beatko, :D na pewno można to kupić. Jeżeli nazwa jest poprawna, to ja już jutro będę pytać o nią. ;:196
To szukaj nasion Salvia sclarea - szałwii muszkatołowej.
wanda7 pisze:Beatko, po wielu zakrętach wreszcie trafiłam. Różyczki piękniaste. Co do Pilgirma (mam go od jesieni) to myślałam, że jest bardziej żółty.
Zazdroszczę ci kwitnienia Aloha. Ja mam ją już trzeci rok i ma tylko długaśne sztywne pędy, które zaglądają mi do okna, ale kwiatów niet. Ale i tak nie mam zamiaru jej wyrzucac, bo zdrowiutka u mnie i nie przemarza.
Szałwię muszkatołową też muszę sobie wiosną sprawić. MNie nie przeszkadza, że ona raz tu, raz gdzie indziej, U mnie wędrują naparstnice, dziewanny, orliki, firletki, kosmosy. Ogród dzięki temu każdego roku wygląda inaczej i ciekawiej, prawda?
Wandziu, u mnie niewiele roślin może wędrować, ale szałwia dostała dożywotnią przepustkę ;:167
Chciałam powiedzieć, że wreszcie udało mi się zrobić odnośnik do róż pod podpisem, dzięki wskazówkom Joasi JLG ;:180
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Szkoda z tym lazeniem - to u mnie odpada :roll: U mnie nic nie moze lazic :twisted: Ma siedziec w miejscu i sie nie ruszac :;230
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To odwracamy się teraz plecami do Cinderelli i pod nogami mamy Stadt Rom i od tego roku Manhattan Blue, tej ostatniej mam tylko jedno zdjęcie, ale nadrobię w przyszłym sezonie :wink:
Stadt Rom
Obrazek

Obrazek

Manhattan Blue
Obrazek
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niedaleko rosną jeszcze dwie róże, jedna i druga NN. Pierwszą dostałam od forumowiczki z innego forum, to jest jej róża. Nie mam zdjęć, bo rosła poprzednio w niedobrym miejscu i nie zakwitła. Teraz dostała miejsce po Rh, pod murem, ale wbrew pozorom nie bardzo cieniste. Druga, to pamiątka z wyjazdu do Krzywaczki. Kupiona co prawda z nazwą, ale nie mogę znaleźć jej w sieci. Dla ułatwienia będę się tą nazwą posługiwała
R. Resenberg
Obrazek

Jak widać listki porażone przez cz. pl. :evil: , ale może u mnie będzie trochę lepiej. Kolor taki oczodajny :wink: , ale nie mogłam się jej oprzeć. Zdjęcie tylko jedno i to zrobione w szkółce, bo po przyjeździe i posadzeniu, kwiatków nie było do focenia. Poza tym wybierałam bardziej gęstą, żeby cieszyć się nią w przyszłości i na ilość kwiatów przy samym wyborze nie zwracałam już takiej uwagi.
Teraz rabata pod południową ścianą domu. Od ściany odgradza ją ścieżka z kostki, którą usilnie planuję zlikwidować, ale na razie jakoś mi się nie udaje ;:224 Na razie rosną tam tylko 3 róże, w tym jedna dopiero co posadzona Louise Odier, Gertrude Jelyll tegoroczna piękność oraz Herkules, który jak dla mnie mógłby był ciemniejszy :wink:

Gertrude Jekyll
Obrazek

Obrazek

Hercules
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na tej rabacie w miejscu po winorośli jest zostawione stanowisko dla R. Dr Eckener od Sipa. Jakbym się uparła, to jeszcze jedna róża na tej rabacie by się zmieściłą, ale musiałaby być smukła :wink: Natomiast gdyby udało mi się zdjąć kostkę,co z różnych przyczyn jest przez M żle widziane ;:224 , to marzy mi się Eden Rose przy ścianie ;:167 W innym przypadku się na nią niestety nie zdecyduję, bo czytałam, że bardziej ciepłolubna jest. Rany, doczekać się takiego krzaczora jak na HMF widziałam :shock: Bajka
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko, :D ładnie twoje rabaty się prezentują. Róże ładne i zadbane. Edenke koniecznie kup, przy budynku będzie miała cieplutko. Poprosimy jeszcze ;:65 ;:65 :D
Awatar użytkownika
sylvia_sirena
1000p
1000p
Od: 23 lis 2009, o 11:52

Post »

Śliczne różyczki i reszta musze tu zaglągać.
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

majka411 pisze:Beatko, :D ładnie twoje rabaty się prezentują. Róże ładne i zadbane. Edenke koniecznie kup, przy budynku będzie miała cieplutko. Poprosimy jeszcze ;:65 ;:65 :D
Jak tylko zbiorę kostkę, ale M nie bardzo chce. Kostka wokół domu jest położona, a M mówi, że powinna zostać. W innych miejscach Edenka miałaby za chłodno :roll:
sylvia_sirena pisze:Śliczne różyczki i reszta musze tu zaglągać.
Witaj i zapraszam :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje róże !”