Ulubione storczyki Art :) cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ulubione storczyki Art :) cz. 3

Post »

Asiu gratuluję wspaniałych kwitnień. Szczególnie piękne Coelogyne salmonicolor ;:63
Z tego co kojarzę storczyk ten przedłuża pęd i kwitnie "seryjnie", czy tak?
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Pawle, Mambo, Przemku, Lucynko, Kasiu - jak miło, że zaglądacie do moich storczyków ;:4

Znalazłam zdjęcia, w jakim tempie rosła pokazana Masdevallia striatella (dostałam mały kawałeczek - parę listków od Madzi, wiosną 2010 r.):

Obrazek - sierpień 2010 Obrazek - luty 2011

Obrazek I to aktualne - listopad 2011.
Czyli stan, po 1.5 roku od podziału.
Masz rację Pawle, te maleństwa mają drobne kwiaty, ale ich ilość sprawia, że cała roślina wygląda wyjątkowo urokliwie. Rośnie kolejny pączek :)

Lucynko, poradziłam Ci liść jako "podpórka" dla pąka, bo wystraszyłam się, że będziesz manipulować przy swoim pąku jakimś patyczkiem :wink:
kasiunieczka_32 pisze:Asiu gratuluję wspaniałych kwitnień. Szczególnie piękne Coelogyne salmonicolor ;:63
Z tego co kojarzę storczyk ten przedłuża pęd i kwitnie "seryjnie", czy tak?
Tak powinno być Kasiu. Kolejny pąk już widać, ale jak pisałam, to bardzo młoda roślina i zobaczymy, na ile starczy jej sił ?
Czekam na piżmowy zapach, o którym wyczytałam...
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dobrze,że udokumentowałaś poszczególne etapy rozwoju Massdevali.Po mojej już zostało wspomnienie.Twoja garnie sie do życia co widać na zdjęciach.Piękne kwitnienie powtórzę raz jeszcze.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Asiu - to niebywałe jak Ci się rozrosła Masdevallia striatella z tych paru marnych listków :shock: Kwiatowy wianuszek na niej słodki ;:167 Masz talent do Masdevalli i nie powiem, że Ci tego nie zazdroszczę.... :oops:, bo to mój ulubiony rodzaj. Moje generalnie wegetują. Pominę milczeniem ile mi po drodze padło...
Coelogyne salmonicolor - piękną ma tę postrzępioną warżkę, a do tego rozmiar kwiatu w stosunku do rośliny bardzo korzystny :D
Polystachya fallax - jakoś nie pamiętam tego storczyka u Ciebie, chociaż piszesz, że inaczej kwitnie niż wcześniej. Czyli masz od jakiegoś czasu. Bardzo ciekawa i urokliwa roślinka, kwiaty troszkę , pewnie głównie z racji barw, kojarzą mi się z Leptotesem bicolor :?
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu wpadłam na chwilkę popodziwiać Twoje cudne masdevallie.
Masdevallia striatella fantastycznie Ci urosła. Ja czekam kiedy moje maleństwo urośnie. ;:224
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażyna Widera pisze:Dobrze,że udokumentowałaś poszczególne etapy rozwoju Massdevali.Po mojej już zostało wspomnienie.Twoja garnie sie do życia co widać na zdjęciach.Piękne kwitnienie powtórzę raz jeszcze.
Grażynko, a co się stało z Twoją masdevallią i o jakiej piszesz ?
madzik pisze:Asiu - to niebywałe jak Ci się rozrosła Masdevallia striatella z tych paru marnych listków :shock: Kwiatowy wianuszek na niej słodki ;:167 Masz talent do Masdevalli i nie powiem, że Ci tego nie zazdroszczę.... :oops:, bo to mój ulubiony rodzaj. Moje generalnie wegetują. Pominę milczeniem ile mi po drodze padło...

Polystachya fallax - jakoś nie pamiętam tego storczyka u Ciebie, chociaż piszesz, że inaczej kwitnie niż wcześniej. Czyli masz od jakiegoś czasu. Bardzo ciekawa i urokliwa roślinka, kwiaty troszkę , pewnie głównie z racji barw, kojarzą mi się z Leptotesem bicolor :?
Madziu, do masdevallii nie mam talentu, tylko widocznie warunki im odpowiadają. Zresztą niekoniecznie wszystkim.
A kawałeczek tej od Ciebie masz zaklepany, aby się na nowo odrodziła ;:108

Natomiast Polystachya fallax mieszka już u mnie od listopada ub. roku. Kwitła pierwszy raz w styczniu 2011,
a teraz to jej drugie kwitnienie zupełnie inne. Porównaj sama - klik

Arletko, o jakim 'maleństwie' piszesz ? Masz może tę samą ? (wybacz jeśli pisałaś o niej w swoim wątku, a ja nie pamiętam :wink: )
AaDaM

Post »

Asiu, jak pozwolisz, wejdę w progi twego wątku.
Bardzo spodobała mi się Masdevallia striatella rok temu, zakupiłem ją z 4 listkami.
Jej wzrost mnie zaskoczył - w tym roku ma około 20 listków i 2 pędy kwiatowe.Niesamowicie wdzięczna roślinka.
Czy mogłabyś mi zdradzić, w jakim zakresie temperatur ją hodujesz ?
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

U mnie Masdevallia tovatensis nie znalazła dobrych warunków do rozwoju,mam za ciepło.Rosła ale widziałam,ze się męczy.Znalazła lepszy,przychylniejszy dom.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miło mi Cię gościć Adamie - jak ładnie napisałeś - 'w progach mojego wątku' :D

Co do Masdevallii striatella, początkowo, gdy była uboga w listeczki (3 - 4), trzymałam ją na parapecie okna południowo-zachodniego (nieco zacienionego, bo
to okno balkonowe). Tam było dosyć ciepło - w zależności od pogody - średnio 22 st., nocą 19- 20 st.
Jak zaczęła ładnie przyrastać, przestawiłam ją na parapet północny, gdzie jest zawsze chłodno. W dzień najwięcej 18 - 20 st.
W nocy przy szybie może być nawet 15 - 17 st., w zależności od tego, czy mam rozszczelnione okno, czy nie.
Zakwitła jednak już na tym chłodnym parapecie. A takiego uroczego wianuszka kwiatów i Tobie życzę ;:108

Grażynko, żal pozbywać się własnych storczyków, ale może nowa opiekunka (opiekun) w innych warunkach doprowadzi ją do kwitnienia ???
Wtedy być może wszyscy ją pooglądamy :)
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu rzeczywiście bardzo szybko się rozrosła. Stała się dorodną zdrową rośliną. ;:138
Bardzo spodobały mi się jej kwiatki.
Pisałaś też o Masdevalli yunganensis. Znam ją, ale jest ciężko ją dostać. Też bardzo mi się podoba. Ostatnio przegrałam na E-bay. Szkoda Twojej.
AaDaM

Post »

Asiu bardzo Ci dziękuję za odpowiedź.
Wynika z tego, że hoduję ją w bardzo podobnych warunkach jak ty swoją.
Dziękuję, że życzysz mi zobaczenia jej kwiatów, ja życzę Ci, aby twoja miała jak najwięcej kwiatów.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś trochę na zielono, bo głównie taki kolor u mnie obecnie dominuje. Na szczęście jest trochę zapowiedzi kwitnień.
Pierwsze kwiaty otwiera miniaturowy Dtps. Poczekam ze zdjęciami na pełniejszy rozkwit.

A teraz zdjęcia dla Halinki - orange30. Halinko, zaraz po Twoim wyjeździe sprawdziłam mojego Phal. Red Jaguar
i ku mojemu zaskoczeniu również, podobnie jak Ty znalazłam zaczątek pędu.
Maleńkie keiki tego storczyka kupiłyśmy z Halinką w tym samym czasie i porównujemy sobie ich rozwój. Z tego co wiem, Halinka
dłużej niż ja (może do tej pory ?) trzymała swoją roślinę w maleńkiej doniczce. Ja wcześniej przesadziłam ją do większej.
Sama jestem ciekawa różnicy w rozwoju storczyków. Jedno mają wspólne - obydwa zechciały wytworzyć pęd :)

Oto zdjęcia:
Obrazek Obrazek

Pierwsze zdj. z 22 maja 2008 (doniczka o średn. 6 cm), drugie aktualne 3 grudzień 2011 (doniczka o sredn. 11 cm)
Widzisz Lucynko - Lano, też czekałam 3 i pół roku :wink:

Drugi storczyk, to botanik kupiony na wystawie w kwietniu 2010 r. - bez fiszki, czyli tzw. 'Niespodzianka'.
Dwie rośliny były posadzone w jednej doniczce. Nie mam pojęcia co to za Phalaenopsis (?) Póki co nazwałam go zagadką.
Miałam z nim nieco perypetii. Listki ma tak delikatne, że łatwo je naderwać, niechcąco uszkodzić.
Zaliczył ponadto inwazję przędziorka, bo szkodniki wyczuły tę delikatną i łatwą do wysysania tkankę liści.
Kolejne trudności - każda próba wytworzenia pędu kończyła się ich uschnięciem.
Dopiero rozsadzenie storczyków do oddzielnych doniczek przyniosło efekt :

Tu jeszcze razem Obrazek

I każda w swojej doniczce
Obrazek Obrazek

Storczyk z lewej ma 1 mały pęd, ten z prawej ma 2 pędy. Mam nadzieję, że tym razem dowiem się jak kwitną ?
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Asiu,
Storczyk z lewej...
to wszystko co o nim piszesz,jego delikatność i kruchość i to co widzę,te lśniące i piękne,jasnozielone liście,to mój Tetraspis!!!,mój storczyk z najpiękniejszymi listkami.Tak ładnymi,że nawet nie potrafię gniewać się na niego,że jeszcze mi nie zakwitł.A mam go ho ho...

Dlatego dla mnie to już nie jest niespodzianka.To jest,to musi być Tetraspis. :heja
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”