Zaczynam - rogalm1 cz.1
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak, to z pewnością jest dzika jeżyna. Trudno będzie sobie z nią poradzić, bo bardzo się rozrasta poprzez rozłogi płożące sie po ziemi badyle i nasiona rozsiewane przez ptaki. Najlepsze wyjście to chyba wykarczowanie ich w najbliższym sąsiedztwie twojej działki wraz z korzeniami, a potem pilnowanie i wyrywanie każdej młodej rośliny. Drugim sposobem jest postawienie pełnego ogrodzenia przylegającego ściśle do gruntu na wysokość pół metra, żeby badyle nie przedostawały się na twój teren i nie ukorzeniały. Możesz też spróbować potraktować je randapem poprzez mazakowanie lub opryskanie, ale nie daje to 100% gwarancji, że nie odrosną.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To ogrodzenie możesz zrobić z drewna / pięknie może się komponować z lasem / , kamieni, ceglanych odpadów, betonowych resztek, płyt chodnikowych itp. Wszystko zależy od inwencji tórczej i wyobrażni. Może pomogą Ci w tym dzieci i będzie niezła zabawa. Powodzenia
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- amba19
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moniko nie musisz stawiać chińskiego muru od strony lasu, ale na pewno bardzo ułatwi ci sprawę solidna podmurówka pod ogrodzeniem ( fundament na głębokość szpadla i kilkanaście cm ponad powierzchnię ziemi)
Taka zapora bardzo utrudnia przerastanie intruzom zza miedzy (wypraktykowane na mojej poprzedniej działce - bardzo ograniczyło inwazję perzu od sąsiadów)
A jeśli chodzi o rośliny cieniolubne to polecam hosty - czyli funkie i bergenie (wpisz nazwy w google to będziesz mogła je pooglądać)
Ja też uważam, że powinnaś zrobić plan działki. Zobaczysz,że planowanie też sprawia wiele przyjemności zwłaszcza jak będziecie to robić całą rodzinką. Pozdrawiam serdecznie Maria
Taka zapora bardzo utrudnia przerastanie intruzom zza miedzy (wypraktykowane na mojej poprzedniej działce - bardzo ograniczyło inwazję perzu od sąsiadów)
A jeśli chodzi o rośliny cieniolubne to polecam hosty - czyli funkie i bergenie (wpisz nazwy w google to będziesz mogła je pooglądać)
Ja też uważam, że powinnaś zrobić plan działki. Zobaczysz,że planowanie też sprawia wiele przyjemności zwłaszcza jak będziecie to robić całą rodzinką. Pozdrawiam serdecznie Maria
Widzę że chęci do pracy Ci nie brakuje to dobrze wróży na przyszłość Twojemu ogródkowi niedługo będę robiła rozsady więc jeśli dalej będziesz zainteresowana chetnie się z Tobą podzielę na pewno będę miała do wydania parę lili azjatyckich żółtych i pomarńczowych rosną jak szalone i pięknie kwitną ale trzeba je już podzielić bo niedługo rozsadzą mi murek przy którym rosną widzę że Twój ogródek powstaje pod lasem a w jakim rejonie? też mam działeczkę blisko lasu i nieustannie walczę z tymi kolczastymi "najeźcami" próbowałam wykopywać ale odrastały w zdwojonym tempie ;) posadziłam tam funkie i barwinki i jak tylko wyjdzie coś spod ziemi co nie jest funkią ani barwinkiem wycinam sekatorem... i odpukać na razie mam spokój
Pozdrawiam Agnieszka
Pozdrawiam Agnieszka