Pnącze jakie wybrać

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Romek W.
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 gru 2008, o 21:38

Re: jakie pnącze na niski płotek drewniany ?

Post »

Nie polecałbym Aktinidii na tak niski płotek - wytwarza dużą masę zielona i płotek tej wysokości po prostu pod nią zginie. Moje propozycje to Clematisy w dowolnej grupie, Lonicera japonica "Aureoreticulata", może być też Ampelopsis.
Saszar
nietaki
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 lip 2011, o 23:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: jakie pnącze na niski płotek drewniany ?

Post »

ale super, wielkie dzięki za kolejne podpowiedzi, mam teraz sporo do myślenia, wybór trudny :D
ogrodnictwa pierwsze kroki moje ...
aassaapp
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lip 2011, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

pnącze na ścianie domu sąsiada

Post »

Mam pytanie
granicą ogrodu u mnie jest ściana budynku sąsiadów, czy mogę ją wykorzystać aby posadzić na niej pnącze, czy nie wolno mi jej ruszać?
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Re: pnącze na ścianie domu sąsiada

Post »

Nas pytasz? Zapytaj sąsiada....
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Chyba że postawisz trejaż lub kraty drewniane ok 0,5 m od ściany, a pnącza puścisz na nich, wtedy sąsiadowi nic do tego.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
LeroyMerlin
200p
200p
Od: 24 maja 2011, o 14:22

Post »

Witam,
Oczywiście pozwolenie na sadzenie pnącza na ścianie należy do właściciela owej ściany. Jako że mocne pnącza potrafią naruszyć strukturę tynku oraz są trwałą ingerencją (zostawiającą skutki nawet po usunięciu).
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
safe
50p
50p
Od: 11 wrz 2011, o 19:15

Post »

Najpierw rynna

Obrazek

Miejsce jest totalnie zacienione, wilgotne. Latem słońce dochodzi tam po godz 17. Rynna doprowadza wodę do beczki. Przy każdym deszczu beczka się przepełnia i woda się przelewa, więc jest tam stale mokro, nawet w czasie dniu suchych i upalnych. Chciałbym tą szpecącą rynnę czymś "zakryć". Jest jakieś pnącze które w tych warunkach będzie rosło i da radę ją tak obrosnąć żeby nie szpeciła?
To nie jest koniec, to nawet nie jest początek końca, to dopiero koniec początku.
Winston Churchill
Ogródkowe chwastowisko
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05

Re: Pnacze na rynnę

Post »

Ja bym próbowała z bluszczem ale nie wiem czy da radę wspinać się po zupełnie gładkiej rynnie. Prawdopodobnie winobluszcz poradziłby sobie w takim miejscu ale jak już się przyjmie to zarośnie nie tylko rynnę ale i dach, ściany i wszystko wokoło.
Masz tam ładnie zagospodarowany teren, szkoda żeby jedno pnącze wszystko zdominowało. Może pooglądaj sobie zdjęcia rynn łańcuchowych - mogą być bardzo ozdobne (japonizujące łańcuchy deszczowe) albo prościutkie (wtedy praktycznie znikają na tle roślinności).
safe
50p
50p

Post »

Mi to się marzy Glicynia chińska -Wisteria, ale z tym to jestem świadom, że nie mam najmniejszych szans. Chyba pozostanę przy bluszczu. Może mu zrobię na rynnie jakieś "podpórki" ze sznurka lub drutu....
To nie jest koniec, to nawet nie jest początek końca, to dopiero koniec początku.
Winston Churchill
Ogródkowe chwastowisko
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Osobiście posadziłbym bluszcz pospolity. Aby ułatwić mu wspinanie się po gładkiej rynnie owinąłbym ją siatką.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Safe to to?
Obrazek
Jeśli tak to hm...załatw sprawę po męsku, znaczy popraw żeby to miało ręce i nogi :D i będzie pięknie i funkcjonalnie.
Co Wy ludziska radzicie ? :D bluszcz po rynnie, jeszcze ją czymś zawijać żeby się trzymał?

Szkoda, że tyle wody się marnuje przy okazji..można ją z beczki powyprowadzać.
safe
50p
50p

Post »

To co w grudniu 2009 wyglądało jak na wklejonym przez Ciebie zdjęciu, obecnie wygląda tak:

Obrazek

I ta goła rynna w górnym lewym rogu mnie denerwuje. Na wioskę posadzę bluszcz, może faktycznie owinę ją jakąś siatką i za dwa lata mi zniknie z oczu. A woda w beczce cenna rzecz zwłaszcza wiosną i jesienią kiedy innej nie uświadczysz.
Winston Churchill
Ogródkowe chwastowisko
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Bluszcz wcale nie rośnie tak szybko, dwa lata na pewno nie wystarczą... może akebia? częściowo zimozielona, kwitnie wiosną, ponoć ma jadalne owoce :) mi w rok urosła 2m.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”