Drzewko truskawkowe

Drzewa owocowe
milenka88
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 gru 2011, o 16:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Drzewko truskawkowe

Post »

Witam wszystkich :)
Od ok. 6 miesięcy jestem posiadaczką drzewka truskawkowego. Zostało kupione na allegrooo i miało wysokość ok 50 cm, od tego czasu zbytnio nie urosło...
Jakiś czas temu zauważyłam że nowe przyrosty czarnieją i usychają, liście również mają dziwną barwę, końcówki robią się ciemne bądź żółkną i po jakimś czasie same spadają.
Na ziemi widać szary nalot
Proszę o pomoc w uratowaniu mojego drzewka. ;:99
11krzych

Re: Jak uratować moje drzewko truskawkowe?

Post »

milenka88 pisze: Na ziemi widać szary nalot
To może jest przelane? Zbyt częste podlewanie i nawożenie jest zabójcze dla każdej rośliny. Jeżeli trafiłem z diagnozą, to przesadź do nowej ziemi, koniecznie doniczka z odpływem wody, obetnij zgniłe korzonki. I duża doniczka, żeby łatwiej było utrzymać równowagę pomiędzy suszą a bagnem. Ziemia koniecznie jakaś ogrodowa, kupna, a nie ciężka nieprzepuszczalna glina z trawnika.
Awatar użytkownika
PiotrS
100p
100p
Od: 11 paź 2011, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jak uratować moje drzewko truskawkowe?

Post »

Jak zdjęcie umieścisz Milenko to zaraz fachowcy Ci wszystko zdiagnozują :)
Pozdrawiam
milenka88
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 gru 2011, o 16:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Drzewko truskawkowe

Post »

Poczytałam trochę na forum i zrobiłam jak radzili. Przesadziłam moje drzewko do większej doniczki, na spód dałam drobną korę, kolejną warstwą była ziemia ze sklepu zmieszana również z korą i piaskiem. Zdjęłam brzydki nalot z powierzchni i obłożyłam całość znowu korą. Obcięłam suche listki i gałązki.
Jedną z odnóg postanowiłam zasadzić, więc wybrałam niezainfekowaną część, oberwałam listki by było 5 oczek zanurzyłam w ukorzeniaczu wsadzałam do ziemi i przykryłam słoikiem.
I tak obserwuję moje roślinki zobaczymy co z tego wyjdzie :)
DZIĘKUJĘ ZA PORADY :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”