Ogród Pod Lasem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Pod Lasem

Post »

Jolu, właśnie zauważyłam u siebie na trawniku koło tarasu mech. Zaraz za murem rośnie sosna i dwa świerki, które sypią igliwiem, to pewnie one zakwaszają glebę i trawa tam marnie rośnie. W tym roku już nie, ale w przyszłym roku jesienią zamierzam powapnować. Kawałek trawnika od ulicy jest ok i tam posypię wiosną tylko nawóz dla trawników.
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 paź 2010, o 15:40

Post »

Dziękuję Adrianno, życzenia, niech się spełnią - lubię zimę ale nie aż taką, żeby się przemieszczać tunelami ze śniegu :;230

Siberio, to co, ten dolomit co mam, to odesłać do jakieś kopalni :? , ale do jakiej :;230 Teraz ręce mi będą drżały przy rozsypywaniu ... a... to nawet dobrze, równomiernie się rozsypie :;230 Wapno też mam, to zostawię dla wrażliwych roślinek :D
A ty za dużo czytasz :;230 i w konfuzję wprawiasz :;230 :;230 A słyszałaś takie hasło-groźbę "Nie czytasz - nie pójdę z tobą do łóżka" ... dobre ;:224 Od wczoraj masuję sobie mięśnie brzucha lekturą "KAŻDY SZCZYT MA SWÓJ CZUBASZEK" - na Mikołaja sobie kupiłam i jeszcze "PODRÓŻE MAŁE I DUŻE" duetu Mann - Materna - mogę ich jeść łyżkami :;230
Śnieg wciąż sypie ...

Małgosiu, myślę, że posypanie trawnika wiosną nawozem wzmocni trawke i będzie OK. W tym roku jakoś nie spotkałam nawozu jesiennego na trawnik, nie wiem czemu nie było tu u mnie w sklepie.

Żeby rzucić trochę koloru na lecącą z nieba biel - kilka fotek wiosennych

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cieplutko u Ciebie , pomimo zalegającego śniegu . Moje piwonie przestały kwitnąć , ale kto to wykopie , takie wielkie krzaczory ;:14 .

A maki , orliki ...poezja ;:224 . Siałaś je , one są wieloletnie , czy jednoroczne ( maki ) ?

Czubaszek jest czasami frywolna , ale lubię jej poczucie wyszukanego humoru , a zwłaszcza jej konwersacje . Wczoraj , u Woj. dostało się Pani Prezydentowej , Ali od Bachledy i innym .
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Jagódko, Tobie coś przestało kwitnąć :shock: :shock: ... nie wierzę. Moje peonie też już bardzo stare, karpy tak zdrewniałe, że jak chcę kawałek oddzielić, to używam siekiery ;:223 Ale kwitną stale ... od lat. Jesienią jak porządkuję, obcinam suche liście, którymi przykrywam karpy i pod każdy krzak podsypuję trochę obornika.
Orliki ładnie kwitną w tym miejscu też już kilka lat, ale wiosną chyba trzeba odnowić i rozsadzić. A maki są wieloletnie, ale sama je wyhodowałam z nasion. Nasiona mam , w trzech kolorach, czerwony, amarantowy i biały. Jeżeli chcesz, podeślę, albo sadzonki wiosną ;:108
M.Czubaszek zawsze w niedzielę można oglądać w TVN24 w Szkle Kontaktowym, razem z Grzesiem Markowskim, niezwykle sympatycznym i inteligentnym dziennikarzem.
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

E, chyba z Miecugowem , bo Markowski , o ile sie nie myle , to z Perfectu ;:108 .

Z piwonii , to tylko biała kwitnie obficie , a biskupia miała jeden kwiat w tym roku , natomiast różowo biała wcale ;:223 .
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aż muszę specjalnie to zobaczyć ...tego młodszego Markowskiego :;230 .
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu ;:167 cały czas cichutko spaceruję po Twoim ogrodzie, ale jak zobaczyłam ten cudny mak, to nie mogłam się nie odezwać :wit

Obrazek

Mak - POEZJA !!! i w dodatku wieloletni i wyhodowany przez Ciebie z nasion ;:138
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Jolu, widać gołym okiem, że orliki stare, brzydkie, więc wymagają wykopania i podzielenia kęp. Te odpady do pudelka zapakuj i wyślij na północny-wschód :;230
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Miło mi, Halinko ... też zaglądam do Ciebie po cichu :wink: Maki też mi się podobają ... jak się rozwijają z pąków, wyglądają jakby były zrobione z cieniutkiej pogniecionej bibułki :)

Dalu ... wiem, oglądam ... czasem :)

Siberio,tak zrobię i liczę, że w miejsce tych wyrzuconych, jakiś orlikowy odpad, albo dwa w tym pudełku przyleci do mnie z płn.-wsch. :;230
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

szykuje się orlikowy desant - potem będzie sexowanie tych zrzutów i jak zobaczymy co z tego wyszło to nam oczy zbieleją... :shock: :;230 :;230
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

A jak się sexuje orliki Ewo, czy z tego mogą być młode :;230 :;230 :;230
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

U mnie odpadów starych praktycznie nie ma, bo mocno się nimi dzieliłam w minionym roku.
Zastanawiam się czasem w cichości ducha, czy ja mam jeszcze czarnego orlika dla siebie :;230 Ale powinno być dużo młodych :-) Tylko czy zakwitną?
Mam też, na wszelki wypadek nasiona, w razie awarii sie posieje raz jeszcze ;:108
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Orliki sexują się same i są z tego młode :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”