Stratyfikacja, wysiew nasion i inne porady
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 sty 2011, o 22:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Stratyfikacja, wysiew nasion i inne takie
Witam
Proszę o rade jak wysiać(przeprowadzić stratyfikacje nasion kalanopaxu) żeby zakończyła sie powodzeniem. Na stronie dendrony jest informacja o zalaniu wrzątkiem a w innym miejscu znalazlem informacje o stratyfikacji ciepło chłodnej.Czy ktoś ma jakies doświadczenia z tym gatunkiem?
Proszę o rade jak wysiać(przeprowadzić stratyfikacje nasion kalanopaxu) żeby zakończyła sie powodzeniem. Na stronie dendrony jest informacja o zalaniu wrzątkiem a w innym miejscu znalazlem informacje o stratyfikacji ciepło chłodnej.Czy ktoś ma jakies doświadczenia z tym gatunkiem?
W Szkółkarstwie napisali:
Rozmnaża się z nasion wysiewanych jesienią, zaraz po zbiorze, do zimnego inspektu (przelegują 2 lata). Nasiona stratyfikowane na zimno przez 2, 3 miesiące, a potem na ciepło przez 3?5 miesięcy kiełkują bez przelegiwania.
Z moich info, choć nie siałem osobiście to prawda.
I jeszcze tylko: kalopanax nick OK
Rozmnaża się z nasion wysiewanych jesienią, zaraz po zbiorze, do zimnego inspektu (przelegują 2 lata). Nasiona stratyfikowane na zimno przez 2, 3 miesiące, a potem na ciepło przez 3?5 miesięcy kiełkują bez przelegiwania.
Z moich info, choć nie siałem osobiście to prawda.
I jeszcze tylko: kalopanax nick OK
-
- Od: 29 sty 2011, o 22:13
Dzięki Mirku za odpowiedź. To też czytałem właśnie z tego powodu wokół tego gatunku mam problem jak to wysiać wszędzie piszą inaczej.
ps Jak rozumiem prowadzisz szkółkę. Czy jest możliwość zobaczenia twojej oferty?Najlepiej hurtowej
ps Jak rozumiem prowadzisz szkółkę. Czy jest możliwość zobaczenia twojej oferty?Najlepiej hurtowej
Czy ciemiężyca czarna wymaga stratyfikacji?
Pozdrawiam. Jola.
Czy jeśli zbiore dzis nasiona platana to czy beda one zdatne do kielkowania?Czy lepiej zeby sobie jeszcze powisialy na drzewie?
Pozdrawiam
Pabi1990
Pozdrawiam
Pabi1990
-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Kontakt:
Czy ktoś rozmnażał ketmię bagienną z nasion? Czy trzeba je stratyfikować? Jak długo kiełkują? U mnie siedzą w ziemi ponad miesiąc i nic... może trzeba je przemrozić albo coś innego z nimi zrobić?
Witam,
Nigdy niczego jeszcze nie siałam. W tym roku po raz pierwszy zakupilam nasiona:
- ostróżki trwałej,
- żagwinu ogrodowego,
- smagliczki skalnej,
- firletki smółki "Plena" oraz
- goździka pierzastego.
Jak je siać? W jakiej glebie, jak wilgotnej, na jakiej głębokości umieścić nasionko oraz czy dobrym podejściem jest wysianie nasion 1) w kilka doniczek, następnie 2) rozsada siewek do większych doniczek, a potem 3) w sierpniu/wrześniu ich posadzenie na dworze na miejsce stałe? Czy doniczki z posianymi nasionami mogę trzymać na parapecie w domu, żeby wygrzewały się na słońcu?
Ojej, pytania są b. laickie ;) No cóż.
Będę wdzięczna za każdą łopatologiczną poradę. Pozdrawiam serdecznie.
Nigdy niczego jeszcze nie siałam. W tym roku po raz pierwszy zakupilam nasiona:
- ostróżki trwałej,
- żagwinu ogrodowego,
- smagliczki skalnej,
- firletki smółki "Plena" oraz
- goździka pierzastego.
Jak je siać? W jakiej glebie, jak wilgotnej, na jakiej głębokości umieścić nasionko oraz czy dobrym podejściem jest wysianie nasion 1) w kilka doniczek, następnie 2) rozsada siewek do większych doniczek, a potem 3) w sierpniu/wrześniu ich posadzenie na dworze na miejsce stałe? Czy doniczki z posianymi nasionami mogę trzymać na parapecie w domu, żeby wygrzewały się na słońcu?
Ojej, pytania są b. laickie ;) No cóż.
Będę wdzięczna za każdą łopatologiczną poradę. Pozdrawiam serdecznie.
-
- Od: 27 mar 2011, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
właśnie zebrałem nasiona ognika .czy mozna je teraz posadzić,czy należy je stratyfikować? a jak wygląda sprawa z nasionami laurowiśni?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 wrz 2011, o 18:04
Właśnie mam kilkaset sztuk nasion jodły kalifornijskiej i zastanawiam się jak je wysiewać.
Z wcześniejszych linków wywnioskowałem, że to chyba skomplikowane. Czy naprawdę trzeba utrzymywać stałą temperaturę i wilgotność.
Może ktoś mi podpowie jak i co po kolei robić aby wzeszło jak najwięcej nasionek.
Z wcześniejszych linków wywnioskowałem, że to chyba skomplikowane. Czy naprawdę trzeba utrzymywać stałą temperaturę i wilgotność.
Może ktoś mi podpowie jak i co po kolei robić aby wzeszło jak najwięcej nasionek.
- mateo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
W zeszłym roku znalazłem pod dorosłą jodłą kalifornijską samosiejki, więc domyślam się, że można wysiać te nasiona już teraz prosto do ziemi w ogrodzie, najlepiej do takiej jaką się daje pod iglaki, a wykiełkują na wiosnę. Z kolei w jednym z podręczników szkółkarstwa przeczytałem, że te nasiona można przechowywać podsuszone w ujemnej temperaturze, i wtedy dłużej zachowują zdolność kiełkowania. Wysiewa się je wtedy wiosną.
Dużo informacji o rozmnażaniu drzew i krzewów można znaleźć w książkach (już starych, ale może są nowsze wydania):
Baertels A. Rozmnażanie drzew i krzewów ozdobnych, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1982
Terpiński Z. Szkółkarstwo ozdobne, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1984
Dużo informacji o rozmnażaniu drzew i krzewów można znaleźć w książkach (już starych, ale może są nowsze wydania):
Baertels A. Rozmnażanie drzew i krzewów ozdobnych, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1982
Terpiński Z. Szkółkarstwo ozdobne, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1984
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 wrz 2011, o 18:04
Dzięki na pewno się przyda spróbuję tak zrobić bo mam trochę ziemi do iglaków.
Ciekawe informacje. Będę siał na wiosnę.
Pozdrowienia
Leszek
Pozdrowienia
Leszek
-
- 200p
- Od: 22 mar 2009, o 23:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam.Mam pytanie bowiem strtyfikuję właśnie nasionka Jodły Koreańskiej już przeszło 3 tygodnie ale nadal nie widać żeby nasiona kiełkowały.Mam je nadal trzymać w lodówce ? czy moge je wyciać i wtedy same skiełkują ? Oczywiście będe ja trzymał na parapecie okiennym ;)