Ulubione storczyki Art :) cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ulubione storczyki Art :) cz. 3

Post »

Asiu - "Jaguara" doczekać się już nie mogę, jestem jego ogromną fanką, więc uważnie śledzić będę postępy ;:3
Pięknie wydoroślał, pamiętam go jako malucha :wink:
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu wypielęgnowałaś cudne rośliny :D . Wyglądają wspaniale i gdybym nie wiedziała, jak malutko masz wolnego czasu, pomyślałabym że ciągle biegasz ze ściereczką pucując je nieustannie :lol: . Oczywiście też ustawiam się w kolejce i czekam na kwitnienie ;:108 .
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Parę dni temu na moment zaświeciło słońce i pod światło zauważyłam na liściu falenopsisa Red jaguar jaśniejsze plamki.
Na spodniej stronie liścia znalazłam kilka wypukłych plamek z obwódką znanych mi jako grzyb Cercospora.
Miałam już z nim do czynienia kiedyś na storczyku, którego dostałam w prezencie. Wtedy był w dojrzałej postaci - jaśniejsza wypukłość
z bordową obwódką wokół. Teraz mam jeszcze postać niedojrzałą. Oto zdjęcia - z 'archiwum' i problem aktualny:

Obrazek Obrazek

Wtedy wyczytałam gdzieś, że skuteczny w takim przypadku jest środek Dithane Neo Tec 75 WG. Zastosowałam i udało się.
Teraz również sięgnęłam po ten środek, ponieważ miałam pozostałość po tamtej 'operacji'. Mam nadz., ze uda mi się zwalczyć
to dziadostwo. Wcześniej straciłam już przez tego grzyba Dtps Kenneth Schubert.
Pojawiał się na coraz młodszych liściach i powodował zupełny zastój rozwoju rośliny aż po objaw starzenia się liści.
Szkoda by mi było mojego "Jaguarka" pielęgnowanego od maleńkości ;:174

Jak co roku o tej porze znów jest problem utraty pączków kwiatowych. Oto mój Dtps Purple Gem Blue. Cztery pączki już uschły.
Na szczęście trochę jeszcze zostało, ale czy dotrwają do końca ?

Obrazek

Teraz kolejne zielone. Chciałam pokazać dwie moje Phal. schilleriana.
Jedną z nich kupiłam w tym roku wiosną jako roślinę mateczną z basal keiki. "Mama" w krótkim czasie obumarła,
a basal keiki, które wyjęłam z doniczki wyglądało tak (przed i po 'operacji'):

Obrazek Obrazek

I stan aktualny. Obok druga 'Schilleriana', którą mam już dłużej. Rośnie sobie w akwarium i tworzy właśnie pęd kwiatowy.

Obrazek Obrazek

Te wielkie muchy na tabliczkach lepnych są wydrukowane. Natomiast te małe punkciki to najprawdziwsze ziemiórki.
Był czas, że omijały te pułapki szerokim łukiem. Już myślałam, że mają jakiś instynkt samoobronny :roll:

Na koniec kolejny kwiat Coelogyne salmonicolor (zaczął otwierać się wieczorem, stąd zdjęcia z lampą błyskową):

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Może nie jest to klasyczna piękność, ale na pewno kwiat b.ciekawy. Mnie śmieszą te wąziutkie niby czułki. Sterczą na boki jak anteny.
fragolotta
100p
100p
Od: 17 cze 2010, o 18:18

Post »

Piękna Coelogyne! Bardzo ciekawy kwiat!
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Asiu :wit . Usychające pączki to chyba zmora tej pory roku. Mój Phalaenopsis Equestris ma te same problemy :( . Przestawiłam bliżej akwarium, w którym świecą się lampy przez cały dzień, zobaczymy czy pomoże.
Na ziemiórki polecam ciepłą rumiankową kompiel :D , u mnie się sprawdziło. Życzę ci Asiu,
aby twoje zabiegi pielęgnacyjne dały pozytywne efekty i cieszyły nasze oczy pięknymi kwiatami.
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Coelogyne salmonicolor
Asiu,ale okaz! ;:111 Wszystko w nim/miej jest oryginalne.Wybarwienie,kształt,falbanka na werżce,aksamitne włoski..
A jeszcze gdy poogląda się fotki w necie!
Perełka.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fragoletto - dziękuję :)

Lucynko, piszesz o swoim Phal.equestris - czy to ten od Madzi ?
Moje keiki od Madzi już ładnie podrosło. Zobacz na zdjęciu powyżej. Wisi sobie w górnym prawym rogu akwarium. Tworzy młody listek i pokazał
zaczątki dwóch pędów. :)
Dzięki za pomysł na pogrom ziemiórek. Chętnie sprawdzę.

Henryku i Tobie dziękuję za miły komentarz :) Wiesz, że w przypadku tego storczyka równie spektakularne jest dojrzewanie pąka.
Żeby to opisać, musiałabym przytoczyć tu dwuznaczne treści, ale nie zrobię tego, bo się wstydzę :oops:
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Asiu coelogyne bardzo oryginalne, ciekawe jak bedą wygladały kwiatki na Twoim p. schilleriana, Twój jest chyba trochę większy od mojego, czy to jego pierwsze kwitnienie czy kolejne?
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Asiu, to ten od Madzi :D . Wielkością chyba porównywalne, tylko mój może ma mniej listków. Brak światła i zawianie zimnym powietrzem (chyba) zrobiły swoje :? .
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Asiu pisałam o mojej maleńkiej masdevalli strobelii x Golden Tieger. Ma obecnie dwa malutkie listeczki i bardzo bym chciała aby zaczęła przyrastać.
Mój Dtps Purple Gem Blue też gubi pączki i tak się zastanawiam czy nie ma za zimno. U mnie w mieszkaniu jest ok. 19-20*C a na parapecie w nocy spada do 158C. :roll:
Twoje roślinki pokazane ślicznie się sprawują, mam nadzieję, że poradziłaś sobie już z grzybem na Jaguarze.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po przerwie (nieco wydłużonej przez unieruchomienie ręki) czas na nieco aktualności. Niestety, wiele pąków tak cierpliwie wyczekanych żółknie.
Nie jestem w stanie zapewnić wszystkim storczykom jednakowo dobrych warunków. Niektóre mają i za zimno i za ciemno. Pozostaje czekać na wiosnę :roll:

Na początek bliskie rozwiązanie zagadki (chyba pomoże ją rozwikłać Dorota - dorotakol) ;:88 Mnie to wygląda na Phal. mannii, ale jaka odmiana ?
Mogę się oczywiście mylić...
Oto jeszcze raz storczyk w całości i pęczniejące pąki:

Obrazek Obrazek

Prezent w kwitnieniu robi mi moja Polystachya. Dopiero co przekwitła, a już na kolejnych trzech przyrostach pokazuje kolejne,
jeszcze zamknięte pąki. Zobaczcie sami:

Obrazek Obrazek Obrazek

Na ostatnim zdjęciu jeszcze 'ciężarna' pochewka kwiatowa. Ciekawa jestem ile tam mieści się kwiatuszków ?
Każde kolejne kwitnienie Pystachyii jest obfitsze. Ale będzie zapach jak wszystkie rozkwitną...

Phalaenopsis equestris zrobił mi z kolei kawał. Myślałam, że rosną 2 pędy, a pokazują się maleńkie basal keiki (drugie schowane pod liściem):

Obrazek Poznajesz Madziu ? :) A jak tam Twoje pędy Lucynko - Lano ?

Za to Phal. schilleriana wciąż wydłuża pęd i robi rozgałęzienia. Tu do zdjęcia wyjęta z akwarium, w którym czuje się całkiem dobrze.

Obrazek

To będzie Kasiu74 trzecie jej kwitnienie u mnie (poprzednie, marzec 2010 i styczeń 2011). Czyli kwitnie raz w roku.

Na koniec wypada pokazać coś kwitnącego. Dtps Purple Gem Blue. Uchowało się trochę pąków po stracie czterech pierwszych:

Obrazek To Arletko dla Ciebie :) (a jak ma się Twój Dtps ?)
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

;:196 Asiu mój dalej gubi pąki choć jednego kwiatuszka rozwinął ponownie.
Twoje storczyki pięknie się spisują.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Piękne oby nie pozasuszały pędzików i pąków.trzymam łapki mocno z nie;)
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”