Karmnik dla ptaków

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
_fox_

Re: Karmnik dla ptaków

Post »

Ja z kolei nic nie wstawiam, sypię tylko suchą karmę. Fakt że obok jest oczko w którym zawsze zimą jest przerębla, ale rzadko widzę aby ptaki piły wodę.
Awatar użytkownika
PiotrS
100p
100p
Od: 11 paź 2011, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo fajnie się prezentuje ten karmnik:) Czy kolega _fox_ już opatentował ? czy też można się wzorować w przyszłości? ;)
Pozdrawiam
_fox_

Post »

Piotrze :) naśladownictwo mile widziane ;:108

Tu pokazane wykorzystanie widocznego otworu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 1&start=14
+ powierzchnia na suchą karmę
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jacku !
Czy można/ należało zrobić trochę większy daszek, aby nie wpadał tam śnieg ?
Pomimo istniejącej na mojej działce ściany drzew, to zawsze do istniejących karmników wpada śnieg.
Link do picasa nie działa !
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
_fox_

Post »

Dzięki za info o linku :) już poprawiony.

Jeśli chodzi o daszek to masz rację, ten widoczny wystaje tylko ok 2 cm ponad krawędzie spodu, ale to tzw. prototyp i zawsze można wymienić na szerszy. W rzeczywistości karmnik jest niewielki spód 22 x 14 cm wysokość 21 cm. Ale pomyślę nad większym daszkiem :)
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

_fox_ pisze:Ja z kolei nic nie wstawiam, sypię tylko suchą karmę. Fakt że obok jest oczko w którym zawsze zimą jest przerębla, ale rzadko widzę aby ptaki piły wodę.
A u mnie ptaki piją wodę z oczka. Dotychczas (w tym roku) łamałam lód trzonkiem od szpadla. Ryb nie mam, więc przerębel zbyteczny. Woda w misce szybko zamarza. Macie jakieś sposoby na pojenie w czasie silnych mrozów?
Pozdrawiam. Gosia
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Ja zimą daję ptakom wodę ciepłą w dużej płytkiej misce. Miskę kładę blisko karmnika i widzę z okna kuchennego, że ptaki taką wodę często piją. Ok. 200 m od domu są jeziora(w tej chwili wody jest tak mało, że prawie zostało brudne bajoro) a mimo tego ptaki chętnie piją z miski. Nie wspomnę, że latem mam kilka takich misek na ogrodzie. Ptaki piją i się myją.
Wodę zimą należy zmieniać, bo albo zimą zamarznie albo jest zabrudzona.
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p

Post »

Stasiu, ja też nalewałam wody do miski, z kamieniem w środku, ale ona tak szybko zamarza, że trzeba by robić kilka razy na dzień. Może ktoś zna lepszy sposób :roll: .
Pozdrawiam. Gosia
Awatar użytkownika
PiotrS
100p
100p
Od: 11 paź 2011, o 21:37

Post »

Ponieważ to woda do picia to żadne dodatki, nie wchodzą w grę, myślę że pozostają tylko zwykłe pomysły, jeśli do miski idzie kamień to gdyby go zagrzać trochę, np na kaloryferze, to oddawał by ciepło przez jakiś czas na mrozie w wodzie :) to niewiele ale zawsze zamarzało by wolniej :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p

Post »

No to jest jakiś pomysł, dzięki.
Ja tą miskę stawiam na podgrzaną deskę, w styropianowym korytku i leję letnią wodę. Teraz dołożę podgrzany kamień. Tylko żeby sobie ptaszyny nie poodparzały łapek :lol: .
Pozdrawiam. Gosia
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Ptaki chyba nie są takie głupie, gołębie mojego kolegi żeby się napoić jadły śnieg...

a to mój prosty karmnik który postawiłem pod blokiem :)
Obrazek
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam :wit :wit
Ja wkładam kamień do dużej miski aby ptaki miały łatwiejszy dostęp, wówczas przykucają na nim i piją. Najczęściej to są miski, miseczki mniejsze i tu trzeba tylko wodę. Zmieniam w czasie dnia i dolewam ciepłej - innego sposobu chyba nie ma.
Podgrzanie kamienia to dobry pomysł. ;:138

Obrazek Obrazek

Z pięciu kostek smalcu i ok. kilograma ziarna dla ptaków wyszło mi 15 szt. kubeczków do powieszenia na gałęziach. Łatwo policzyć, że się bardzo opłaca. A sikorki i nie tylko sikorki będą bardzo wdzięczne. ;:108
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Polecam tę książkę: Obrazek

Obrazek Obrazek
Dowiemy się jak rozpoznawać ptaki i jak je karmić. Bardzo dobra pozycja. :uszy
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek - chlebek kroję i też daję ptakom. Wiem, wiele osób mówi że nie wolno. Ptaki jedzą różne rzeczy, prawda, dlatego swojski chleb na pewno im nie zaszkodzi. Latem chleb moczę, wyciskam wodę i wilgotny rozrzucam ptakom. W duszne dni to dla nich rarytas. Jedzenie i woda w jednym.

Kupuję też gotowe kule i rozwieszam gdzie się da. A robię to tak:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Bardzo łatwe, prawda? Od czasu do czasu kupuję gotowce choć na pewno ptaki wolą moje kubeczki.

A oto kupiony karmnik, którego nie polecam. Dziubek karmnika w czasie deszczu jest zalewany wodą i robi się bryja, brrrrr. Do tego jest bardzo śliski i sikorki nie mają jak się przytrzymać. Obserwowała ich próby jedzenia i po dwóch dniach ten karmnik zlikwidowałam. U mnie nie zdaje egzaminu. Nie polecam!
Obrazek

No to na razie - pa, pa :wit :wit :wit
Adresy do moich wątków
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p

Post »

Stasiu, też kupiłam takie karmniki. Moje w tej grubszej części zakrętki mają podłużne otwory przez które wycieka woda. No i staram się wieszać tak żeby częśc z otworami była niżej.
A kule wieszam na drucikach, a właściwie na na drucianych haczykach.
Pozdrawiam. Gosia
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ptaki dokarmiam wyłącznie zimą.
Wydaje mi się, że karmienie ptactwa w okresie kiedy same mogą zdobyć pokarm mija się z celem.
Ba, nawet im szkodzi.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”