Kompost cz.1
Re: Kompost
I o to Krysiu chodzi!
Dzisiaj na działkach zobaczyłam dość niski kompostownik, w środku którego stało plastkikowe wiadro, może bez dna (tego nie widać) a w nim jakieś zielsko.
Nie wiem, czy było to działanie zamierzone ale faktycznie, można do takiego kompostownika wstawić wiadro i powrzucać do niego te bardziej uciążliwe chwasty np.perz.
Wiadro bez dna - dżownice zrobią swoje.
Wiadro z dnem - to chyba gorszy wariant.
No to mamy sposób na tę roślinkę!
Pozdrawiam miłośników kompostowania!
Dzisiaj na działkach zobaczyłam dość niski kompostownik, w środku którego stało plastkikowe wiadro, może bez dna (tego nie widać) a w nim jakieś zielsko.
Nie wiem, czy było to działanie zamierzone ale faktycznie, można do takiego kompostownika wstawić wiadro i powrzucać do niego te bardziej uciążliwe chwasty np.perz.
Wiadro bez dna - dżownice zrobią swoje.
Wiadro z dnem - to chyba gorszy wariant.
No to mamy sposób na tę roślinkę!
Pozdrawiam miłośników kompostowania!
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To zielsko rosło w wiaderku?
Moze trafiło na kompostownik w celu ogrzewania podłogowego?
Moze trafiło na kompostownik w celu ogrzewania podłogowego?
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
No mi się tak nie udało niestety..ale mówię o podagryczniku przede wszystkim. Został wrzucony wiosną do metalowego baniaka, późną jesienią wyglądało toto zachęcająco i ten niby 'kompost' z baniaka na ziemię został wywalony. Widzę teraz, że jak feniks z popiołów się odradza...dobrze, że na folię wywaliłam. Niestety będzie spalany i podagrycznik i perz.
Tak, niestety różnie z tymi najuciążliwszymi chwastami bywa a czy często miłośnicy kompostu z tego wątku, przerzucają pryzmę, czy po prostu ktoś czeka aż się wszystko przerobi i wybiera już gotowy kompościk
Pozdrawiam
No ja właśnie wtedy przerzuciłam, może jakby tak z rok postał pod chmurką w beczce to pewnie by go szlak trafił..ale hm..co to wtedy za kompost? ja już próbować nie będę
A ja kompostu nie przerzucam, nie mieszam.
Zdejmuję wierzchnią warstwę - liczę się z tym, że nie jest do końca przekompostowana - tę wrzucam na dno opróżnionego kompostownika a żywą, żyzną ziemię na warzywniaczek. Do tej pory nie przesiewałam.
Moniko, jeżeli podagrycznik wrzuciłaś do beczki z dnem i dżdżownice nie miały do niego dostępu by go przerobić, to zapewne wszystko podgniło ale zachowało zdolność kiełkowania, podagrycznik jest przecież wytrzymały a wilgoć daje szanse na przeżycie.
Zdejmuję wierzchnią warstwę - liczę się z tym, że nie jest do końca przekompostowana - tę wrzucam na dno opróżnionego kompostownika a żywą, żyzną ziemię na warzywniaczek. Do tej pory nie przesiewałam.
Moniko, jeżeli podagrycznik wrzuciłaś do beczki z dnem i dżdżownice nie miały do niego dostępu by go przerobić, to zapewne wszystko podgniło ale zachowało zdolność kiełkowania, podagrycznik jest przecież wytrzymały a wilgoć daje szanse na przeżycie.
Ogród nad Oranią
-
- 100p
- Od: 30 mar 2008, o 19:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja przerzucam kompost raz do roku. Mam 2 komory i jesienią przesypuję wszytko z jednej komory do drugiej. Ponieważ mam sporo podgniwającej trawy to przekładam warstwy starego kompostu suchymi liśćmi. Kompostu nie przesiewam i mam w nim sporo suchych liści i gałązek. W całości daję to do ogródka razem z dżdżownicami. Naczytałem się trochę książek i wynika z nich, że takie dodatki jak patyki i liście pomagają glebie zatrzymywać wilgoć w glebach lekkich, piaszczystych. Natomiast na glebach ciężkich, gliniastych, nierozłożona materia organiczna pomaga rozluźnić glebę, zmienia jej strukturę na bardziej przepuszczalną. Rabatki w ogródku nie wyglądają może przez to dekoracyjnie, ale roślinki rosną super.
Szkoda tylko że tradycyjne kompostowanie produkuje gazy cieplarniane.
Tradycyjne oddychanie też. Najwięcej produkują prowadzący zdrowy tryb życia. Uprawiają różne sporty, zużywają więcej tlenu i doprowadzają planetę do ruiny.
STOP sportowcom i grochówce. Dbajmy o Gaję.
STOP sportowcom i grochówce. Dbajmy o Gaję.
Zapomniałeś dopisać, że gadzinę trzeba wyrżnąć... znaczy przeżuwacze, bo metan. Bez mlika można żyć...
Akurat metan z odchodów to można odzyskiwać i wykorzystywać do celów grzewczych.
Z jakich odchodów?
Przeżuwacze metan wydalają otworem gębowym...
Jedna krowa wydziela dziennie około 200 do 400 litrów metanu, co razem, biorąc pod uwagę światowe pogłowie, daje niebagatelną masę - 50 milionów ton gazu rocznie. A to już poważna sprawa w sensie ekologicznym. Jest to połowa wszystkiego metanu produkowanego rocznie i wydalanego do atmosfery.
Przeżuwacze metan wydalają otworem gębowym...
Jedna krowa wydziela dziennie około 200 do 400 litrów metanu, co razem, biorąc pod uwagę światowe pogłowie, daje niebagatelną masę - 50 milionów ton gazu rocznie. A to już poważna sprawa w sensie ekologicznym. Jest to połowa wszystkiego metanu produkowanego rocznie i wydalanego do atmosfery.