Hippeastrum - identyfikacja
Re: Hippeastrum
Pozdrawiam wszystkich u mnie wiosna i jak zwykle niespodzianki, kupiłam cebulkę Susan i zakwitła i oczywiście jest inna może ktoś z Was wie jak sie nazywa. Jest pomarańczowa oto ona.
Kupiłam Exotic Striped zakwił i wygląda tak.
Pozostałe które kwitną nie miały nazwy ale wydaja się podobne.
Te kupiłam IKA bez nazwy to nie wiem jak sie nazywają
Kupiłam Exotic Striped zakwił i wygląda tak.
Pozostałe które kwitną nie miały nazwy ale wydaja się podobne.
Te kupiłam IKA bez nazwy to nie wiem jak sie nazywają
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O rany , Daszka, imponujące
U mnie w pracy są hippki nieopisane odmianowo, ale wszystkie mają po dwa-trzy pędy kwiatowe. Jeden zaś, piękny aksamitnie czerwony, na jednej łodydze ma.... SZEŚĆ kwiatów! Fotki miernej jakości, kwiat w rzeczywistości ciemniejszy:
U mnie w pracy są hippki nieopisane odmianowo, ale wszystkie mają po dwa-trzy pędy kwiatowe. Jeden zaś, piękny aksamitnie czerwony, na jednej łodydze ma.... SZEŚĆ kwiatów! Fotki miernej jakości, kwiat w rzeczywistości ciemniejszy:
Pozdrawiam - BabajAGA
Ten sklepowy jest śliczny ma orginalny kolor, on jest Twój czy w sprzedaży?
- tralaluszy
W sprzedaży. Ale kolor jest przekłamany na fotce, on w rzeczywistości jest aksamitnie ciemnoczerwony, taki pąsowy. I jeszcze drugi pęd kwiatowy czeka w kolejce. Ciekawe czy też będzie taki obfity.
Pozdrawiam - BabajAGA
- socurek
- Od: 5 kwie 2009, o 02:10
Myślę, że tak. Mój miał 3 kwiaty w pierwszym pędzie a w drugim już 4 i też był taki cudownie czerwony...
Mamy Nowy Rok, z tej okazji Wszystkim kochającym kwiaty, składam życzenia, aby miłość do nich sprawiała w tym roku tylko radość. Pozdrawiam.
Wiele moich Hipków kwitło w starym roku obecnie kwitnie tylko ( chyba ) Royal Red oraz kwiaty które kupiłam jako Yellow Goddes i Charisma ale oczywiście nimi nie są. Nie wiem jak zabezpieczyć się przed takimi zakupami w tym roku. Zakupy w sklepach nawet z etykietkami pokazującymi jaki kwiat kupuję też nie daje gwarancji. Jak kupowałam z przeceny nie miałam pretensji. Ale cebulki są drogie i cały czas jest to niespodzianka. Czytałam Wasze wpisy i wiem, że prawie każdy zaliczył wpadkę, nie ma sprawy jak jako niespodziankę otrzymujemy kwiat którego nie mamy. Pozdrawiam.
Te dwa to cebulki o których pisałam wyżej. Sprzedają je pod różnymi nazwami między innymi Exotic Striped kupiony w OBI wraz z etykietką.
Wiele moich Hipków kwitło w starym roku obecnie kwitnie tylko ( chyba ) Royal Red oraz kwiaty które kupiłam jako Yellow Goddes i Charisma ale oczywiście nimi nie są. Nie wiem jak zabezpieczyć się przed takimi zakupami w tym roku. Zakupy w sklepach nawet z etykietkami pokazującymi jaki kwiat kupuję też nie daje gwarancji. Jak kupowałam z przeceny nie miałam pretensji. Ale cebulki są drogie i cały czas jest to niespodzianka. Czytałam Wasze wpisy i wiem, że prawie każdy zaliczył wpadkę, nie ma sprawy jak jako niespodziankę otrzymujemy kwiat którego nie mamy. Pozdrawiam.
Te dwa to cebulki o których pisałam wyżej. Sprzedają je pod różnymi nazwami między innymi Exotic Striped kupiony w OBI wraz z etykietką.
- tralaluszy
Re: Hippeastrum - identyfikacja
Witam, zgodnie z radą Babaj Agi kupiłam w IKEA kwitnący kwiat którego nazwynie znam, ale kolor był inny pomarańczowy Jest trochę sfatygowany ale ma jeszcze jeden pęd kwiatowy. Może ktoś z Was zna nazwę ?
W domu okazało się, że cebula jest przelana i postanowiłam zastosować do niej hydroponikę. Jest to dla niej i dla mnie wyzwanie bo nigdy wcześniej nie hodowałam roślin tą metodą. na razie żyje, i pęd rośnie sama jestem ciekawa co będzie dalej. Gdyby ktoś z Was miał doświadczenie w tej metodzie oczekuje cennych rad. Z góry dziekuje.
Nadal kwitnie na trzecim pędzie biały też z IKEA.
W domu okazało się, że cebula jest przelana i postanowiłam zastosować do niej hydroponikę. Jest to dla niej i dla mnie wyzwanie bo nigdy wcześniej nie hodowałam roślin tą metodą. na razie żyje, i pęd rośnie sama jestem ciekawa co będzie dalej. Gdyby ktoś z Was miał doświadczenie w tej metodzie oczekuje cennych rad. Z góry dziekuje.
Nadal kwitnie na trzecim pędzie biały też z IKEA.
Chyba się udało. Cebulka była marna, teraz czekam na pozostałe. Pa.
Witam Wszystkich serdecznie. Mam niewiele czasu i rzadko bywam na forum. Wiele nie udanych zakupów trochę mnie zniechęciło. Ale choroba " miłość do hipków jest silniejsza" W tym roku powiększył się stan o kilka nowych kupionych w marketach. Cena była kusząca i roślina kwitnąca ale nazwy jak zwykle z kapelusza. Nie będę podawać nazw. Pierwsze to serie Kolibri.
Następne to duże
Następne to duże