Karmnik dla ptaków

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
_fox_

Re: Karmnik dla ptaków

Post »

magos13 pisze:
_fox_ pisze: No może nie całe jajka gotowane, ale same żółtka siekałem z pięciornikiem i krwawnikiem i tym karmiłem malutkie pisklęta kurczaczków które to wylęgały się w domu w inkubatorze.
_fox_ Czy jest coś czego nigdy nie robiłeś :D ?
Wiekiem równam się Pałacowi Kultury no może 2-3 miesiące młodszy, a podobno od małego miałem ciągotki złotej rączki, początkowo psułem radia telewizory i inne rzeczy, ale dzięki temu wiedziałem co jest w środku :;230 I tak już pozostało a że nie jestem blokersem tylko mam swój domek z działką, więc przydają się nabyte doświadczenia a że mam dobrą pamięć wzrokową to + dla mnie. Maszyn też trochę posiadam co prawda amatorskie ale jednak są. A jakaś branża obca dla mnie pewnie by się znalazła, ale musiał bym długo pomyśleć :;230 A inkubator o którym pisałem stoi sprawny w piwnicy a konkretnie nazywa się Apator.

Gosiu sama dobrze wiesz że w tych czasach Obrazekczłowiek musiał sobie jakoś radzić, i tak już pozostało
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj wiem, wiem.
Sama mam pół szafy 'przydasi' z tamtych lat. Trochę je zużywam, ale przy dzisiejszym zaopatrzeniu i zalewie taniej 'chińszczyzny' , idzie to bardzo powoli.
Pozdrawiam. Gosia
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też wykarmiłam nie jedno pisklę ugotowany żółtkiem, odrobiną sera i witaminek które przypisywała mi lekarz weterynarii. Wielu maluszkom się udało przeżyć, ale, niestety i wielu nie. Zawsze to bardzo przeżywałam. Tutaj pisklaków, którym trzeba pomagać jest niewiele, częściej zdarzają się młodzieniaszki, którym należ pomóc susząc je, ogrzewając i jak najszybciej wypuszczając. Jajka też gotuję , rozdrabniam w garści i wykładam ptakom, jedzą je w mig.
Mirek albo się nie rozumiemy albo jesteś przemądrzały, przykro mi.
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

Tak, Mirek wali prosto z mostu. Ale ja myślę podobnie jak on. I nigdy nie dokarmiam ptaków wcześniej. Mój ogród jest bardzo duży i niestety zaniedbany, ale dzięki temu rośnie w nim wiele chwastów. Widzę, że ptaki świetnie sobie w nim radzą bez mojej ingerencji. Fakt, że specjalnie dla ptaków posadziłam też wiele roślin którymi się żywią. I tu kolejne moje obserwacje: widziałam ptaki dziobiące kolby sumaka. Nawet nie wiedziałam, że są ich amatorzy. Podobnie zaskoczyły mnie wróble młócąc moją rukolę ? przecież polskie :wink: wróble, nie powinny znać tego egzotycznego warzywa. I jeszcze o pojeniu zwierząt. Nawet moje psy nie potrafią pić z miski ? tylko chłepczą wodę z oczka wodnego ? wolą naturalny wodopój. Myślę, że ptaki też potrafią napić się zimą.
Mam pytanie, czy są ptaki żywiące się nasionami lilaka? Bo też widzę zawiązane na krzewie. Czy ktoś to wie?
:) Sama znalazłam. Gile lubią.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

stasia109 pisze: Mirek albo się nie rozumiemy albo jesteś przemądrzały, przykro mi.
Chyba jednak się rozumiemy.
Jeśli to, że mam od Ciebie inne zdanie świadczy o tym, że jestem przemądrzały, to nie jest mi przykro... :D
EOT
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

Kontynuując swój monolog :wink: , przemyślałam sprawę i mam taki apel: nie sprzątajmy zbyt wcześnie i zbyt dokładnie naszych ogrodów. Wielu ogrodników usuwa przekwitłe kwiatostany, np. lilaków, a to pokarm dla ptaków, przecież.
Oto niektóre moje karmniki: nasiona lilaka, owoce ligustru, nasiona pęcherznicy, cukinia :D
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Wiesiołek! czyżyki bardzo go lubią zawsze łuskałem dla swojego przez lato, idąc ostatnio na ogród zobaczyłem gromadkę która się nim zajadała podobnie sikorki. Łatwo się go zbiera i fajnie łuska więc w letnie popołudnia czy wieczory można się pobawić... :D
Wojtas43
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 cze 2011, o 16:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja zrobiłem takie karmniki
Prosty karmnik troche udekorowany Obrazek
Karmnik automatyczny Obrazek
Prosty szybki karmnik z butelki Obrazek
Jeszcze jeden karmnik jego zostawię na czarną godzinę
_fox_

Post »

A czemu ten ostatni karmnik jest tak oklejony ? wygląda jak by wyszedł z chirurgii pourazowej :;230 miałem takie ale tylko otwory były.
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

Pewnie żeby ptaki lepiej go widziały z daleka.
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

olibabko, u mnie też są takie karmniki
Obrazek
Niektóre są już puste
Obrazek
więc powiesiłam takie
Obrazek
Pozdrawiam. Gosia
Awatar użytkownika
dorotaa
200p
200p
Od: 22 lut 2011, o 13:30

Post »

Taki karmnik spotkałam latem na kiermaszu .Ładny i łatwy do wykonania .U mnie w ogrodzie to stałby właściwie tylko do dekoracji bo wszystkie ptaki żywią się razem z kurami i kaczkami w jednym korycie i są nieźle wypasione ;:223 a wróble to już zmora istna plaga i od koryta nie odchodzą.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
kwiaty łagodzą obyczaje
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

Zima w tym roku zupełnie nie zimowa, więc karmniki nie mają wzięcia. Ot od czasu do czasu coś przyleci i skubnie. Tak od niechcenia. Na przykład taka śliczna sikorka:
Obrazek
Agata
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”