Szczypiorek - wszystko o uprawie
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Szczypiorek - wszystko o uprawie
Od kilku lat próbuję wysiewać szczypiorek w donicy, ale ani razu się nie udało. Zależy mi na takim cieniutkim szczypiorku, jak ze sklepu.
Od roku mam ogród. Pani w sklepie namówiła mnie na wysianie cebuli siedmiolatki. Wysiałam i oczywiście nic nie wyszło.
Dawno temu, moi rodzice mieli na działce kępę (wieloletnią) pięknego, cieniutkiego szczyporu. Niesty nie siali/sadzili tego sami, bo było to odziedziczone po porzednich właścicielach działki.
Proszę o radę co mam zrobić, jak postępować, aby móc się w końcu cieszyć tą pyszną zieleninką.
Od roku mam ogród. Pani w sklepie namówiła mnie na wysianie cebuli siedmiolatki. Wysiałam i oczywiście nic nie wyszło.
Dawno temu, moi rodzice mieli na działce kępę (wieloletnią) pięknego, cieniutkiego szczyporu. Niesty nie siali/sadzili tego sami, bo było to odziedziczone po porzednich właścicielach działki.
Proszę o radę co mam zrobić, jak postępować, aby móc się w końcu cieszyć tą pyszną zieleninką.
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
Haniu, właśnie o takim samym mówimy 
Chyba nie mam szczęscia do wysiewanego szczypioru i siedmiolatki.
Pozostaje mi polować na kępki w cudzych ogródkach

Chyba nie mam szczęscia do wysiewanego szczypioru i siedmiolatki.
Pozostaje mi polować na kępki w cudzych ogródkach

Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
Najprostszym sposobem na szczypiorek są zwykłe cebulki. Raczej nie polecam wysiewania, bo zwykle połowa nasionek niczego nie wypuści. A tak nawiasem to jakiej doniczki użyłaś? Głębokiej, płaskiej? W moim przypadku jeszcze nigdy nie próbowałem tego robić właśnie w doniczce, tylko na grządce ale myślę, że Twoje problemy związane są albo z nasłonecznieniem (a najlepiej gdy słońce ogrzewa i to porządnie grządkę) i podlewania...
Co do terminu ważności to nie zwracam na niego już raczej uwagi jeśli chodzi o nasiona. W zeszłym roku wysiewałem słoneczniku, które były 2 lata po ważności a jednak wykiełkowały. Ta data to dla mnie raczej podpowiedź, ale nigdy nie możemy być pewni że stanie się podobnie jak z wspomnianymi słonecznikami...
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 lut 2008, o 13:39
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 lut 2008, o 13:39
- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Kontakt:
Ja mam właśnie taki jak opisujesz , niestety nie znam nazwy odmiany - zostałam obdarowana przez znajomego działkowca jest niezawodny pyszny i ślicznie kwitnie !hanka55 pisze:Ale jak on się nazywa?
Próbowałm wysadzać ten, kupowany w doniczkach w sklepie, ale żaden nie chciał się przyjąć...
A wrocławska kępa z dzieciństwa, latami dawała się strzyc i rosła bujnie, mając fioletowe kulki na szczytach kwitnących pędów.
Wiecie może Panie, jaka to odmiana?
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Mam dużo szczypiorku, ale tak szybko mi zakwita, że nie ma porzytku, bo od razu szczypiorki robią się twarde. Czy obciąć te kwiaty, czy może trzeba wcześniej to robić jak pojawiają sie pąki. Już w ubiegłym rok miałam łan kwiecia. Owszem ładnie to wygląda, ale ja nie chce, żeby zakwitał. Proszę o radę .
- MagdaMisia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.