Co to za palma??
Co to za palma??
Ostatnio zmieniony 11 gru 2011, o 14:02 przez Karo, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zamieniłam linki na zdjęcia
Powód: zamieniłam linki na zdjęcia
- okavango
- 100p
- Od: 17 wrz 2011, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Co to za palma ?
Wydaje mi się,że jest to chamedora wytworna (Palma koralowa),ale to doniczkowiec.
Lilka
Re: Co to za palma??
właśnie sie dowiedzialem ze jest to palma koralowa,zgadzacie sie?? a tak nawiasem to sorki za 2 tematy
-
- 200p
- Od: 27 sty 2009, o 23:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak, to jest to.
Moje ozdobne z liści i kwitnące:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 27#1012027
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 27#1012027
jeszcze bym dorzucił że się ładnie prezentuje ...ale mocno zakurzona ;) ( ja swoje tak serdecznie, opryskiwaczem z letnią wodą i wszystko ładnie spływa, nie trzeba ze ściereczką latać )
Pozdrawiam
ja mam daktylowca, niestety nie wiem którego. Chciałam załączyć zdjęcia, ale nie umiem. Proszę o pomoc jak mam to zrobić?
No to piąteczka ja również mam 2 palmy daktylowe wyhodowane z pestki daktyla. Trzeba się zarejestrować na jednej ze stron przez które na forum umieszcza się zdjęcia.
Pozdrawiam
moja palemka:)
dostałam ją w prezencie. Jak pisałam wcześniej ustaliłam, że jest to daktylowiec, ale nie wiem który? Nie wiem też kiedy roślinka była przesadzana, ani w jakiej jest ziemi. Stoi przy oknie południowym i tam zostanie. Na wiosnę pojawią się firanki w oknie więc promienie słoneczne będą trochę przefiltrowane. Moje pytanie jest następujące: cxy powinnam ją przesadzić? Jeśliu tak to do jak dużej doniczki? I jak mam dbać o nią? Mam kota, który niestety poobgryzał jej trochę liści stad są skrócone. Ponadto jak ją dostałam miała małe muszki na pniu, ale po dwukrotnym spryskaniu jej wodą z mydłem muszki zniknęły. Innych robaczków nie zauważyłam:)
Ja mam dokładnie taką odmianę, nie wiem jak się nazywa, ale jest raczej najpopularniejszą odmiana we Włoszech, stamtąd przywiozłem kilka pestek daktyli zebranych pod drzewem . Chciałem też uzyskać taki ładny pień jak na matczynej roślinie ale chyba trzeba się uzbroić w cierpliwość.
Za to wybarwienie liści obserwuje że zależy od ilości światła, bardzo jasne gdy dużo , a jeśli stoi w pokoju bez słońca to ciemniejsza zieleń.
Za to wybarwienie liści obserwuje że zależy od ilości światła, bardzo jasne gdy dużo , a jeśli stoi w pokoju bez słońca to ciemniejsza zieleń.
Pozdrawiam
a masz może zdjęcia tego pnia? jestem bardzo ciekawa jak on wygląda, bo nie bardzo kojarzę:)
Aga nie mam ładnego pnia u siebie w palmach , jeśli o to pytasz, mam podobny jak na zdjęciu które zamieściłaś a z czasem pień się robi jak u normalnych drzew ale dokładnie widać segmenty ( ślady po dawnych liściach - są regularne i we wzór się układają ) to mi się właśnie bardzo podoba .
Wracając do Twojego pytania, palma ze zdjęcia jest na razie niewielka więc doniczka jest ok, moim zdaniem, ale podłoże jeśli jest stare warto wiosną zmienić, dałem 6 zł za takie do palm z nawozem wolno działającym
Wracając do Twojego pytania, palma ze zdjęcia jest na razie niewielka więc doniczka jest ok, moim zdaniem, ale podłoże jeśli jest stare warto wiosną zmienić, dałem 6 zł za takie do palm z nawozem wolno działającym
Pozdrawiam
Dzięki Piotr, na pewno to zrobię na wiosnę:) Na razie na szczęscie nic się nie dzieje z palemką i rozwija się nowy liść
Mozesz nawet teraz przesadzić, im większa doniczka tym lepsza rzadziej będziesz przesadzała czego palmy nie lubią zbytnio. Ważne by doniczka była palmowa czyli zwężana ku dołowi. Ziemia dla palm. Co do gatunku to phoenix canariensis, poczytaj o zasadach uprawy w naszej Encyklopedii w tej sekcji i poszperaj po tematach w dziale BAZA wiedzy, spis tematów o roślinach doniczkowych w linkach dotyczących palm, pisałem wiele razy o przesadzaniu i nie tylko o trym.aguunia pisze: Moje pytanie jest następujące: cxy powinnam ją przesadzić? Jeśliu tak to do jak dużej doniczki? I jak mam dbać o nią? Mam kota, który niestety poobgryzał jej trochę liści stad są skrócone.