
Kuchenne inspiracje AGNESS
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 959
- Od: 20 wrz 2010, o 07:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Wpisuje się żeby wrócić i spisać sobie przepis na pierniczki 

- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7281
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
I ja się wpisuję, świetny wątek Aguś
Sernik będzie, jak nic

Sernik będzie, jak nic

- chan-dzia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3500
- Od: 4 maja 2010, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: WROCŁAW
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
A już miałam się pytać ,gdzie mam te brzoskwinie wsadzić
Po dokładnym przestudiowaniu przepisu ,zauważyłam jeszcze jedną nie ścisłość ..Składniki masy 5 białek ,ą wykonanie 5 żółtek(myślę ,że to jednak mają być żółtka).Kurcze delicji nie kupiłam takich jak trzeba,mam jakieś morelowe czy coś i
zastanawiam się czy robić ,czy też wstrzymać się i poszukać takich jakie powinny być.
W każdym bądz razie idę robić piernik.

Po dokładnym przestudiowaniu przepisu ,zauważyłam jeszcze jedną nie ścisłość ..Składniki masy 5 białek ,ą wykonanie 5 żółtek(myślę ,że to jednak mają być żółtka).Kurcze delicji nie kupiłam takich jak trzeba,mam jakieś morelowe czy coś i

W każdym bądz razie idę robić piernik.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Mireczko smaki się zmieniają, ja kiedyś nie cierpiałam połączenia mięso-owoce, teraz uwielbiam i wyszukuję przepisów na takie potrawy
Może i twoja rodzinka zasmakuje w twoich połączeniach. Mam nadzieję, ze rybka zasmakuje....ja jestem zmuszana, żeby rybka była przynajmniej raz na 2 tygodnie....Jeśli jednak nie zaakceptują ananasa, to wspaniale również smakuje z pieczarkami. Wszystko tak samo tylko zamiast ananasa -pieczarki....
Iwonko witaj . Przepis podawałam na piernik ,mam nadzieję, że ci przypasuje
Joluś
Daj znać jak serniczek
Aniu no właśnie jak się często coś robi to wszystko się wydaje takie oczywiste, że zapomniałam napisać....ale już brzoskwinie wyłożone pod galaretkę
Do kremu oczywiście żółtka....gapa ze mnie
Aniu delicje daj takie jak masz, z galaretką też mogą być, tak robi Gosia......po prostu będzie troszkę inny efekt niż z pianką....ale też świetny....Tak, że spokojnie do dzieła
A piernik pachnie aż tu


Iwonko witaj . Przepis podawałam na piernik ,mam nadzieję, że ci przypasuje

Joluś


Aniu no właśnie jak się często coś robi to wszystko się wydaje takie oczywiste, że zapomniałam napisać....ale już brzoskwinie wyłożone pod galaretkę




Aniu delicje daj takie jak masz, z galaretką też mogą być, tak robi Gosia......po prostu będzie troszkę inny efekt niż z pianką....ale też świetny....Tak, że spokojnie do dzieła


A piernik pachnie aż tu


- chan-dzia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3500
- Od: 4 maja 2010, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: WROCŁAW
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
To chyba moja mama piecze ,bo ona mieszka ,tak jak i Ty pod lubelskim koziołkiem,u mnie na razie tylko flakami pachnie..ale już nie długo,chociaż spać mi się chce jak nie wiem co.AGNESS pisze: A piernik pachnie aż tu![]()
To w takim razie robię korę z tego co mam, idę

- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Aniu któregoś dnia i ja muszę zrobić flaczki na obiad, już dawno nie było a u mnie wszyscy lubią
SAŁATKA JAJKOWO-PIECZARKOWA
* 10 jaj- ugotować na twardo
* 0,5 pieczarek ( może być więcej) - obgotować ok 5 min
* cebula
* puszka kukurydzy
* majonez
Wszystkie składniki pokroić w kosteczkę, wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem.
SAŁATKA Z TUŃCZYKA
* 1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach
* 4 jaja na twardo
* 1 puszka kukurydzy
* 1 papryka czerwona
* 4 średnie ogórki kwaszone
* 1 cebula
* sól, pieprz, majonez
Wszystko pokroić w kosteczkę, wymieszać, doprawić przyprawami i majonezem.
SAŁATKA Z SELEREM KONSERWOWYM
* 1 słoik selera
* 15 dkg żółtego sera- zetrzeć na tartce jarzynowej
* 4 jaja
* 1 por
* 1 puszka kukurydzy
* 1 puszka ananasa
* 5 grubych plastrów szynki
* majonez
Wszystkie składniki pokroić w kostkę, wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem
SAŁATKA ŚLEDZIOWA
* śledzie
* jajka na twardo
* kwaśne jabłko
* por lub cebula
* majonez
Wszystko pokroić w kostkę, wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem.
SAŁATKA Z KURCZAKA Z ANANASEM
* 40 dag szynki drobiowej
* puszka ananasa
* 2 woreczki ryżu
* puszka kukurydzy
* 5 jaj na twardo
* majonez, sól, pieprz
Składniki pokroić w kosteczkę, dodać ugotowany, ostudzony ryż, doprawić majonezem i przyprawami.
BARSZCZ CZERWONY
* 1 kg buraków
* kilka grzybów suszonych
* 15 dag cebuli
* łyżka octu
* puszka koncentratu pomidorowego
* vegeta, cukier, czosnek, kostka rosołowa, pieprz, maggi , ziele ang , listek laur., majeranek
Buraki zetrzeć w plastry lub wiórki, cebulę w plastry, wrzucić grzybki, ziele ang, liść laur. Zalać gorącą wodą, gotować na małym ogniu. Jak buraki będą miękkie ostudzić i zostawić na jakiś czas do naciągnięcia.
Następnie przecedzić. Dodać koncentrat i wszystkie przyprawy do smaku. Zostawić najlepiej na noc do ,,nasmakowania,, na następny dzień przed podaniem przecedzić. Podawać z krokietami, pierożkami, uszkami lub pasztecikami.
KEKS WIECZNY
* 30 dag mąki
* 30 dag masła
* 30 dag cukru
* 6 jaj
* 2 łyżki spirytusu
* 1 łyżka śmietany
* 1 cukier wanilinowy
* 1 łyżka proszku do pieczenia
* dużo bakalii ( orzechy włoskie, laskowe, rodzynki, skórka cytrynowa i pomarańczowa, suszone morele itp....są fajne mieszanki do keksów)
-Ubić pianę z białek.
-Masło utrzeć dodając po trochę mąki wymieszanej z proszkiem, cukru i po jednym żółtku. Po wyczerpaniu wszystkich składników wlać spirytus, śmietanę, dodać obtoczone w mące bakalie, następnie pianę, cały czas delikatnie mieszając . Wlać w dużą blaszkę keksową i piec około 40-50 min. Sprawdzać patyczkiem.

SAŁATKA JAJKOWO-PIECZARKOWA
* 10 jaj- ugotować na twardo
* 0,5 pieczarek ( może być więcej) - obgotować ok 5 min
* cebula
* puszka kukurydzy
* majonez
Wszystkie składniki pokroić w kosteczkę, wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem.
SAŁATKA Z TUŃCZYKA
* 1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach
* 4 jaja na twardo
* 1 puszka kukurydzy
* 1 papryka czerwona
* 4 średnie ogórki kwaszone
* 1 cebula
* sól, pieprz, majonez
Wszystko pokroić w kosteczkę, wymieszać, doprawić przyprawami i majonezem.
SAŁATKA Z SELEREM KONSERWOWYM
* 1 słoik selera
* 15 dkg żółtego sera- zetrzeć na tartce jarzynowej
* 4 jaja
* 1 por
* 1 puszka kukurydzy
* 1 puszka ananasa
* 5 grubych plastrów szynki
* majonez
Wszystkie składniki pokroić w kostkę, wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem
SAŁATKA ŚLEDZIOWA
* śledzie
* jajka na twardo
* kwaśne jabłko
* por lub cebula
* majonez
Wszystko pokroić w kostkę, wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem.
SAŁATKA Z KURCZAKA Z ANANASEM
* 40 dag szynki drobiowej
* puszka ananasa
* 2 woreczki ryżu
* puszka kukurydzy
* 5 jaj na twardo
* majonez, sól, pieprz
Składniki pokroić w kosteczkę, dodać ugotowany, ostudzony ryż, doprawić majonezem i przyprawami.
BARSZCZ CZERWONY
* 1 kg buraków
* kilka grzybów suszonych
* 15 dag cebuli
* łyżka octu
* puszka koncentratu pomidorowego
* vegeta, cukier, czosnek, kostka rosołowa, pieprz, maggi , ziele ang , listek laur., majeranek
Buraki zetrzeć w plastry lub wiórki, cebulę w plastry, wrzucić grzybki, ziele ang, liść laur. Zalać gorącą wodą, gotować na małym ogniu. Jak buraki będą miękkie ostudzić i zostawić na jakiś czas do naciągnięcia.
Następnie przecedzić. Dodać koncentrat i wszystkie przyprawy do smaku. Zostawić najlepiej na noc do ,,nasmakowania,, na następny dzień przed podaniem przecedzić. Podawać z krokietami, pierożkami, uszkami lub pasztecikami.
KEKS WIECZNY
* 30 dag mąki
* 30 dag masła
* 30 dag cukru
* 6 jaj
* 2 łyżki spirytusu
* 1 łyżka śmietany
* 1 cukier wanilinowy
* 1 łyżka proszku do pieczenia
* dużo bakalii ( orzechy włoskie, laskowe, rodzynki, skórka cytrynowa i pomarańczowa, suszone morele itp....są fajne mieszanki do keksów)
-Ubić pianę z białek.
-Masło utrzeć dodając po trochę mąki wymieszanej z proszkiem, cukru i po jednym żółtku. Po wyczerpaniu wszystkich składników wlać spirytus, śmietanę, dodać obtoczone w mące bakalie, następnie pianę, cały czas delikatnie mieszając . Wlać w dużą blaszkę keksową i piec około 40-50 min. Sprawdzać patyczkiem.
- reniuniek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4611
- Od: 30 sie 2010, o 08:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Czerwionka koło Rybnika
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Aga, robiłam pierwszy raz w życiu piernik,(miałam wczoraj gości,)wszyscy się zajadali,super przepis
.Walewska też mnie zaciekawiła,musze zrobić 


- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Reniu bardzo się cieszę, że piernik smakował
Mam nadzieję, że Walewska również przypadnie wam do gustu....czekam na opinię 


- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7281
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Sernik się piecze 

- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Joluś super
, daj znać jak smakuje 


- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7281
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Aguś wyszedł I klasa
Wyższy sporo i smakowity wielce
Jutro moją mame zaskoczę, takiego jeszcze nie jadła
A że piekłam dzisiaj dwa ciasteczka, powiem szczerze, że ten sernik to "bułka z masłem", za to jaka pyszna
Drugim ciastem było "Ciasto Marioli", które znalazłam u Moni
TU



Jutro moją mame zaskoczę, takiego jeszcze nie jadła

A że piekłam dzisiaj dwa ciasteczka, powiem szczerze, że ten sernik to "bułka z masłem", za to jaka pyszna

Drugim ciastem było "Ciasto Marioli", które znalazłam u Moni
TU

- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Joluś strasznie się cieszę, ze smakuje
On jest naprawdę bardzo łatwy, błyskawiczny w robieniu a jednocześnie wyśmienity. Ja w ogóle uwielbiam serniki a ten smakuje mi najbardziej
Ciasto u Moni widziałam, super 



- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7281
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Aguś "Ciasto Marioli" super zapewne / jak dla mnie I klasa
/, ale nasączyłam placki nieco alkoholem /rozcieńczonym wodą znacznie/ i moje dzieci jeść nie chcą
Nic to jutro zabiorę do pracy


Nic to jutro zabiorę do pracy

- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Jolu ale pewnie dorosłym baaaaaardzo smakuje
CIASTO SEROWO-MAKOWE
MASA SEROWA
* 80 dag tłustego sera
* 10 dag masła
* 6 jaja
* 1,5 szkl cukru
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA MAKOWA
*25 dag maku
* 35 dag cukru
* 4 łyżki mąki
* 4 jaja
* 7 dag masła
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2-3 krople zapachu migdałowego
POLEWA CZEKOLADOWA, WIÓRKI KOKOSOWE DO POSYPANIA
Ser 2 razy przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem, nadal ucierając dodawać po łyżce ser, a na końcu stopione masło. Ucierać tak długo aż powstanie puszysta masa.
Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą serową, mąką ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Mak wypłukać, zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, odsączyć na sicie i 2x przekręcić przez maszynkę.
Mieszać dodając kolejno : żółtka utarte z cukrem, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, stopione masło, a na końcu aromat i ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać.
Wysoką prostokątną formę ( 25 x 40) posmarować masłem, wyłożyć pergaminem i wykładać do nie na przemian po 3 łyżki masy serowej i makowej. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190* i piec około 50 min.
Gotowe wystudzone ciasto polać polewą czekoladową i posypać wiórkami.


CIASTO SEROWO-MAKOWE
MASA SEROWA
* 80 dag tłustego sera
* 10 dag masła
* 6 jaja
* 1,5 szkl cukru
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA MAKOWA
*25 dag maku
* 35 dag cukru
* 4 łyżki mąki
* 4 jaja
* 7 dag masła
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2-3 krople zapachu migdałowego
POLEWA CZEKOLADOWA, WIÓRKI KOKOSOWE DO POSYPANIA
Ser 2 razy przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem, nadal ucierając dodawać po łyżce ser, a na końcu stopione masło. Ucierać tak długo aż powstanie puszysta masa.
Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą serową, mąką ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Mak wypłukać, zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, odsączyć na sicie i 2x przekręcić przez maszynkę.
Mieszać dodając kolejno : żółtka utarte z cukrem, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, stopione masło, a na końcu aromat i ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać.
Wysoką prostokątną formę ( 25 x 40) posmarować masłem, wyłożyć pergaminem i wykładać do nie na przemian po 3 łyżki masy serowej i makowej. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190* i piec około 50 min.
Gotowe wystudzone ciasto polać polewą czekoladową i posypać wiórkami.
- chan-dzia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3500
- Od: 4 maja 2010, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: WROCŁAW
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Aguś ciacha wyszły super
,dzięki za przepisy(nie zdążyłam obfocić ,muszę zrobić powtórkę) 

