Kompost cz.1

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Re: Kompost

Post »

I o to Krysiu chodzi! ;:138
Dzisiaj na działkach zobaczyłam dość niski kompostownik, w środku którego stało plastkikowe wiadro, może bez dna (tego nie widać) a w nim jakieś zielsko.
Nie wiem, czy było to działanie zamierzone ale faktycznie, można do takiego kompostownika wstawić wiadro i powrzucać do niego te bardziej uciążliwe chwasty np.perz.
Wiadro bez dna - dżownice zrobią swoje.
Wiadro z dnem - to chyba gorszy wariant.
No to mamy sposób na tę roślinkę! :heja
Pozdrawiam miłośników kompostowania! :D
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

To zielsko rosło w wiaderku?
Moze trafiło na kompostownik w celu ogrzewania podłogowego?
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

No mi się tak nie udało niestety..ale mówię o podagryczniku przede wszystkim. Został wrzucony wiosną do metalowego baniaka, późną jesienią wyglądało toto zachęcająco i ten niby 'kompost' z baniaka na ziemię został wywalony. Widzę teraz, że jak feniks z popiołów się odradza...dobrze, że na folię wywaliłam. Niestety będzie spalany i podagrycznik i perz.
Awatar użytkownika
PiotrS
100p
100p
Od: 11 paź 2011, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak, niestety różnie z tymi najuciążliwszymi chwastami bywa :( a czy często miłośnicy kompostu z tego wątku, przerzucają pryzmę, czy po prostu ktoś czeka aż się wszystko przerobi i wybiera już gotowy kompościk :)
Pozdrawiam
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

No ja właśnie wtedy przerzuciłam, może jakby tak z rok postał pod chmurką w beczce to pewnie by go szlak trafił..ale hm..co to wtedy za kompost? ja już próbować nie będę
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Ja przerzucam raz w roku. I raz przesiewam.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

A ja kompostu nie przerzucam, nie mieszam.
Zdejmuję wierzchnią warstwę - liczę się z tym, że nie jest do końca przekompostowana - tę wrzucam na dno opróżnionego kompostownika a żywą, żyzną ziemię na warzywniaczek. Do tej pory nie przesiewałam.

Moniko, jeżeli podagrycznik wrzuciłaś do beczki z dnem i dżdżownice nie miały do niego dostępu by go przerobić, to zapewne wszystko podgniło ale zachowało zdolność kiełkowania, podagrycznik jest przecież wytrzymały a wilgoć daje szanse na przeżycie.
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Krzychoo
100p
100p
Od: 30 mar 2008, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja przerzucam kompost raz do roku. Mam 2 komory i jesienią przesypuję wszytko z jednej komory do drugiej. Ponieważ mam sporo podgniwającej trawy to przekładam warstwy starego kompostu suchymi liśćmi. Kompostu nie przesiewam i mam w nim sporo suchych liści i gałązek. W całości daję to do ogródka razem z dżdżownicami. Naczytałem się trochę książek i wynika z nich, że takie dodatki jak patyki i liście pomagają glebie zatrzymywać wilgoć w glebach lekkich, piaszczystych. Natomiast na glebach ciężkich, gliniastych, nierozłożona materia organiczna pomaga rozluźnić glebę, zmienia jej strukturę na bardziej przepuszczalną. Rabatki w ogródku nie wyglądają może przez to dekoracyjnie, ale roślinki rosną super.
loginal
200p
200p
Od: 2 sie 2011, o 10:19

Post »

Szkoda tylko że tradycyjne kompostowanie produkuje gazy cieplarniane.
11krzych

Post »

Tradycyjne oddychanie też. Najwięcej produkują prowadzący zdrowy tryb życia. Uprawiają różne sporty, zużywają więcej tlenu i doprowadzają planetę do ruiny.
STOP sportowcom i grochówce. Dbajmy o Gaję.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Zapomniałeś dopisać, że gadzinę trzeba wyrżnąć... znaczy przeżuwacze, bo metan. Bez mlika można żyć...
loginal
200p
200p
Od: 2 sie 2011, o 10:19

Post »

Akurat metan z odchodów to można odzyskiwać i wykorzystywać do celów grzewczych.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Z jakich odchodów?

Przeżuwacze metan wydalają otworem gębowym...

Jedna krowa wydziela dziennie około 200 do 400 litrów metanu, co razem, biorąc pod uwagę światowe pogłowie, daje niebagatelną masę - 50 milionów ton gazu rocznie. A to już poważna sprawa w sensie ekologicznym. Jest to połowa wszystkiego metanu produkowanego rocznie i wydalanego do atmosfery.
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”