Apteka na działce

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Apteka na działce

Post »

Oczywiście,ze mam w starych przepisach z domu rodzinnego taki piernik.
Śmiałam się,z niego i mówiłam Piernik lipcowy a nie lipowy bo przychodził lipiec więc zakwitały lipy to od razu pojawiał się na stole... :;230

Piernik lipowy

>> 1 torebka herbaty z kwiatu lipy
>> 2 szklanki mąki pszennej
>> 2 jaja
>> szklanki cukru ( można więcej jak ktoś lubi słodsze)
>> 2 łyżeczki proszku do pieczenia
>> szczypta cynamonu, goździków, imbiru, kardamonu ( można to zastąpić 1 porcją gotowej przyprawy do pierników)
Można dodać otartą skórkę z 1 cytryny i jakieś bakalie jeśli ma być wersja bogatsza.

Przygotowanie:
Torebkę herbaty zalać połową szklanki wrzątku, przykryć i odstawić na 30 minut.
Ja zawsze mam swoja suszoną lipę i daję porządne 2 łyżki takiego suszu.
Tych torebeczek to dałbym przynajmniej 2 ale to kwestia smaku - trzeba indywidualnie wyczuć.
( Mnie ten papier z torebek przeszkadza - czuję jego smak)

wymieszać: mąkę, proszek, jaja, cukier, przyprawy i napar lipowy,.
Dobrze wyrobić na jednolitą masę.
Przełożyć do podłużnej foremki.
Piec 45 minut w temp. 170?C

Teraz zastanawiam się czy chodzi Ci o piernik czy o pierniczki ( ciasteczka) ?
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu olejek zrobiony!Ma głęboką barwę jak oliwka,taka niedojrzała. :D
Smak dla mnie przyjemny,nie odrzucający.
Zrobiłam tylko z połowy porcji oregano (20g) na oleju winogronowym.Również wybrałam metodę 3 tzn. słoikową.
Od dzisiaj używany. :D
Krysiu ;:196 bardzo dziękuje raz jeszcze za przepis.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko cieszę sie, ze mogłam pomóc.
Dla mnie też ten smak nie należy do przykrych.
Jednak sa okresy kiedy mi nie pasuje, wtedy wlewam do słoiczka dość ciepła wodę, troche ulubionego soku i odmierzona ilość kropli - ręczny mix i gotowe - olej rozbija się na cząsteczki i tworzy zawiesinę a smak głownie soku.

Moje doświadczenia z olejkiem z oregano w stosowaniu zewnętrznym czyli to co już sprawdziłam na sobie i najbliższych ;
- przy niektórych schorzeniach niszczy się śluzówka jamy ustnej i wtedy jest podatna na wszelkiego rodzaju stany zapalne,
zapalenie drożdżowe jamy ustnej, jakieś nadżerki, zajady, krwawienie z dziąseł itd.
- podrażnienia gardła, krtani, migdałków
Tego typu przypadki leczę a teraz raczej zapobiegam biorąc do buzi po 2,3 krople olejku i rozprowadzam go po całej jamie ustnej. Krótki czas leczenia bez skutków ubocznych.
Dodaje też kilka kropli na szczoteczkę do pasty przy myciu zębów

Katary u ludzi podatnych na przeziębienia i u alergików to wielka zmora. Pogrubiona śluzówka więc problemy z normalnym oddychaniem a przy nasileniu kataru dodatkowy obrzęk śluzówki.
Wystarczy wkraplać po kropelce do każdego otworu nosa lub posmarować wnętrze.
Po kilku dniach już zaczyna się odczuwać różnicę w oddychaniu bo powoli ustępuje stan zapalny ciągnący się miesiącami. Ponadto dużo mniejsze nasilenie kataru lub całkowity zanik.
To stosujemy nawet u naszej 6-letniej wnuczki bo ma alergiczny katar, którego nawet sterydy nie ruszały .
Po 6 dniach już była znaczna poprawa

Wrastające paznokcie u stóp - nie wiedziałam co to jest ale od 2 lat wiem i znam ból gdy zaczyna się stan zapalny po obu stronach dużego palca ?
Smarując oliwą całe stopy dokładnie masuję i wcieram w te miejsca - już dawno nie powtórzył się stan zapalny.
Dodatkowo smarowanie stóp nawilża skórę i pozbawia ją przykrego zapachu.

Alergia, atopowe zapalenie skóry (suchość ,świąd, wysypki), zanieczyszczone środowisko, wiek itd. negatywnie wpływają na stan skóry.
Smarując po kąpieli lekko wilgotne całe ciało oliwą mam same korzyści widoczne gołym okiem.
Ponadto zabezpieczam skórę i dezynfekuję.
Znajoma stosuje u swej mamy na odleżyny i łuszczącą się skórę.

Stosowanie wewnętrzne :
Robię nam obojgu od czasu do czasu kuracje biorąc 2 do 3 razy dziennie po 10 kropli pół godziny przed jedzeniem- taka ilość kropli olejki robione domowym sposobem mają mniejsze stężenie.

Na poprzedniej stronie podałam linki do stron, na których jest sporo informacji odnośnie właściwości i działania, tutaj podam tylko kilka dla przykładu
Zalecany jest osobom, które mają przewlekłe problemy z grzybicami lub infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi. Związki w nim zawarte wspomagają trawienie i hamują procesy gnilne w przewodzie pokarmowym.
Jest silnym antyoksydantem
- chelatuje żelazo
- zmniejsza żołądkowe stany zapalne wywołane stresem
- niweluje na poziomie porównywalnym z hydrokortyzonem kontaktową nadwrażliwość
- przeciwbiegunkowe
- moczopędne,
- odtruwające,
- przeciwgrzybicze,
- zalecane przy chorobach żołądkowych i dwunastnicy,
- niedoczynność wątroby,
- nadmierna fermentacja w jelitach

Niszcząc bakterie, grzyby i wirusy zmniejsza ryzyko zakażeń . Lepiej zapobiegać niż walczyć z konsekwencjami drożdżycy.
Konsekwencją są dziesiątki chorób, które tradycyjna medycyna leczy każdą oddzielnie.

Uwaga !!!
Nie należy używać olejku oregano podczas ciąży i karmienia piersią.
Jak każdy produkt może uczulać dlatego potrzebna jest próba lub konsultacja lekarska.

Trochę chaotycznie to wyszło ale to pewnie przez kłębiące się myśli i zbliżające się święta a co za tym idzie dużo więcej pracy bo zjeżdżają obie córki z rodzinami.
adamian
500p
500p
Od: 13 wrz 2009, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu,
Kosztowałem ciastek ale i tak przepis, który podałaś z pewnością wypróbuję. ;) Dzięki.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Krysiu rwa kulszowa - jak można złagodzić ból, czytam ale jakoś trudno mi się doczytać,
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Piroxicam?
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

mnie na rwę pomogły ćwiczenia i rozgrzewania krzyża termoforem oprócz p/bólowych tabletek.
Podstawowe jest bardzo proste. W pozycji stojacej, ręce wsparte kciuk z boku talii, palce z tyłu i odchylamy się do tyłu (max ale nie tak żeby sie wywrócić) i tak ze 100 razy
Trzeba jednak udać się do lekarza, który skieruje na badania i rehabilitację i przepisze leki
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

MariaTeresa pisze:Trzeba jednak udać się do lekarza, który skieruje na badania i rehabilitację i przepisze leki
Lekarz rodzinny wypisuje skierowanie do ortopedy czy reumatologa-wizyta za min.3 miesiące.
Fachowiec wypisuje skierowanie na zabiegi-zapisują na min 3 miesiące do przodu.Za tych złych
co rządzili,skierowanie miałem dziś,a zabiegi jutro o godzinie która mi pasowała.
Pozostaje smarowanie nalewką z datury,z muchomora,spirytusem salicylowym i innymi wynalazkami.
Gdyby kogoś interesowało,to mam ususzony zmielony żywokost. Nie potrzebuję,mogę komuś wysłać.Bardzo paskudny w użyciu.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tara pisze:Krysiu rwa kulszowa - jak można złagodzić ból, czytam ale jakoś trudno mi się doczytać,
W medycynie naturalnej przy tego typu schorzeniach polecany jest olejek z dziurawca.
U mnie sprawdził sie w 100% na rwę kulszową i inne podobne problemy
Zalecany jest jako łagodzący ból kręgosłupa, pleców, lumbago oraz na rwę kulszową. Wycisza, rozluźnia,zmniejsza napięcie, poprawia krążenie, działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie.

Zastosowanie lecznicze:
>> bóle pleców,
>> mięśnioból lędźwiowy, (lumbago),
>> rwa kulszowa,
>> reumatyzm - odbudowuje tarcze dysku międzykręgowego
>> oparzenia, rany, owrzodzenia żylakowe i bielactwo

Za pomocą gorących okładów z oleju dziurawca można przyspieszyć jego działanie.
W tym celu ogrzewa się kilka łyżek stołowych oleju w małym naczyniu
( nie gotować!), nasączyć mały kawałek waty lub gazy i przyłożyć na bolące miejsce .
Taki ciepły kompres przykryć małym ręcznikiem i dodatkowo jeszcze czymś zabezpieczyć dla podtrzymania temperatury.
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Jednak uważam,że w przypadku rwy kulszowej konieczna jest konsultacja lekarska, ja czekałam 2 tygodnie na termin u lek. rehabilitacji, który dobrał mi lek p/bólowy i pokazał błędy, które doprowadziły do ucisku kręgów na nerw, miesiąc czekania na ćwiczenia, była to metoda http://www.mckenzie.pl/ogolnie-o-metodzie.html , bardzo mi pomogła, mimo powtarzających się przeciążeń rwa kulszowa mnie już nie męczy. Bolało mocno, nie mogłam siedzieć ani leżeć bez silnego bólu.
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mario pewnie ,ze lekarz jest potrzebny choćby po to aby zdiagnozował chorobę bo niby skąd wiadomo,że to rwa kulszowa ... i określił przyczynę oraz stan.
Jak pierwszy raz mnie złapała wieki temu to nie wiedziałam co to jest ale leczenie kolejnych ataków trwających coraz dłużej polegało na przepisywaniu serii zastrzyków ( dochodziło już do poczwórnych) a efekty takie sobie. O skutkach ubocznych nie będę się rozpisywać bo pewnie każdy ma swoje doświadczenia. Oczywiście przy okazji na listę leków uczulających już na całe życie doszły kolejne
Ćwiczenia które opisujesz jak najbardziej zalecane i warto je powtarzać bo naprawdę zmniejszają częstotliwość ataków. U mnie zabiegi wchodzą w grę w bardzo okrojonej ilości bo z racji jaskry niektóre są wręcz zabronione.
I co pozostaje ... tylko medycyna naturalna i dbanie o siebie aby nie dopuszczać do zaostrzeń.
Niesteroidowe leki przeciwbólowe i przeciwzapalnie w moim wypadku biorę w wyjątkowych wypadkach rzucając na jedną szalę stan obecny a na drugą to co będę leczyć po ich zażyciu.
Takich przypadków jak ja na oddziałach alergologii jest sporo więc nie tylko ja mam takie dylematy.
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Krysiu, a może jakąś maszeczkę upiększającą, antystresową na twarz dla mojego wieku tzn. babcinego.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

dzięki dziewczyny, choroba zdiagnozowana jako rwa kulszowa trzyma od 9 listopada, leczona oczywiście pod nadzorem lekarza, serie zastrzyków, tabletek, maści, ale efekty jak dotąd jak dla mnie zbyt marne, olejek z dziurawca to jest myśl, bo przekonałam się, ze ta "panna rwa" potrzebuje dużo oj dużo ciepła,
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”