Ciasta Bogusi
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
24. Mazurek
60 dag mąki
20 dag smalcu --może być margaryna
25 dag cukru
3 jajka
3 paczk. cukru wan.
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki amoniaku
Wykonanie
cukier ,smalec,cuk .wan.,jajka ucierać,rozpuścić amoniak w letnim mleku i wszystko wymieszać dodając trochę mąki ,żeby ciasto było rzadkie.Zostawić do następnego dnia w lodówce
Na drugi dzień dodać resztę mąki i rozciągnąć na małą blaszkę i piec na złoty kolor
Po upieczeniu zaraz pokroić na małe kostki ,Środek wyłożyć kremem kawowym,posmarować też boki ciasteczek i obtoczyć w mielonych orzechach ,lub kokosie a górę polać polewą ,dać orzech lub rodzynek
Masa
1 1/2 kostki masła utrzeć z 4 żółtkami i jedną szkl. cukru pudru dodać 2 kieliszki spirytusu i powolutku wlewać 1/4 szkl kawy rozpuszczalnej ---2 - 3 łyżeczki
PYCHA :P
60 dag mąki
20 dag smalcu --może być margaryna
25 dag cukru
3 jajka
3 paczk. cukru wan.
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki amoniaku
Wykonanie
cukier ,smalec,cuk .wan.,jajka ucierać,rozpuścić amoniak w letnim mleku i wszystko wymieszać dodając trochę mąki ,żeby ciasto było rzadkie.Zostawić do następnego dnia w lodówce
Na drugi dzień dodać resztę mąki i rozciągnąć na małą blaszkę i piec na złoty kolor
Po upieczeniu zaraz pokroić na małe kostki ,Środek wyłożyć kremem kawowym,posmarować też boki ciasteczek i obtoczyć w mielonych orzechach ,lub kokosie a górę polać polewą ,dać orzech lub rodzynek
Masa
1 1/2 kostki masła utrzeć z 4 żółtkami i jedną szkl. cukru pudru dodać 2 kieliszki spirytusu i powolutku wlewać 1/4 szkl kawy rozpuszczalnej ---2 - 3 łyżeczki
PYCHA :P
- bogusia177
25. Ciasto bieda.
3 szkl .mąki
2 szkl. cukru
2 płaskie łyżeczki sody
8 łyżek kakao
szczypta soli---wymieszać
Dodać do tego
10 łyżek oleju
2 jajka
2 łyżeczki octu
2 szklanki mleka
mogą być bakalie --ale nie muszą
Piec na blaszce z papierem w 180 st przez 20 min :
Można polać polewą lub posypać pudrem
3 szkl .mąki
2 szkl. cukru
2 płaskie łyżeczki sody
8 łyżek kakao
szczypta soli---wymieszać
Dodać do tego
10 łyżek oleju
2 jajka
2 łyżeczki octu
2 szklanki mleka
mogą być bakalie --ale nie muszą
Piec na blaszce z papierem w 180 st przez 20 min :
Można polać polewą lub posypać pudrem
- bogusia177
- bogusia177
26 .Sernik z brzoskwinią i kokosem.
ciasto
3 całe jajka
20 dag margaryny
15 dag cukru 1 cukier wan. -----utrzeć
dodać 25 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia ---ciasto wyłożyć na wysmarowaną blaszkę
1 kg sera zmielonego
30 dag cukru
1 budyń wanil .
4 żółtka ----wymieszać
do sera dodać
1 puszka brzoskwiń --pokrojona w kostka
białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z serem ----wyłożyć na surowe ciasto ,na górę potrzeć posypkę
10 dag masła ,10 dag kokosu
10 dag cukru
5 dag mąki ---zagnieść i włożyć do lodówki ,następnie pokruszyć na ciasto ,piec około 1 godz w 180 st ,,,wcześniej sprawdzać patyczkiem :P
ciasto
3 całe jajka
20 dag margaryny
15 dag cukru 1 cukier wan. -----utrzeć
dodać 25 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia ---ciasto wyłożyć na wysmarowaną blaszkę
1 kg sera zmielonego
30 dag cukru
1 budyń wanil .
4 żółtka ----wymieszać
do sera dodać
1 puszka brzoskwiń --pokrojona w kostka
białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z serem ----wyłożyć na surowe ciasto ,na górę potrzeć posypkę
10 dag masła ,10 dag kokosu
10 dag cukru
5 dag mąki ---zagnieść i włożyć do lodówki ,następnie pokruszyć na ciasto ,piec około 1 godz w 180 st ,,,wcześniej sprawdzać patyczkiem :P
Bogusiu, własnie zrobiłam biszkopt na occie :P w/g Twojego przepisu, reweeeelacja! miałam kiedys podobny, ale malutko octu i bez "rosniecia mikstrurki".
Może nareszcie beda mi wychodziły super biszkopty, dla mnie podstawa do wielu ciast. Nie wiem czy poniższy jest gdzies na forum, ale podam, moje ulubione ciacho
Biszkopt przekroić. Na dolna warstwę wyłozyc dowolny krem / ich wybór macie w jednym palcu zapewne /.
Górna warstę kładziemy na twardym podłozu, wykrawamy kieliszkiem kóleczka, powstaja otwory , kółeczka pdkładamy na bok.
Podziurkowaną częśc kładzimy na krem. W każda dziurke wkładamy owoc, zalewamy tężejąca galaretką, przykrywamy wyciętym kapturkiem ciachowym, robimy po całości mazgaje z roztopionej czekolady. Bardzo efektownie wyglada i nie mniej smaczne POdchodzi troszke pod "delicje" :P
Może nareszcie beda mi wychodziły super biszkopty, dla mnie podstawa do wielu ciast. Nie wiem czy poniższy jest gdzies na forum, ale podam, moje ulubione ciacho
Biszkopt przekroić. Na dolna warstwę wyłozyc dowolny krem / ich wybór macie w jednym palcu zapewne /.
Górna warstę kładziemy na twardym podłozu, wykrawamy kieliszkiem kóleczka, powstaja otwory , kółeczka pdkładamy na bok.
Podziurkowaną częśc kładzimy na krem. W każda dziurke wkładamy owoc, zalewamy tężejąca galaretką, przykrywamy wyciętym kapturkiem ciachowym, robimy po całości mazgaje z roztopionej czekolady. Bardzo efektownie wyglada i nie mniej smaczne POdchodzi troszke pod "delicje" :P
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mia - gospodyni pewnie zajęta, a ja przyszłam zerknąć na przepis i zobaczyłam, że
nie uzyskałaś jeszcze odpowiedzi na swoje pytanie.
Nie wiem jak Bogusia, ale ja najpierw ucieram żółtka z cukrem a potem daję je do sera.
Choinka! Sernik już w piekarniku a ja teraz dopiero zobaczyłam, że zapomniałam o
budyniu . A zawsze dodaję budyń albo mąkę ziemniaczaną. No ale mam nadzieję, że i
tak będzie smakował.
W końcu zrobiłam cały sernik wg Twojego przepisu Bogusiu. Wydaje mi się, że będzie
jeszcze lepszy niż mój
nie uzyskałaś jeszcze odpowiedzi na swoje pytanie.
Nie wiem jak Bogusia, ale ja najpierw ucieram żółtka z cukrem a potem daję je do sera.
Choinka! Sernik już w piekarniku a ja teraz dopiero zobaczyłam, że zapomniałam o
budyniu . A zawsze dodaję budyń albo mąkę ziemniaczaną. No ale mam nadzieję, że i
tak będzie smakował.
W końcu zrobiłam cały sernik wg Twojego przepisu Bogusiu. Wydaje mi się, że będzie
jeszcze lepszy niż mój
Pozdrawiam serdecznie
- bogusia177
mia63 pisze:Dziękuję Ci Wisieńko, tez tak zrobie...
wisienka ci dobrze poradziła:)
27.Makowiec zwijany
składniki
jedna kostka margaryny
7 żółtek
1 szkl .słodkiego mleka
2-3 łyżki cukru
szczypta soli
1 kg mąki
7 dag drożdży
margarynę ucieram z żółtkami,w letnim mleku ucieram drożdże z cukrem i odrobiną mąki odstawiam do wyrośnięcia.
do utartych żółtek dodaję mąkę sól oraz wyrośnięte drożdże,ciasto wyrabiam ręką- krótko,gdy ciasto jest zbyt twarde dodaje odrobinę mleka-odstawiam do wyrośnięcia
Nadzienie z maku
Składniki
1/2 kg maku
5 białek
20 dkg cukru
3-4 łyżki miodu
bakalie
10 dag tłuszczu
olejek migdałowy
wykonanie
margarynę rozpuścić na patelni dodać zmielony mak ,cukier ,miód,olejek,wymieszać i smażyć około 10 min, lekko ostudzić.
Białka ubić i dodać do maku
wyrośnięte ciasto podzielić na 2,3 części ,każdą rozwałkować położyć nadzienie makowe,ciasta zwinąć w rulon i zostawić do wyrośnięcia, przed pieczeniem nakłuć ciasto patyczkiem,piec 40-45 min w temp 160-170 stopni :P
- bogusia177
28.Babka ucierana
6 jaj
25 dag mąki pszennej
25 dag cukru 3/4 szklanki oleju
1 2/2 proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczka kakao
wykonanie
Z białek ubić pianę ,dodając stopniowo cukier i żółtka ,następnie wlać olej i wsypać mąkę z proszkiem Ciasto podzielić na 2 części
Wysmarować blaszkę i wylać na przemian białe ciasto ,do drugiej części dodać kakao i wylewać na białe i znowu białe i czarne Piec w temp 180 st 40 min posypać cukrem pudrem lub polać polewą :P
6 jaj
25 dag mąki pszennej
25 dag cukru 3/4 szklanki oleju
1 2/2 proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczka kakao
wykonanie
Z białek ubić pianę ,dodając stopniowo cukier i żółtka ,następnie wlać olej i wsypać mąkę z proszkiem Ciasto podzielić na 2 części
Wysmarować blaszkę i wylać na przemian białe ciasto ,do drugiej części dodać kakao i wylewać na białe i znowu białe i czarne Piec w temp 180 st 40 min posypać cukrem pudrem lub polać polewą :P