U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie

Post »

Halszko, czasopisma 'Twój Ogrodnik' raczej tu u siebie nie kupię, ale znalazłam już ich stronkę w necie i będę podczytywać.
Dziękuję za namiar ;:196
Kobea ma piękne kwiaty, trzymam kciuki żeby ci się dobrze przechowała. Czytałam na naszym forum, że można też jesienią ukorzenić szczepkę kobei jak pelargoni i trzymać przez zimę na parapecie jako doniczkową roślinę. A wiosną do ogrodu.
Sałata też padła u mnie ofiarą ślimaków, poważnie myślę o posadzeniu jej w skrzynkach i postawieniu na murze.
Oglądałam prognozy na następne dwa tygodnie, temperatury w dzień nadal będą dodatnie, w nocy małe przymrozki. Wolałabym, żeby rośliny już usnęły, a nie brały się teraz do rośnięcia. Nie łudzę się, że zimy nie będzie, prędzej czy później przyjdzie mróz i wszystko skosi.

Dziś zrobiłam jeszcze dwa jesienno-wiosenne zdjęcia.
Pnącej hortensji pękają pąki, jak dalej będzie tak ciepło, to gotowa rozwijać młode liście.

Obrazek

Hortensja ogrodowa nadal kwitnie, stare liście w większości opadły, reszta pożółkła.
teraz wypuszcza nowe liście i zawiązała kilka pąków kwiatowych.

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gosiu, ja myślę, że łagodniejsze zimy zdarzały się co jakiś czas. To nie nowość. Ostatnio podawali rekordowe temperatury odnotowane w grudniu. Były jeszcze wyższe niż obecne. Najgorszą rzeczą jest brak opadów. To się faktycznie nie zdarzało.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, podawali w radio, że równie suchy listopad był w naszym regionie przed 130 laty. A łagodniejsze zimy rzeczywiście co jakiś czas się zdarzają, pamiętam kilkanaście lat temu balkonowe pelargonie kwitły jeszcze tydzień przed Bożym Narodzeniem. Na same święta spadł śnieg i przymroziło.
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p
Od: 20 lis 2010, o 17:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Prawdziwa wiosna u Ciebie w ogrodzie :shock: Wszystko wygląda tak jak na Wielkanoc :;230 Mam nadzieję że roslinki w takim stanie dadzą radę jak nadejdą mrozy. Hortensja pięknie wygląda ;:108
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Małgosiu :wit to do Ciebie zawitała już wiosna :?: :( .Z jednej strony fajnie,ale z drugiej to jak przyjdzie mróz ,to poprzemarza.Super chciałabym i ja takie widoki :shock: ;:108 ;:4
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit

Gosiu, widzę, że i u ciebie pogoda łagodna i roślinki szaleja z pąkami ;:224
Też nie mam złudzeni że mrozik jeszcze przyjdzie, a roślin szkoda...
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, Gosiu, Aga - cały tydzień była taka niezdecydowana pogoda, niby jesień, niby wiosna. Wolałabym, żeby wszystkie rośliny poszły już spać, szczególnie hortensja, bo jak przemrozi jej pąki, to nie wiadomo, czy będzie kwitła w przyszłym roku.
Dzisiaj rano popruszył śnieg, ale szybko się stopił. Teraz temperatura -2 stopnie.
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Okryj hortensję , bo szkoda pąków , by zmarzły . Lato nas nie rozpieszczał nadto , jesień - zima , gra z nami w berka , aż strach się bać , co będzie dalej . Wszystko w przyrodzie jest zdekonsternowane zmianami , a raczej anomaliami , tak rośliny , jak i zwierzęta .

Gosiu , jak przygotowania świąteczne ?
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 paź 2010, o 15:40

Post »

A u mnie już od trzech dni śnieg leży i jeszcze trochę popaduje :) Nie sprawdzą się chyba prognozy na bezśnieżne Święta :lol:
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko, hortensję podsypałam korą i nie zamierzałam jej okrywać, bo w okolicy nikt nie okrywa. Ale faktycznie, wezmę chyba poprawkę na te nabrzmiałe pąki i przykryję ją kawałkiem gałęzi sosny, mam nadzieję że to wystarczy. Przy silnym wietrze obija mi się taka wybujała gałąź o budkę lęgową dla ptaków, to ją jutro odrobinę skrócę.
Przygotowania świąteczne częściowo zrobione, prezenty kupione, wczoraj piekłam piernik i ciasteczka, dzisiaj ubraliśmy choinkę. Zakupy zrobię w połowie tygodnia, a piec ciasta i gotować będę dopiero w piątek po pracy i w sobotę. Gości mam na wigilię i w poniedziałek, w niedzielę my idziemy w odwiedziny, to trochę odsapnę.

Jolu, przymrozki zapowiadają u nas przez kilka następnych dni, a na święta znowu ciepło, więc śniegu chyba nie będzie, potem dopiero w styczniu minusowe temperatury. Ale już nie raz prognozy minęły się z rzeczywistością, wszystko jest możliwe.
halszka31
100p
100p
Od: 18 cze 2008, o 20:54

Post »

Serdeczności przedświąteczne dla Gospodyni i Jej Gości ;:108
Red L.Grabowska (Twój Ogrodnik) pisze " ..przestrzegam Was przed nadgorliwością w okrywaniu roślin na zimę... nie okrywajcie ich,róbcie to dopiero po pierwszych kilkustopniowych mrozach,trwających parę dni. Pozwólcie gałązkom i pąkom zahartować się, a ziemi zamarznąć.."

Nigdy nie zawiodłam się na radach Pani Lucyny.Jedyny problem jest w nas, w tamtym roku np zaskoczyła mnie zima w październiku ,a śnieg i mróz ograniczył chęć aktywności w ogrodzie, nie zdążyłam powylewać deszczówki z beczek...
"Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz tego dokonać"
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halszko, dziękuję za przedświąteczne serdeczności ;:196
Na razie temperatury wahają się w okolicach zera, sporadycznie nocą spadają na minus, w dzień nie ma mrozu. Hortensja jeszcze nieokryta, hartuje się. Zaglądam do przyulicznych ogrodów i nie widzę, żeby ktoś tu coś okrywał.
Deszczówka z baniaka już spuszczona. A tobie pękły w zeszłym roku beczki na deszczówkę?

Gosiu :wit

A dzisiaj rano było tak.
W ogrodzie jeszcze teraz biało, ale na ulicach błoto. Temperatura +3.

Obrazek
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Małgoniu :wit skąd Ty tyle śniegu dorwałaś :?: :( ;:4
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”