Może troszkę po nocy ale musiałam Wam pokazać moje pierwsze w życiu cudeńko = rolada
Wersja troszkę robocza, bo jeszcze gorąca zawinięta, ale degustacja zaliczona
![kuchnia ;:137](./images/smiles/chef.gif)
-
PYSZOTA
rolada serowa
piernik gorący
Jeszcze piekłam ciasto do snikersa, ale bez zdjęć, bo efektowne na razie nie jest,
ale wiem na pewno, że dziś upiekę roladę z masą makową
FIGA pisze:Rolada Jabłkowa ( makowa, serowa... )
5-6 dużych jabłek zcieramy na tartce o dużych oczkach .
Dodajemy cukru, cynamonu, bakalie ... kto co lubi .
Wyrabiamy biszkopta :
4 jajka
1/2 szk. cukru
3/4 szk. mąki
1 płaska łyżeczka proszku
Całe jajka ucieram z cukrem na bardzo puszystą masę > dodaję mąkę z proszkiem i mieszam wszystko łyżką .
Na taką metalową półkę jak jest w piekarniku ( taka do pieczenia ciastek) rozkładam papier > wykładam najpierw jabłka > później wylewam ciasto równam i wstawiam do piekarnika na 30 min tem 180*
Po upieczeniu przykrywam ściereczką, deską i przewracam .
Zdejmuję blachę , papier i jabłka mam na wierzchu.
Delikatnie naciągam ściereczką zwijam roladę i tak pozostawiam do ostygnięcia .
Można polać polewą, lub lukrem .
Dziś była wersja z serem.
1/2 kg sera białego
3 jajak
1/2 szkl. cukru
1 budyń waniliowy
100 g masła
bakalie
Banalnie prosta > niesamowicie pyszna > robi się błyskawicznie i w mgnieniu oka znika :P
Smacznego :P