Tajeczko mam nadzieję, ze ciasto smakowało rodzince
Wandziu już za chwilkę napiszę przepisy

A powiedz proszę jak wyszło ci makowe na biszkopcie, czy smakowało ?
Halinko, no i jak wrażenia piernikowe ?
Dorotko
Gosiu przepis na serowo-makowe jest na 4 stronie, a łaciate robiłam z przepisu Mirabeli
Na karmelowe brownie już piszę przepis
BROWNIE Z KREMEM KARMELOWYM
CIASTO
* 200g gorzkiej czekolady
* 200g masła
* 200g drobnego cukru
* 120g mąki
* 3 jaja
KREM KARMELOWY
* 1/3 kostki masła
* 1/2 szkl cukru
* 1/2 szkl wody
* 2 szkl mleka w proszku
* 250g mascarpone
* 100g solonych orzeszków ziemnych - podprażyć na suchej patelni.
CIASTO
Czekoladę z masłem roztopić w rondelku, ciągle mieszając, żeby się nie przypaliło. Ostudzić.
Jaja z cukrem ubić na puszystą masę , a następnie wymieszać z ostudzoną czekoladą.Na koniec delikatnie połączyć z mąką .
Masę przelać do małej blaszki ( ok 20-20cm) i piec w 170* przez ok 25 min. Nie można długo piec, ciasto musi być bardzo mokre i delikatne. Zbyt dług pieczone robi się suche. Ostudzić.
MASA
Masło roztopić w rondelku, wsypać cukier, podgrzewać cały czas mieszając , aż masa zbrązowieje. Wlać pół szklanki wody, gotować przez chwilę aż zbrylony karmel rozpuści się na gładką masę. Trochę przestudzić. Do jeszcze ciepłego wsypać mleko w proszku, zmiksować na gładką masę, orzeszki posiekać ( część zostawić do posypania po wierzchu) dodać do kremu, dodać serek mascarpone, dokładnie wymieszać.
Ostudzone ciasto przekroić na pół, posmarować połową kremu, przykryć drugim blatem i posmarować pozostałym kremem na wierzch ciasta, posypać orzeszkami. Schłodzić w lodówce, przed podaniem wyjmować wcześniej, aby troszkę się ogrzało.