Ratowanie storczyków,reanimacja cz1.
- kalyna84
- 100p
- Od: 27 wrz 2011, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Marne początki..Pomocy!
Witam, zrobiłam dziś parę zdjęć, co prawda, nie najlepszej jakości, ale coś tam widać na nich. Porównując do zdjęcia z pierwszej strony, w stożku pojawiło się coś zielonego-chyba nowy listek..To prawdopodobnie dobry znak, storczyk się reanimuje, a walczę o niego mocno, choć praktycznie całkowicie pozbawiony jest normalnych korzeni..:/ Codziennie z rana zraszam go przegotowaną i odstaną wodą, wykorzystałam też pomysł z nasączonymi , wilgotnymi płatkami kosmetycznymi, plus -od rana do późnego po popołudnia-"szklarnia" z podziurkowanego worka..Oczywiście, później go ściagam i wietrzę, a następnego dnia od rana kolejny cykl Proszę o porady doświadczonych Storczykowców, dziękuję
Zielono mi...Pozdrawiam.
Kalyna z Zielonego Wzgórza..;) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47714" onclick="window.open(this.href);return false;
Kalyna z Zielonego Wzgórza..;) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47714" onclick="window.open(this.href);return false;
- nina1611
- 500p
- Od: 27 mar 2011, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
pokazuje się nowy listek
po takim zraszaniu dobrze jest powycierać stożek wzrostu żeby nie zalegała tam woda, bo może zacząć gnić.
po takim zraszaniu dobrze jest powycierać stożek wzrostu żeby nie zalegała tam woda, bo może zacząć gnić.
Pozdrawiam Małgorzatka
Niektóre z moich storczyków ...
- kalyna84
- 100p
- Kontakt:
To tak od razu po zraszaniu wycierać, czy poczekać aż sam odparuje?? Staram się, żeby na noc nie miał wilgotno. Tak mnie ucieszył ten widok, małe, a cieszy..;) Nabrałam nadziei, że może uda się odratować ten beznadziejny przypadek
Zielono mi...Pozdrawiam.
- nina1611
- 500p
- Od: 27 mar 2011, o 13:11
można np użyć do tego chusteczki higienicznej, rozłożyć i złożyć w taki trójkącik i tym najwęższym dzubkiem powycierać wodę ze środka stożka wzrostu, tam gdzie wychodzi listek, żeby ona tam nie zalegała. Można użyć nawet papieru toaletowego
Pozdrawiam Małgorzatka
- kalyna84
- 100p
- Kontakt:
Zielono mi...Pozdrawiam.
- kalyna84
- 100p
- Kontakt:
Postępy mojego storczyka: młody liść się rozrasta, a co najważniejsze, około tygodnia temu pojawił się zawiązek pierwszego nowego korzenia
Zielono mi...Pozdrawiam.
Przelanie storczyka
Witam jestem nowy na forum obecnie posiadam 7 storczyków.W jednym z moich najładniejszych storczyków odpadł nagle cały "trzon" czyli środek z liśćmi. Została tylko dziura i dwa małe listki po bokach które po kilku dniach tez odpadły.Dzisiaj wysypałem ten storczyk na gazetę, wyciąłem 3/4 zgniłych korzeni, zostały ze 4 takie zdrowe zielone. Podłoże było wilgotne ,nie miałem nowego wiec je podsuszyłem i na nowo włozyłem storczyk. Co mogło się z nim stać. Wszystkie storczyki podlewam raz na 2 tyg zlewam mocno je wodą,która stoi kilka dni w pokoju, po czym po odsączeniu wody wkładam je z powrotem do osłonek.Co drugi tydzień podlewam z nawozem do storczyków. W innych mam problem z ciągłym żółknięciem liści.
Re: Proszę o pomoc
Jestem początkującą storczykomaniaczką, ale po tym co napisałeś, jak dobrze rozumiem trzymasz storczyki przez kilka dni w wodzie... Myślę, że to o wiele za długo (jeżeli to Phalaenopsis) i pewnie dlatego żółkną liście. Ja teraz mam podobny problem i myślę, że to z powodu przelania, bo strasznie 'mokrego' go kupiłam ponad tydzień temu w sklepie. Do tej pory go nie podlewałam bo wciąż ma rosę w doniczce, no ale listek zaczął mi właśnie żółknąć. Musisz ograniczyć trzymanie ich we wodzie, tak tylko do godz czasu (jak się mylę to proszę kogoś bardziej doświadczonego w tej kwestii o poprawienie mnie i wypowiedzenie się w tej sprawie) w innym przypadku po prostu korzenie zaczną powoli gnić i możesz stracić kolejnego storczyka jak i tego pierwszego co opisałeś. Pewnie dobrze by było gdybyś wkleił fotki storczyka wtedy inni z forum będą mogli coś bliżej ci pomóc.
- grazka2211
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2008, o 11:15
Witaj
Wystarczyło że trochę wody dostało się między liście i dlatego taki efekt.Podlewanie w ten sposób co napisałaś może też być zabójcze dla storczyka.Najlepiej jakbyś napisała w jakich warunkach uprawiasz i dała zdjęcia .
Wystarczyło że trochę wody dostało się między liście i dlatego taki efekt.Podlewanie w ten sposób co napisałaś może też być zabójcze dla storczyka.Najlepiej jakbyś napisała w jakich warunkach uprawiasz i dała zdjęcia .
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Storczyki podlewam bardzo obficie wodą z kranu która stoi ok 5 dni(w butelce) raz z odzywka raz samąPodlewając omijam liście nie moczę całych doniczek w wodzie tylko leje do środka poczekam aż woda ścieknie i wkładam je do osłonek.Wczoraj po 2 tyg podlałem te kwitnące te ,które są w stanie spoczynku zobaczyłem że na dnie "kora" jest jeszcze wilgotna co bardzo mnie zdziwiło bo podlewane były 2 tyg temu dlatego jeszcze z tydzień poczekam.Storczyki stoją po wschodniej stronie na komodzie obok okna.Te dwa bez liści postawiłem bezpośrednio na oknie nad grzejnikiem i ich nie podlewam później stawie zdjecia
Phalenopsisy moczę w wodzie przefiltrowanej z dodatkiem nawozu 1 raz na miesiąc. To wystarczy w zupelnosci. Kwitną przepięknie.
Pozdrawiam. Bożena.
- Merghen
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2010, o 09:09
Zimą jest naturalne,że podlewamy rzadziej. Może się zdarzyć,że raz na trzy tygodnie ale to zależy też od podłoża - bardziej rozdrobnione wolniej przesycha (podobnie jest z rozłożonym), grubsze - szybciej.
Przyczynę już znasz, ale posadzenie takiej chorej rośliny, która miała zgniliznę korzeni i pędu, bez żadnych zabiegów i do tej samej ziemi to duży błąd. W końcu to choroba grzybowa. Ja się na storczykach nie znam, ale domowe rośliny leczy się z dobrym skutkiem obmywając chore miejsca zwykłą wodą utlenioną lub stosując ciężką chemię (Topsin np).
Ze względu na grzyb, który zaatakował roślinę, podłoże powinno być nowe a doniczka sterylna.
Ja znając siebie nie uratowałabym tak zniszczonego storczyka
Ze względu na grzyb, który zaatakował roślinę, podłoże powinno być nowe a doniczka sterylna.
Ja znając siebie nie uratowałabym tak zniszczonego storczyka