Moja domowa zielenina
- APe
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2009, o 23:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moja domowa zielenina
dla dzielnego grudniczka i uroczego szczawika
Dziękuję wszystkim za pochwały moich zieloności. Dziś kolejne zdjęcia i niestety, niezbyt dobre wieści. Oba dzbaneczniki, rosiczkę i storczyka z pędami zaatakowały wciornastki Rosiczkę już obcięłam na zero, czekam do wiosny, może wypuści. Nie zrobiłabym tego, gdyby nie fakt, że są maluchy i jeszcze jedna dorosła. Dzbaneczniki wyglądają całkiem dobrze, ale ze storczykiem będę musiała się chyba pożegnać. Może pamiętacie, storczyś miał dwa pędy kwiatowe. Najpierw zaczął usychać jeden, potem drugi. Na szczęście pędy się rozgałęziły i nie całe uschneły, więc byłam dobrej myśli. Od kilku dni listki są pomarszczone i oklapnięte, więc zaczęłam oglądać rośliny. Nie miałam pojęcia co to za robale, szukając w internecie dowiedziałam się, co to takiego. Nie mam żadnego preparatu, więc szkodniki zbierałam ręcznie i jeszcze porządnie wymyłam roślinki. Jutro obejrzę czy nic nowego nie wylazło. A teraz zdjęcia.
Nieszczęsny storczyk.
Dzbaneczniki. Niedługo znów będę musiała oddzielić malucha od dorosłej rośliny.
A, zapomniałabym. Dostałam od babci, to chyba amarylis.
Nieszczęsny storczyk.
Dzbaneczniki. Niedługo znów będę musiała oddzielić malucha od dorosłej rośliny.
A, zapomniałabym. Dostałam od babci, to chyba amarylis.
-
- 1000p
- Od: 23 sie 2011, o 13:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dominiko walcz z robalami wszelkimi sposobami bo szkoda roślinek !! Storczyka !!! Trzymam kciuki
Pozdrawiam Lidka Mój mały zielony raj część 1 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47114" onclick="window.open(this.href);return false;
część 2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=48489" onclick="window.open(this.href);return false;
część 3 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=49364" onclick="window.open(this.href);return false;
część 2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=48489" onclick="window.open(this.href);return false;
część 3 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=49364" onclick="window.open(this.href);return false;
- mmaryla
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 lut 2011, o 13:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dominiko, dorodny Twój storczyk w pędy kwiatowe, wiec ratuj go jak możesz.Rosiczki tez szkoda.Powodzenia w walce z tymi paskudami
Ładne te kwiatuszki, wytłucz paskudy
Dzięki za wsparcie, prysznic chyba załatwił sprawę, od tego czasu nie zauważyłam na roślinkach ani jednego robaka, więc poszło bardzo łatwo
Poza tym, muszę Wam koniecznie się pochwalić: odzyskałam aparat Tata coś pogrzebał i znów działa To teraz zdjęcia
Gwiazda betlejemska
Niedawno posadzone dwie hoje. (Przepraszam za jakość- chyba wyszłam z wprawy )
I część rosiczkowych maluchów, które są moim oczkiem w głowie
Poza tym, muszę Wam koniecznie się pochwalić: odzyskałam aparat Tata coś pogrzebał i znów działa To teraz zdjęcia
Gwiazda betlejemska
Niedawno posadzone dwie hoje. (Przepraszam za jakość- chyba wyszłam z wprawy )
I część rosiczkowych maluchów, które są moim oczkiem w głowie
super rosiczki, pięknie wybarwiona gwiazda;)
Ale Ci zazdroszczę tej rosiczki, super moja nie wykiełkowała. Przepiękna gwiazda
Nie przejmuj się, na wiosnę będę te rosiczki wpychać komu się da, nie mam miejsca żeby zatrzymać wszystkie. No chyba, że nie przetrwają zimy...
Witaj Dominiko Przyszłam z rewizytą po nadrobieniu obu Twoich wątków O storczyka zawalcz jeszcze. Spróbuj metodą reanimacji jaka podała Celinka (trzynastka). Rosiczkowe poletko super a rysunki gratuluję
-
- 200p
- Od: 27 lis 2011, o 19:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj. Piękna gwiazda. No trzymam kciuki za rosiczki, zęby przetrwały tą zimę.
Przyszłam, żeby was trochę pomęczyć i pokazać kolejne zdjęcia. Nowych roślinek niestety nie mam, ale na wiosnę się to zmieni
Kiedy powinnam oddzielić małe fiołeczki od listków?
Pojawiają się kolejne małe rosiczki :P
Szczawik kwitnie już nie tak obficie, ale za to bez przerwy.
Storczyk, zakupiony w sierpniu. Do tej pory kwitnie i wypuszcza coraz to nowe pączki
I na koniec aichryson.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie w ten pochmurny, prawie zimowy dzień
Kiedy powinnam oddzielić małe fiołeczki od listków?
Pojawiają się kolejne małe rosiczki :P
Szczawik kwitnie już nie tak obficie, ale za to bez przerwy.
Storczyk, zakupiony w sierpniu. Do tej pory kwitnie i wypuszcza coraz to nowe pączki
I na koniec aichryson.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie w ten pochmurny, prawie zimowy dzień
- chabermona
- 500p
- Od: 30 sty 2009, o 11:58
Ładny ten twój aichryson. Mój zasusz listki i nie wiem dlaczego. Nie ma ani za sucho ani za mokro.
Monika poszukująca Aspidistr, sansewierek, stefanotisa i anturiów
Doniczkowi domownicy Moniki
Doniczkowi domownicy Moniki