Trawy pampasowe
- Sebek87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 gru 2010, o 18:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Trawa pampasowa
Hej Przemek kurczę ja lubię ryzykować jeśli w kwietniu na kiermaszu będą jeszcze T.Pampasowe pumila za 15 zł to kupię i spróbuję tę metodę w połączeni z moją.
Życzę żeby i tobie kiedyś ta metoda wyszła
Alina tobie również życzę pięknych kwiatostanów
Życzę żeby i tobie kiedyś ta metoda wyszła
Alina tobie również życzę pięknych kwiatostanów
-
- 1000p
- Od: 9 sie 2008, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Powiem Wam, że ja ze swoją też w tym roku eksperymentuję. Ostanie 2 zimy była dość mocno ocieplana, a w tym roku została się sama sobie. Dopiero wczoraj nakryłem ją zwykłą plandeką, zobaczymy co z tego wyjdzie.
I obserwując u siebie pampasy zauważyłem, że podniesienie rabaty nic nie daje, wręcz przeciwnie. Miałem dla niej idealne miejsce, zacisze, słonecznie, na podniesieniu, gleba przepuszczalna- na wiosnę puściła bardzo słabo. Druga kępa która rośnie na obniżonym terenie, w glinie, (w tej chwili można się tam zapaść) puściła bardzo ładnie, nie miałem w niej strat. I bądź tu mądry ...
I obserwując u siebie pampasy zauważyłem, że podniesienie rabaty nic nie daje, wręcz przeciwnie. Miałem dla niej idealne miejsce, zacisze, słonecznie, na podniesieniu, gleba przepuszczalna- na wiosnę puściła bardzo słabo. Druga kępa która rośnie na obniżonym terenie, w glinie, (w tej chwili można się tam zapaść) puściła bardzo ładnie, nie miałem w niej strat. I bądź tu mądry ...
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
- stalewiak
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Kontakt:
Dlatego najlepiej donica 120L i po kłopocie .AA jeden kłopot to chować do oborki czy stodoły czy garazu na zime ;)
Maniak roślin egzotycznych
-
- 200p
- Od: 4 lis 2009, o 18:05
Czasu to wiele nie zajmuje, a ma się kontrolę nad trawą przez całą zimę (czy jej nie za sucho, czy za mokro, czy za zimno, czy za gorąco) i śpi się spokojnie Zostawiłem też jedną taką miernotę w gruncie bez okrycia, na dzień dzisiejszy jeszcze żyje no ale nie dziwota jak do tej pory zima bez zimy.stalewiak pisze:Dlatego najlepiej donica 120L i po kłopocie .AA jeden kłopot to chować do oborki czy stodoły czy garazu na zime ;)
- Sebek87
- Od: 10 gru 2010, o 18:11
Hej myślę że obórka,stodoła czy garaż to niedobre miejscestalewiak pisze:Dlatego najlepiej donica 120L i po kłopocie .AA jeden kłopot to chować do oborki czy stodoły czy garazu na zime ;)
Aczkolwiek przy takiej pogodzie jak teraz to jak najbardziej, ale jeśli nastaną duże mrozy to i w tych pomieszczeniach będzie minusowo i trawka zmarznie.
-
- 200p
- Od: 26 gru 2011, o 16:36
Jestem nowym forumowiczem, ale mam kilka lat doświadczenia z uprawą traw pampasowych. Rzeczywiście, mrozów się boją i nie tylko. Problemem jest też nadmierna wilgotność podłoża zimą. Przed wsadzeniem trawy trzeba przygotować jej miejsce. Najpierw usypać kopczyk mieszanki ziemi z perlitem lub keramzytem -tak pół na pół, potem koło kopczyka rowek gł. ok. 20cm wypełniony styropianem. Sadzenie najlepiej wiosną.
- stalewiak
- Kontakt:
Sebek w obórce stare koce kołdry Opatulisz i nie ma bata aby nie przeżyła. Tam nie pada nie wieje ;)
W tym roku ani razu tam jeszcze mróz nie wlazł i aktualnie stoi palma i juka rigida ;)
Szyby podwójne remont kapitala
W tym roku ani razu tam jeszcze mróz nie wlazł i aktualnie stoi palma i juka rigida ;)
Szyby podwójne remont kapitala
-
- 200p
Może u ciebie sposób z doniczką jest lepszy . Ja mieszkam na Dolnym Śląsku , jednak trochę cieplej .
Trawa pampasowa w Polsce nie zimuje. Warto ja posadzić do donicy i chować na zimę, ewentualnie do domicy wkopanej do gruntu, jesienią wyjąć i schować. Roślina jest droga i szkoda wydawać sporo pieniędzy by zmarzła w gruncie. Przykrywanie matami, słomą, ściółką nic nie da.
Link reklamowy usunęłam.
Proszę zapoznać się z regulaminem.
Comcia
Link reklamowy usunęłam.
Proszę zapoznać się z regulaminem.
Comcia
- lojka 63
- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Kontakt:
Czego ja się dowiaduję. Ale heca a myślałam że posieję sobie do gruntu i wyrośnie wielka kwitnąca trawa pampasowa
- stalewiak
- Kontakt:
Lojka jak zimy były jak ta to śmiało wytrzyma w gruncie no ale jak przywali -25 to zapomnij .No chyba ze mega przykrycie ;)
-
- 200p
Może u kogoś nie zimuje . U mnie tak . Oczywiście , że wymaga sporo zabiegów , ale czego się nie robi dla roślin .