Taki - sobie ogród
- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Taki - sobie ogród
Tiarelkowe gwiazdki urocze
Przeglądając dzisiaj fotki pomyślałam, że za mało uwagi poświęcałam im fotografując
Przeglądając dzisiaj fotki pomyślałam, że za mało uwagi poświęcałam im fotografując
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Jola! Ja u Ciebie dziś oglądałam zdjęcia i utwierdziałam się w przekonaniu, że właśnie tiarellę muszę dać, choć w sierpniu kwitnie tyle pięknych kwiatów! U Ciebie równie urocza tiarella i równie urocze zdjęcie!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Odętka Wirginijska- Vivid bo to chyba ta odmiana - tez mam taką ale mówią o niej, że mniej ekspansywna od tej wcześniejszej - czy to prawda?
Mam ją pierwszy sezon i stąd pytanie.
Mam ją pierwszy sezon i stąd pytanie.
- takasobie
Krysiu! Nie wiem jaka to odmiana odętki, ale jest umiarkowanie ekspansywna. Jest trzeci rok na tym miejscu i jakoś jeszcze w nic mi nie wlazła. Więc może Twoje wprawne oko ma rację ?!
A może to to miejsce jest takie, że jakoś nic nie puchnie!? Zawilec japoński też się niezbyt rozrasta
A może to to miejsce jest takie, że jakoś nic nie puchnie!? Zawilec japoński też się niezbyt rozrasta
Miłka
- irminka
- Od: 7 lut 2010, o 19:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
[quote="takasobie"]
Moja różyczka w róznych fazach kwitnienia. Ciesze się, ze ma kolejne pączki, jeszcze się nią nacieszę.
Miłko, spacerowałam po Twoim pięknym ogrodzie, aż trafiłam na tę różę, która wydawało mi się że jest podobna do niezidentyfikowanej w wątku Małgosi Mój stary wiejski ogród ze str. 23. Chciałam "zacytować" Twoją różę na Jej stronie, no i zacytowałam u Ciebie, takie to moje umiejętności. Cieszę się, że zawędrowałam tutaj, bo ptaszki nałogowo obserwuję przez wielką lornetkę, a Twoje profesjonalne zdjęcia posłużą mi do ich poznawania lepiej niż niejedna encyklopedia . Umocniłam się także co do dalii, w wiejskim ogrodzie powinno być ich dużo, dużo więcej
Moja różyczka w róznych fazach kwitnienia. Ciesze się, ze ma kolejne pączki, jeszcze się nią nacieszę.
Miłko, spacerowałam po Twoim pięknym ogrodzie, aż trafiłam na tę różę, która wydawało mi się że jest podobna do niezidentyfikowanej w wątku Małgosi Mój stary wiejski ogród ze str. 23. Chciałam "zacytować" Twoją różę na Jej stronie, no i zacytowałam u Ciebie, takie to moje umiejętności. Cieszę się, że zawędrowałam tutaj, bo ptaszki nałogowo obserwuję przez wielką lornetkę, a Twoje profesjonalne zdjęcia posłużą mi do ich poznawania lepiej niż niejedna encyklopedia . Umocniłam się także co do dalii, w wiejskim ogrodzie powinno być ich dużo, dużo więcej
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Odętka i zawilec pięknie się skomponowały!
- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Miłka dla mnie tiarella, to POEZJA !!!
Czytałam, że to roślinka skalna, ciekawa jestem jaka ona wysoka i czy pachnie
Czytałam, że to roślinka skalna, ciekawa jestem jaka ona wysoka i czy pachnie
- christinkrysia
Miłko w takim razie Odętka kwitnąca jesienią jest taka sama jak moja czyli nazwa odmianowa by się zgadzała.
Te wcześniejsze ( mam 2 kolory) zaczynają kwitnąć w czerwcu i ostatnie kwiaty widać jeszcze do końca lipca a nawet dłużej bo ja wycinam z kwitnącego kwiatostanu przekwitłe pędy jak czas pozwala i to przedłuża kwitnienie.
Urok drobniutkich kwiatuszków Tiarelki wyjątkowo ładnie uchwyciłaś - byłam niedawno na działce i one nadal mają piękne liście z przewagą jesiennych kolorów.
My chyba z lekka umawiałyśmy się na ich wymianę ... pozdrawiam i pamiętam.
Na jakim stanowisku rosną u Ciebie?
Te wcześniejsze ( mam 2 kolory) zaczynają kwitnąć w czerwcu i ostatnie kwiaty widać jeszcze do końca lipca a nawet dłużej bo ja wycinam z kwitnącego kwiatostanu przekwitłe pędy jak czas pozwala i to przedłuża kwitnienie.
Urok drobniutkich kwiatuszków Tiarelki wyjątkowo ładnie uchwyciłaś - byłam niedawno na działce i one nadal mają piękne liście z przewagą jesiennych kolorów.
My chyba z lekka umawiałyśmy się na ich wymianę ... pozdrawiam i pamiętam.
Na jakim stanowisku rosną u Ciebie?
- takasobie
I zaczął się Nowy Rok! Nie robie postanowień ogrodowych, bo tylko w połowie udaje się je zrealizować. Myślałam, żeby bagno wpisać na listę, ale nie wiem, czy nie przytłoczy tego budowa płotu i prace w środku domu. Zwłaszcza, że ta sama ilość kasy na coraz mniej starcza. Zobaczę! Folia jest dość droga. Muszę zaplanować ile czego potrzebuję. Myślałam, że uda się bez folii, ale nie chcę ryzykować.
Krysiu! to pamietaj! I mi przypomnij, bo ja totalną mam sklerozę i coraz gorzej ze mną U mnie tiarelle rosną w półcieniu, ale od rana mają słonko. Posadziłam, gdzie było miejsce
Halinko! Skalna? Bo ja wiem? Chyba nie. Tiarella wygląda jak żurawka. No fakt! Tu na zdjeciu bez liści jest!
Dzień coraz dłuższy, mrozić nie chce, idzie wiosna:
Krysiu! to pamietaj! I mi przypomnij, bo ja totalną mam sklerozę i coraz gorzej ze mną U mnie tiarelle rosną w półcieniu, ale od rana mają słonko. Posadziłam, gdzie było miejsce
Halinko! Skalna? Bo ja wiem? Chyba nie. Tiarella wygląda jak żurawka. No fakt! Tu na zdjeciu bez liści jest!
Dzień coraz dłuższy, mrozić nie chce, idzie wiosna:
Miłka
- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Miłka dziękuję za kolejne ogrodowe fotki
- jacekbielsko
- Od: 15 maja 2011, o 21:53
U mnie podobnie wyglądają cebulowe wiosna
- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 22 lip 2008, o 20:30
Nadrobiłam zaległości .
Chyba dziś się przelecę z aparatem na działkę bo w tej chwili termometr pokazuje 15 st. .
Chyba dziś się przelecę z aparatem na działkę bo w tej chwili termometr pokazuje 15 st. .
- christinkrysia
Agnieszko chyba żartujesz ?
U nas około 4 stopni i wieje silny wiatr.
U nas około 4 stopni i wieje silny wiatr.