Hosta foto rok 2008

Hosty
Zablokowany
Awatar użytkownika
angelika
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 sty 2008, o 11:15
Kontakt:

Post »

Dzięki Beatko:)
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 mar 2008, o 08:38

Post »

Popieram Pidżamę, pierwsza to Sagae- jedna z piękniejszych moim zdaniem host, wolno wzrasta przez dwa, trzy pierwsze lata po posadzeniu.

Kolejna nie mam pewności, jak na Big Daddy to za mało niebieska i może za młoda. Na pewno jakaś sieboldiana.

Piękny pionowy pokroj, liście okragle, cudnie wymarszczone, to młoda KELLY
Obrazek Obrazek
Pidżama
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2008, o 18:33

Post »

Za oknem panoszy sie ta biała ohyda i jest paskudnie :cry:
Obok kolejne śliczności: Eskimo Pie, Lakeside Cha Cha i L. Love Affair Obrazek Obrazek Obrazek
Beata
Awatar użytkownika
angelika
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Kontakt:

Post »

Beatko,

Skąd bierzesz takie ślicznotki?
:roll:
Ja mam z tym ogromny problem, mieszkam pod Opolem i znam tu prawie wszystkich "dobrych" ogrodników i szkółki, ale tylko w jednym miejscu można coś kupić (szkółka na pówsi, za Macdonaldem). Niestety tu u mnie to pustynia jeśli chodzi o hosty... Nic. Jedynie Łosiów - święto wiosny i Otmóchów - lato kwiatów. A swoje hosty kupuję zwykle zagranicą, ale średnia ich cena to powyżej 15E za 2-3 listki - koniec świata ;:223

A na allegro - nigdy nie próbowałam z roślinami...

Pozdrawiam wszystkich,

PS. Może ktoś zna jakąś dobrą szkółkę w woj. opolskim?

Angelika
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Angelika teraz można kupić w sklepach ogrodniczych kłącza funkii, ja takie zakupy zrobiłam i mam chyba z 7 różnych odmian, a poza tym w ub. roku kupiłam na allegro od amkkomp i były to co prawda małe roślinki, ale wszystkie były zdrowe, ładnie zapakowane i sprzedającym był super kontakt, więc mogę ich polecić ;:225 ceny są różne, ale te, które kupiłam teraz w ogrodniczym są od 3 zł. do 8 zł.
Pidżama
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Angeliko,
część to właśnie zakupy na allegro, reszta to wymiana i zakupy za granicą. Hosty to jedne z najdroższych bylin, ale cóż ... warte są grzechu i każdej kasy. Zobacz sobie jakie zawrotne ceny osiągają na aukcjach w Stanach http://www.hostalibrary.org/firstlook/A ... esults.htm.
Faktycznie w szkółkach specjalnego wyboru nie ma, ale i tak jest już o niebo lepiej niż kilka lat temu :)
Nie miej oporów przed zakupami u sprawdzonych sprzedawców na allegro, rośliny są dobrze pakowane i bez problemów sie przyjmują.
To następne: Dance with me, Orange Marmalade
Obrazek Obrazek
Beata
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

U polskiego producenta łatwo o pomyłkę, niestety:( często są tez w ogóle nieoznaczone. Oczywiście kto lubi hosty i nie zależy mu na czystości odmiany, a tylko ma "funkii' może kupować w rożnych miejscach...a potem latami gdybać..."czy ja ją mam" i w ogóle "co to jest". Ja już z tym skończyłem kilka lat temu.
Warto jednak wiedzieć, CZEGO można spodziewać sie po odmianach w przyszłości. Co z tego,ze na przykład undulaty są po 3 zł? a jaka jest ich wartość ozdobna? Od początków lipca zżerają je ślimaki, a przy odrobinie słońca letniego robią sie brązowe. I już do końca sezonu szpecą .
Kiedy szal sie hostowy jednak zacznie (a wciągają, oj wciągają|) wtedy zaczyna sie problem z tymi :"anonimowymi" łatwo wtedy coś zdublować, ba, a nawet kupić to samo pięciokrotnie.
Piszę z własnego doświadczenia.

Na Allegro bywa drogo, ponieważ biorą prowizje od sprzedaży, płaci sie też za każde zdjęcie, które "przekracza format" ...z reguły tylko te nie przekraczają, na których nic prawie nie widać.

Zapraszam na świstak.pl
Portal niepopularny, ale nie tak drogi. Wkrótce będę tam wystawiał po cenach jak na priva.wstrzymała mnie tylko zima...Na pewno będzie taniej, a i zdjęcia są ładniejsze i lepszej jakości, bo nikt prowizji od nich nie bierze. Logowanie i rejestracja jest proste.

w kategoriach host cena nigdy nie była moja największą przeszkoda. Jak coś mi się podoba, to muszę kupić ;) Prędzej czy później:)
Awatar użytkownika
żaża
200p
200p
Od: 28 lut 2008, o 18:45

Post »

Funkie podobają mi się od zawsze, a zbieractwo opanowało mnie kilka lat temu, nie mam może ich zbyt wiele w ogrodzie, bo problemem była dostępność, często kupowane "bezimiennie". I to nie dlatego, że nie chcę wiedzieć jak się nazywają, ale dlatego, że szkółkarze często nie wiedzą, co sprzedają (funkia to funkia i już). Jestem wzrokowcem i udaje mi się nie kupić tej samej hosty dwa razy ;).Pomijając zakup na allegro, gdy to u pewnego znanego tu hostomaniaka pomyliłam June z Janet :shock: , ale to zbieżność imion ;)

Moje funkie:
1. Weteranka ogrodowa, poniżej zdjęcie całej rośliny i zbliżenie jej liści
1.Obrazek 1a.Obrazek

2.Krossa Regal
zdjęcie w pełnym słońcu, i wieczorem i to drugie oddaje jej piękno, również spodu liści
2.Obrazek 2a.Obrazek
3. Sun Power w sezonie w kolorze oranż
Obrazek
4.Lemon Lime
Obrazek
Obrazek
Undulata
Obrazek
Edyta
Awatar użytkownika
angelika
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Kontakt:

Post »

Masz racje Tomku, ja stałam się ich miłośniczką od zeszłego roku. I na początku również pododziłam tak do tego tzn kupowałam wszystko co nazywało się hosta (głupota). Nie zapisywałam nazw, a teraz siedzę całą zimę przed netem i identyfikuję;:132
Cieszę się, że z mądrzałam wcześniej a nie później.

Beatko, Tomku i inni...- mam problem jeszcze z 2 hostami.
Jedną (pierwsze zd. kupiłam 2 lata temu w niemieckiej szkółce koło granicy Szwajcarskiej /= b. polecam/ i miała w nazwie coś ze słowa "Summer", ale w hosta library żadna nazwa zaczynająca się od tego słowa mi nie pasuję... (to może "summer dress"?)
Obrazek

2 hostę kupiłam rok temu (zd. 2) i wydaje mi się, że jest to ta sama hosta co ta wyżej, ale facet, który mi ją sprzedawał twierdził, że jest to "sum&substance"
Obrazek
Awatar użytkownika
giza
1000p
1000p
Od: 1 paź 2007, o 00:40

Post »

Wyśledziłam już Tomasza na Swistaku :wink: szukajcie "bilurbin " :D
Pozdrawiam, giza vel Gabryśka:)

Rewolta – 05.2007r. C.d. 2009
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

żaża, na drugim zdjęciu Krossa Regal :)

Mnie też ciągle myli się nazwa Winter Snow z Winter Lightning i jeszcze Winter Green :)
ale jeśli sprzedaje sie Krossę Regal jako Blue Angel, albo ventricose Aueromarginatę jako montanę Aureomarginatę to zawód może być bardzo duży:(
...na rynku widziałem raz pod nazwą...OBSIEWKA :) podobnie jest ze zdjęciami, które poprawia sie dla efektu. Love Pat daje po oczach jak fluoroscencyjny odkurzacz, a pod nazwą Golden Tiara widnieje zdjęcie wyjątkowo ładnie wybarwionej Pilgrim...no i o to chodzi, ludzie kupią.
U polskiego producenta kupowałem Frosted Jade, niestety wysyłkowo i przysłali Ginko Craig...no cóż wybarwienie takie same, tylko wielkość pięć razy mniejsza. Poza tym Ginko Craig już miałem i to trzy stare kępy:(
U amkomp na Allegro ceny chyba najtańsze w Europie. Nie mylą odmian, to bardzo mili ludzie i utrzymują świetny kontakt. Zawsze tez można złożyć reklamację. Pomyłki mogą sie zdarzać- ludzka rzecz. Raz na jakiś czas też kupuję i polecam. Nie przejmuję sie tym, że sadzonki nie są nieraz dorodne- urosną, chodzi głównie o zdobycie :) Ci ludzie odegrali chyba największą rolę jeśli chodzi o popularyzacje host w kraju i za to tez jestem im wdzięczny.

Oznaczajcie odmiany, proszę, gdzieś w notatniku lub komputerze. Bo na świecie zrobi sie taki bałagan ze już nikt nie będzie wiedział o co chodzi. Pilnujmy chociaż my czystości odmian.
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Angelika- to Sum and Substance, jedna i druga :)
każdy popełnia błędy na początku, ja też przecież zaczynałem od ...obsiewki:)

żaża zdjęcie 3 to Sun Power, następne Lemon Lime, kolejna nie wiem, wygląda na jakąś tokudamę.
Pidżama
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żaża masz piękną Sun Power! Długo ją masz? moja ma cztery lata i prawnie nic nie przyrasta :(
Oto jak sie prezentowała w ubiegłym roku ( w prawym(?) dolnym rogu)

(Obrazek

W całej rozciągłości popieram peany Tomasza na cześć amkkompa, zresztą jemu też się należą :) Zawsze mam pewność co do kupowanej odmiany a sadzonki są zdrowe. Ich wielkość nie odbiega w znaczący sposób od tych, które kupuję zagranicą. Pierwsze moje zidentyfikowane hosty pochodzą właśnie od tych pasjonatów :)
Beata
Zablokowany

Wróć do „Hosty”