Angielski ogródek nursem71

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
nursem71
100p
100p
Od: 29 gru 2011, o 13:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Angielski ogródek nursem71

Post »

Robiłam zdjęcia moich roślinek przez całe lato, ale nie miałam komu ich pokazać. Nareszcie tutaj znalazłam to miejsce.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Angielski ogródek nursem71

Post »

:wit witam na forum .Jak masz na imię ? Zdjęcia bardzo mi się podobają.Widze sporo roślinek trzymasz w doniczkach ,a tam z tyłu są jakies rabatki ?
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Oglądałam Twoje zmagania z pomidorami, teraz cieszę się że założyłaś swój ogrodowy wątek. Nie łatwo uprawiać ogród przy warunkach glebowych jakie masz na działce. Podobał mi się pomysł dzielenia się ziemią- będziesz uprawiać dalej ten kawałek ogródka znajomych?
No i jeszcze czekam na kolejne zdjęcia, może też warzyw... Bardzo lubię takie klimaty, ogród ozdobny i użyteczny zarazem. Ja zgaduję imię: Monika?
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Oj , tak , zasyp nas zdjęciami warzyw ( czytaj pomidorów) :;230 zainteresowała mnie ostatnia odmiana z filmu - jak ona się nazywa? Zachwyt Ogrodnika? :D Czy to ustalona odmiana , czy F1?
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
nursem71
100p
100p
Kontakt:

Post »

andrzejek pisze::wit witam na forum .Jak masz na imię ? Zdjęcia bardzo mi się podobają.Widze sporo roślinek trzymasz w doniczkach ,a tam z tyłu są jakies rabatki ?
Mam na imię Monika. Roślinki w doniczkach to konieczność ponieważ mój ogródek znajduje się w miejscu gdzie kiedyś było wysypisko śmieci a potem plac budowy i nie ma tu gleby a tylko kamienista glina i kamień na kamieniu. Mój mąż musiał dosłownie rąbać tą "glebę" szpadlem jak sie uparłam, że posadzę powojniki. Tam z tyłu za folią są duże i głębokie pojemniki, w których miałam pietruszkę, buraki, sałatę, cebulę i zioła. :wit
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Moniko współczuję takiej gleby ,ale w doniczkach też można dużo posadzić tylko ,że trzeba więcej dbać .
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko ,wszystko hodujesz w pojemnikach? Nie ma szans ( z czasem) wybrać tych kamieni? Masakra jakaś.
Z drugiej strony lepiej w pojemnikach niż wcale.... :;230
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
nursem71
100p
100p
Kontakt:

Post »

Zielona_Ania pisze:Oglądałam Twoje zmagania z pomidorami, teraz cieszę się że założyłaś swój ogrodowy wątek. Nie łatwo uprawiać ogród przy warunkach glebowych jakie masz na działce. Podobał mi się pomysł dzielenia się ziemią- będziesz uprawiać dalej ten kawałek ogródka znajomych?
No i jeszcze czekam na kolejne zdjęcia, może też warzyw... Bardzo lubię takie klimaty, ogród ozdobny i użyteczny zarazem. Ja zgaduję imię: Monika?
Tak- Monika :D . Oczywiście będę uprawiać dalej mój ogródek. Tutaj czeka się wiele lat na działkę, listy oczekujących sa bardzo długie a ja po prostu bez grzebania w ziemi nie mogę żyć.

A ot kilka zdjęć warzywek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

-- 29 gru 2011, o 21:20 --
andrzejek pisze:Moniko współczuję takiej gleby ,ale w doniczkach też można dużo posadzić tylko ,że trzeba więcej dbać .
No, trzeba codziennie podlewać ale w nagrodę można się napawać widokiem kwiatów...

-- 29 gru 2011, o 21:22 --
basow@ pisze:Moniko ,wszystko hodujesz w pojemnikach? Nie ma szans ( z czasem) wybrać tych kamieni? Masakra jakaś.
Z drugiej strony lepiej w pojemnikach niż wcale.... :;230
W pojemnikach tylko przy domu, na szczęście mam jeszcze ten kawałek ziemi u znajomych. Kamieni raczej nie da się wybrać chyba że koparką :cry:
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to już mam odpowiedź na swoje pytanie :D W gruncie też sadzisz.
Widzę ,że nawet ziemniaczki masz ;:224 ;:63
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
nursem71
100p
100p
Kontakt:

Post »

basow@ pisze:Oj , tak , zasyp nas zdjęciami warzyw ( czytaj pomidorów) :;230 zainteresowała mnie ostatnia odmiana z filmu - jak ona się nazywa? Zachwyt Ogrodnika? :D Czy to ustalona odmiana , czy F1?
To odmiana ustalona. Po angielsku Gardener's Delight. Jest tu bardzo popularna i nasiona nawet są dołączane do czasopism ogrodniczych. Ale to jest nieposkromiona bestia, nie nadążałam z usuwaniem pędów bocznych. Te małe pomidorki koktajlowe są za to bardzo smaczne. Owocują tu do pierwszych przymrozków
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

nursem71 pisze:a ja po prostu bez grzebania w ziemi nie mogę żyć
Moniko, to bardzo dobrze trafiłaś, nas jest tu więcej z tym problemem :;230
Dzięki za zdjęcia plonów - masz dobrą rękę do warzyw. Z ogórkami tylko skarżyłaś się na filmie, że się nie udały, mam podobne kłopoty, bo u mnie bardzo słaba gleba.
Wydaje mi się, czy przy pomidorach w workach widziałam aksamitki - to w ramach dobrego sąsiedztwa? Jakbyś jeszcze mogła tak w skrócie opisać swój ogród, jaki duży, jakie ma plusy i minusy według Ciebie.
I jeszcze jedna uwaga - podoba mi się jak zestawiasz kolory roślin w pojemnikach, nagietek bardzo ożywił kompozycję, chociaż niektórzy uważają że łączenie różowego i żółtego jest ryzykowne. Dla mnie miodzio tutaj.
Awatar użytkownika
nursem71
100p
100p
Kontakt:

Post »

Oj tak, marzyłam o własnych kiszonych ogórkach, ale to było najsuchsze lato w Anglii od stuleci, no i ta gleba była dopiero co pozbawiona chaszczy jeżyn i chyba nienajlepsza dla ogórków. Tak, przy pomidorach rosły aksamitki w celu odstraszania szkodników fruwających :D Mój przydomowy ogródek jest stanowczo za mały i sąsiedzi mogą mnie podgladać bo płot jest niewysoki. Plusem jest, że jest mój i mam w nim mały tunel foliowy. Z kolorami mogłam poszaleć, bo pisma ogrodnicze dołączały przez całe lato nasiona kwiatów jednorocznych. Też mi się podobał efekt. Pozdrawiam serdecznie. ;:167
Awatar użytkownika
nursem71
100p
100p
Kontakt:

Post »

A OTO MÓJ OGRÓDEK W STYCZNIU

Obrazek

Obrazek