Wędzarnia

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wędzarnia

Post »

11krzych
Tak się składa, że w najbliższą sobotę zamierzałem wędzić na Święta troszkę boczku, szynki i baleronu. Gdy się o tym dowiedzieli znajomi, to z tego troszkę zrobiły się 4 boczki, 2 szynki i 3 balerony. :wink:
Dzięki lince którą zapodałeś, a ja dopiero zacząłem przeglądać, widzę że jest duża szansa poprawienia paru swoich ewentualnych błędów. Choć proporcje solanki do peklowania to skoryguję dopiero w piątek poprzez przepłukanie mięsa, a wcale nie miałem takiego zamiaru. Reasumując dziękuję za linka, bo już wiem, że do końca tygodnia pobuszuję tam dłużej. :wink:
Pozdrawiam.
11krzych

Post »

Slawgos pisze: to z tego troszkę zrobiły się 4 boczki, 2 szynki i 3 balerony. :wink:
U mnie trzeba by dopisać zero do każdej cyferki z Twojego postu . Chyba jestem za mało asertywny :) Ale co tam, przez cały rok się bronię przed dodatkową robotą, to niech chociaż w święta będzie promocja.
bodzio63
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 lis 2010, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

11krzych.
Daj fotkę z wsadem w środku. Kocham takie widoki:)
Proszę bardzo jak widać górę szamotu wsparłem na prętach.Grubość cegły szamotowej 60mm.
Obrazek

Więcej fotek zrobię jak przestanie podać.Dziś pozwoliło mi zalać górę i osadzić dzwi paleniska,i musiałem szybko przykrywać gdyż zaczęło padać.Mocowania rusztu do grila i wieszaki do kijków robię z pręta fi 6mm ze stali nierdzewnej, problem z długością mam nadzieję nie będzie występował.Jako dzwi paleniska wykorzystałem stare żeliwne dzwiczki od pieca.(Mam nadzieje że złomiarze ich nie buchną). :D
Oczywiście stronę którą podałeś w linku przerobiłem całą,i z całą stanowcząścią uważam ją za pomocną.Jest jakieś porównanie i odniesienie.

Andzia1

Na zakończenie oczywiście mogę i podam orjętacyjną kwotę jaką wydałem, ale jak pisał 11krzych nie ma to żadnego znaczenia,kwestią jest jakie kwoty osobiście wydasz na materiał.Oczywiście wyliczę ile cegieł zużyłem,ile zaprawy w workach,ile cementu itp,oraz zrobię rysunek z wymiarami. :D

Pozdrowienia dzięki za rady. :wit
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56

Post »

Drodzy Panowie...bo się tu tak męsko zrobiło... ;:224
Absolutnie macie rację co do kosztorysowania takich budowli, ja to wiem... Niemniej jednak zawsze to dobrze wiedzieć, że drzwiczki czy ruszt to kosztują tyle, a tyle trzeba zużyć...itd itp.
Mamy do wykorzystania jeszcze ok. 50 ton cudnego wapiennego kamienia 8-) , więc przynajmniej zewnętrzna część grillo-wędzarni jest już w planach.

Co do wędzenie mięsiw - absolutnie strona którą przywołaliście jest w pełni profesjonalna i nic więcej nam amatorom nie trzeba...prócz osobiście zebranych doświadczeń.
Ja właśnie dzisiaj zaczynam walkę z 12 kilogramami udźca z indyka, z którego robimy pyszne szynki, do tego będzie jeszcze schab i kilka kurczaków. Zainteresowanych zapraszam do mojej kuchni, gdzie o tym pisałam z dokładnymi proporcjami na peklowanie (str 7-8 i potem od 26).

Pozdrawiam serdecznie i życzę sukcesów w budowie i wędzeniu ;:136
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
11krzych

Post »

Moje drzwi drewniane troszkę się zwichrowały. Nie ma tragedii, utykam szpary szmatą. Ale jak masz możliwość, to pospawaj ramkę z kątowników i dopiero w niej osadź drewno.
A zrobione były solidnie.
Rayy
200p
200p
Od: 7 kwie 2011, o 21:19

Post »

A u mnie właśnie wędzi się kilka szynek, boczek i kiełbaski ;:137
bodzio63
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

11krzych pisze:Moje drzwi drewniane troszkę się zwichrowały. Nie ma tragedii, utykam szpary szmatą. Ale jak masz możliwość, to pospawaj ramkę z kątowników i dopiero w niej osadź drewno.
A zrobione były solidnie.
Dzięki za sugestię "11krzych" ,jako uszczelnienie drzwi chcę zastosować sznur do uszczelniania rur kominowych.Czy zda egzamin czas pokaże.Początkowo myslałem wykonać drzwi stalowe,lecz ze względu na złodziei i ciężar będą drewniane.Wykorzystam deskę podłogową na pióro wpust. :wit
Rayy pisze:A u mnie właśnie wędzi się kilka szynek, boczek i kiełbaski ;:137
U mnie najwcześniej dopiero na wiosnę.

Pozdrawiam. :wit
bodzio63
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Właśnie zakończyłem budowę,resztę prac jak blat,dzrzwi i daszek na komin wykonam jak wcześniej pisałem wiosną.
Pogoda kapryśna nie pozwala na spokojną pracę.Pierwsze rozpalenie oczywiśie wiosną nie to wszystko przeschnie. :D
Obrazek[/URL]
Obrazek[/URL]
Obrazek[/URL]
Obrazek[/URL]

A co do ilości materiałów to proszę bardzo podaję.
1.Wylewka betonowa -16 worków.
2.Zaprawa murarska-10 worków.
3.Pręt zbrojeniowy. 24m fi 8mm.
4.Cegła poniemiecka czerwona z odzysku.
5.Cegła szamotowa ok 35 szt.
6.Przewód dymowy plus kolano.
7.Drzwiczki piecowe ze złomu.
8.Zaprawa szamotowa 25kg.-została połowa.
Oraz inne materiały które nie wyszczególniłem a były mi pomocne.
Po wiosennych testach napiszę jak się sprawuje.Pozdrawiam. ;:136
11krzych

Post »

Delikatnie, drobnymi patykami możesz podjarać, bo Ci zaprawa szamotowa nie zwiąże. Trzeba ją kilka razy na małym ogniu, a jak będziesz pewien że jest sucha, to dowal porządnie do pieca. Potem już tylko pilnować, żeby nie zamakała. Szamot bardzo źle reaguje na wilgoć.
koma
50p
50p
Od: 27 mar 2011, o 07:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

11krzych pisze: Szamot bardzo źle reaguje na wilgoć.
Sęk w w tym, że szamot bardzo dobrze reaguje na wilgoć i dlatego powinien być zabezpieczany przed wilgocią. Suchy będzie służył latami, a mokry się rozsypie w krótkim czasie. :D
11krzych

Post »

Sęk w w tym, że szamot bardzo dobrze reaguje na wilgoć
Nie przypuszczałem, że mój post będzie niejednoznaczny.
Tak czy inaczej, należy go delikatnie podsuszyć na drobnym ogniu lub grzejnikiem (do odparowania wilgoci) a potem ostro napalić żeby związała zaprawa. Następnie chronić przed zawilgoceniem.
Nie dotyczy wyłącznie szamotu, podobnie zachowuje się większość materiałów ogniotrwałych stosowanych w białym murarstwie. Dopóki są suche i gorące jest ok. Zawilgocenie lub wystudzenie to śmierć np. dla tzw. popularnie "krzemionki".
Szamot też nie kocha wystudzeń, ale ciężko byłoby rozpalić wędzarnię i utrzymywać temperaturę przez kilka lat.

Jako ciekawostkę napiszę, że istnieją ogniotrwałe "betony", które przechodzą z postaci proszkowej do "gotowej zaprawy" pod wpływem wibracji a nie mieszania z wodą. Droga technologia ale skuteczna, zwłaszcza tam gdzie jeszcze droższe kształtki ceramiczne mogą się uszkodzić od wody pochodzącej z klasycznej "mokrej" zaprawy szamotowej.
bodzio63
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Nie przypuszczałem że trzeba troszkę przepalać,ale poczekam dwa tygodnie niech to troszkę przeschnie.Szamot żeczywiście bardzo powoli wiąże.Dzięki za rady.Pozdrawiam. :wit
11krzych

Post »

bodzio63 pisze: niech to troszkę przeschnie.
Przeschnie, ale nie zwiąże . Palcem wyskrobiesz przeschniętą zaprawę szamotową. Zachowuje się jak zaprawa murarska bez cementu.
bodzio63 pisze:Szamot żeczywiście bardzo powoli wiąże.
Raczej wcale nie wiąże. Upraszczam (bo tu nie miejsce na technologię budowy i uruchamiania pieców przemysłowych), ale szamot musi się "stopić", żeby można było to nazwać związaniem w sensie jak dla zaprawy cementowej.
Tylko nie grzej ostro mokrego. Najpierw wysusz delikatnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”