Ściółkowanie korą

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Teoretycznie znaczy to, że została odkażona (wyjałowiona) w wysokiej temperaturze (para wodna puszczona przez "filtr" z kory) jak nie przymierzając narzędzia chirurgiczne.

Jak było naprawdę? Takie parowanie wymaga odpowiedniego sprzętu, domowym sposobem nie da się uzyskać odpowiednio długo odpowiednio wysokiej temperatury, żeby wszystkie patogeny się wściekły, szczególnie jeśli mówimy o ilościach hurtowych, a nie o kilogramie kory. A czy gorsza parowana od kompostowanej? Dla mnie gorsza do rozsypania na grządkach, ale może dobra do czegoś innego?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Kaśka33
100p
100p
Od: 1 lut 2008, o 12:37

Post »

Szukałam dziś na allegro kory. Znalazłam firmę pod Warszawą, która oferuje właśnie parowaną. Mam zamiar wysypać korę na rabaty z kwasolubnymi. Może być taka parowana czy powinna być przekompostowana?

Zastanawiam się co innego można by wysypać pod kwasolubne? Wydaje mi się, że wszelkie żwirki czy inne kamyczki mogą zmniejszyć kwasowość gleby. Mam rację?
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Kaśka33 pisze: Zastanawiam się co innego można by wysypać pod kwasolubne? Wydaje mi się, że wszelkie żwirki czy inne kamyczki mogą zmniejszyć kwasowość gleby. Mam rację?
Najlepiej kompostowaną korę , szyszki, ewentualnie igliwie sosnowe, choć to nie najładniej wygląda. Żwirki i kamyczki stanowczo odradzam.Można też podsadzić niskie , zadarniające rośliny o zbliżonych do Rh. wymaganiach.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Kaśka33
100p
100p

Post »

Ewelinko!
Dlaczego stanowczo odradzasz żwirki i kamyczki?
Mój M upiera się, byśmy wysypali 3 rabatki "reprezentacyjne" (przy wejsciu) białym żwirkiem. Już się zgodziłam, bo w sumie naprawdę fajnie by to wyglądało. Rosną tam tuje, pierisy, ogniki i kosodrzewiny.

Pozdrawiam :wink:
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Jak reaguje biały żwirek na kwaśne, wilgotne środowisko przy Rh?
Robi się zielony!
A, że wygląda sztucznie.... :?
Kaśka33
100p
100p

Post »

Hmmmmmmm, a ja już przyzwyczaiłam się do myśli, że będzie białe tło.
Widziałam takie wejścia i bardzo mi się podobały.
No to jeszcze raz muszę to przemyśleć... :cry:
Już się boję powiedzieć mojemu M, że jednak chce nadal korę.
M to Baran, nie da się przekonać.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Ależ Kasiu, nie musisz go do niczego przekonywać, wysypcie na biało, za rok sam będzie wybierał kamyczki jak ten Kopciuszek i sypał całe worki kory :D Jak tylko żwirek przerośnie zielsko przyniesione wiatrem, kiedy kamyczki zaczną wysypywać się na ścieżkę, albo liście czy igły wbiją się pomiędzy... sama zobaczysz, jak Sz.M. szybko wymyśli inną ściółkę :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Kaśka33
100p
100p

Post »

Żartujesz!?
Jemu żadne zielsko nieprzeszkadza! Rozsypane kamyczki? To też nie nowość. Mamy trochę takich zwykłych, drobnych polnych. Pies ma pół roku, rozrzuca je wszędzie, a SZ. M. tylko duma co będzie z koszeniem... na tym dumaniu jego prace ogrodnicze się kończą. To wyjątkowy okaz leniwca dwuleworęcznego ogrodowego (określenie z innego wątku tego forum), dodałabym jeszcze upartego i niereformowalnego :wink:
Awatar użytkownika
Magia
50p
50p
Od: 20 lip 2007, o 16:34

Post »

Na wstepie ..cierpiliwosci dla nowicjusza :?

Ja mam takie pytania,
Kiedy i po co powinno sie podsypywac kora?
Czy kora dostarcza odzywia drzewa-iglaki, ze nie trzeba juz niczego innego?
Jaka kore juz gotowa -w workach polecilibyscie?

i ostatnie

Czy kora jest dobrym zabezpieczeniem przed psimi siuskami?
Magiczny ogród :-)
figi52
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 gru 2007, o 00:25

Post »

Kochani,jak kompostuje się igliwie sosnowe,tak samo jak korę?Kaśka
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Magia, kora stanowi ściółkę hamującą rozwój chwastów, a także pomagającą zwolnic parowanie wody z gleby.
Po pewnym czasie, kora ulega procesom rozkładu i wzbogaca w próchnicę wierzchnia , uprawna warstwę ziemi, zwaną glebą.
MOżna ją podsypywac w każdym czasie, warstwą ok. 5 cm.
Kora nie jest odżywką ! Kora z drzew iglasych, lekko zakwasza glebę, ale nie zawiera wystarczającej ilości mikroelementów, by być nawozem.
Lepiej używać kory przekompostowanej, bo w niej już zachodzą procesy rozkładu i nie wymagają one dostarczania azotu.
Tu - rysunek cyklu azotowego : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0&start=64

Świeżą korę, należy podsypać mocznikiem, Azofoską lub innym nawozem azotowym, by rozpocząć cykl rozkładu celulozy, aby mikroorganizmy do rozkładu nie pobierały azotu z gleby pod roślinami i nie spowalniły ich rozwoju.

Kasiu, igliwie można kompostwać tak, jak korę lub w niewielkiej ilości podsypać bezpośrednio pod kwasolubne ( zakwasza glebę).
Awatar użytkownika
Magja_
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 lut 2008, o 21:33

Post »

A co z korą dębową? Zostało mi jej strasznie dużo po zrobieniu bruku. Domyślam się, że będzie się długo rozkładać /to i nawet dobrze/ ale czy można nią wyściółkować rośliny?
harpja
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 sie 2007, o 10:16

Ściółkowanie rabat.Agrowłóknina i kora

Post »

Witam,
Mam pytanko z sadzeniem thuj za ktróe mam zamiar się dziś zabrać. Czy dobrze bedzie jak po wsadzeniu ich w ziemie przykryje je agrowłókniną i posypie na to korę?Jeśli tAK to w jaki sposób umocować brzegi tej agrowłókniny?
Czekam na odpowiedź.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”