Mięta w doniczce
Mięta w doniczce
Witam
Przez całe lato miałam na tarasie piekna miete w doniczce teraz do nie dawna stała jeszcze na dworze i zrobiła sie bardzo brzydka zółtawe liscie i nieciekawa. Teraz wniosłam ja do kuchni i jak sprawić żeby odżyła i była do użytku kuchennego? Poradzcie proszę
Pozdrawiam Natka
Przez całe lato miałam na tarasie piekna miete w doniczce teraz do nie dawna stała jeszcze na dworze i zrobiła sie bardzo brzydka zółtawe liscie i nieciekawa. Teraz wniosłam ja do kuchni i jak sprawić żeby odżyła i była do użytku kuchennego? Poradzcie proszę
Pozdrawiam Natka
Wiec moja mietka wypusciła nowe pedy ale po bokach i wszystkie sa pojedyńcze, długie i maja malenkie listeczki, próbowałam pociac je za pierwszymi listkami ale z nich tez wyrastaja cienkie, długie odrosty z małymi listkami i nie wiem co dalej zrobic bo z tego co teraz rosnie nie da sie nawet zrobic dzbanuszka herbatki.
Natka
Natka
Mięta i inne zioła w doniczce
Witam
Mam pytanie odnośnie uprawy ziół w doniczce, a szczególnie mięty. Kupiłam sobie wczoraj mięte i chciałabym wiedzieć jak się nią zajmować żeby mi nie uschła. To nie moja pierwsza mięta, ale zawsze mi usychały:( i nie chce żeby i ta uschła. Czy mogę ją już wystawić na balkon? Inne zioła chce wyhodować od nasionka. Posiałam już cząber ale chyba nic z niego nie będzie bo wyrosły mi takie długie pokręcone łodyżki z listkami na końcu. I tu mam pytanie jak posiać zioła tj. cząber, trybula, melisa, tymianek, majeranek, oregano. Mam też problem z bazylią, która ledwo co sie pokaże to już usycha. Teraz robię już czwarte podejście, zobaczę co z tego wyjdzie.
Dziękuję za każdą pomoc
Mam pytanie odnośnie uprawy ziół w doniczce, a szczególnie mięty. Kupiłam sobie wczoraj mięte i chciałabym wiedzieć jak się nią zajmować żeby mi nie uschła. To nie moja pierwsza mięta, ale zawsze mi usychały:( i nie chce żeby i ta uschła. Czy mogę ją już wystawić na balkon? Inne zioła chce wyhodować od nasionka. Posiałam już cząber ale chyba nic z niego nie będzie bo wyrosły mi takie długie pokręcone łodyżki z listkami na końcu. I tu mam pytanie jak posiać zioła tj. cząber, trybula, melisa, tymianek, majeranek, oregano. Mam też problem z bazylią, która ledwo co sie pokaże to już usycha. Teraz robię już czwarte podejście, zobaczę co z tego wyjdzie.
Dziękuję za każdą pomoc
Pozdrawiam
Paulina
Paulina
Ja gdy wysiewam zioła z nasion to obowiązkowo na doniczkę zakładam folię żeby stworzyć wiglotne środowisko i gdy roślinki podrosną to zdejmuję ;) folia musi być podziurawiona żeby dochodził tlen oczywiście, w taki oto sposób wychodowałem oregano, majeranek i bazylię ;) a melisę kupiłem w supermarkecie i dobrze rośnie do tej pory Bazylię posiałem już drugi rok z rzędu, wygląda na razie tak:
Na mięte to chyba jednak za wcześnie wynosić na balkon? W tamtym roku przytargałem sadzonkę od kogoś z działki i całe lato na balkonie sobie była, pięknie się rozrosła, nawet zakwitła no a niestety zioła które posiałem z nasion mi nie zakwitły :/ A na jakim oknie trzymasz zioła? Ja trzymam na zachodnim, w lecie jest od południa non stop światło i dobrze wszystko rośnie . . .
Na mięte to chyba jednak za wcześnie wynosić na balkon? W tamtym roku przytargałem sadzonkę od kogoś z działki i całe lato na balkonie sobie była, pięknie się rozrosła, nawet zakwitła no a niestety zioła które posiałem z nasion mi nie zakwitły :/ A na jakim oknie trzymasz zioła? Ja trzymam na zachodnim, w lecie jest od południa non stop światło i dobrze wszystko rośnie . . .
Moja mięta całą zimę stoi w donicy w piasku na tarasie
Czy jeśli wsadzę ją do gruntu to jeszcze coś z niej będzie??
Są to suche sterczące patyki
Czy jeśli wsadzę ją do gruntu to jeszcze coś z niej będzie??
Są to suche sterczące patyki
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53826" onclick="window.open(this.href);return false;
Życie jest pełne niespodzianek.
Życie jest pełne niespodzianek.
Re: Mięta i inne zioła w doniczce
Mięta to bylina, więc na zimę zasycha. Lubi wilgotne podłoże.szkapina pisze:To nie moja pierwsza mięta, ale zawsze mi usychały:( i nie chce żeby i ta uschła.