Koleus Blumego cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje koleuski

Post »

Uszczykujecie koleusy? Mi ich forma bez uszczykiwania odpowiada, ale może rozkrzewione wygladają lepiej? U Ciebie, boniu widzę, że nie ingerowałaś w ich rozwój? :wink:
Adanaya
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 kwie 2011, o 11:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chyba za bardzo pochwaliłam się moimi maluszkami... Zniszczyły mi się wszystkie :( uchował się jeden ale ledwo, reszta wszystko do kosza. Miałam je wysiane do mini szklarenki, miałam tam też wszystkie moje sukulenty. Rosły sobie wszystko było ok, i nie mam pojęcia co się stało. Zostawiłam szklarenkę na balkonie, też nic im nie było choć było dość ciepło, i któregoś wieczoru podlałam sukulenty odrobiną nawozu, i niestety przykryłam.... podejrzewam, że wszystko się spaliło...nigdy się z czymś takim jeszcze nie spotkałam. Cała zawartość szklarenek do kosza ;:145
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po wielu perturbacjach koleusy trafiły w końcu na wybieg z żurawkami. A ponieważ zostało jeszcze troszeczkę miejsca to zlituję się i nad tymi biedakami co nadal rosną w doniczce. Agnieszko!!! Jak tam nasze sadzoneczki?
Awatar użytkownika
hiacynta
200p
200p
Od: 15 lis 2010, o 23:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

I moje
Obrazek
Awatar użytkownika
Fafka
500p
500p
Od: 3 cze 2010, o 11:21

Post »

To i ja dorzucę moje

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wyhodowane z nasionek po zachwyceniu się nimi na tym forum. :D
Pozdrawiam. Jola.
Awatar użytkownika
hiacynta
200p
200p
Od: 15 lis 2010, o 23:01

Post »

Piękne są, moje też są z nasion :D
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek

Wysiane z nasion nadają się do wysadzenia. Agnieszko (Saaga) proszę o podanie nazw odmian.
Ewanov
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 sty 2012, o 18:00

Post »

Witam wszystkich! :) Dopiero co dołączyłam do forum. Przygnał mnie tu problem z moimi młodziutkimi koleusami. Jakiś czas temu zachwyciłam się tymi roślinkami i postanowiłam sobie wyhodować jako roślinkę doniczkową. Moje doświadczenie z sianiem jest zerowe- w moim starym mieszkaniu marniały wszystkie rośliny. Dopiero w nowym miejscu postanowiłam się dokwiecić;) Teraz mam jedne syngonium które dostałam w prezencie i jedna piękną pnąca roślinkę która ocaliłam przez zmarnowaniem-ze śmietnika. Ktoś wyrzucił dorodnego, zdrowego kwiatka, chyba epipremnum. No i teraz ciągle mi mało ;)
Wracając do koleusków-zamówiłam młoda siewkę na allegro i zmarniała mi na poczcie-jednak jako gratis dostałam kilka nasionek i wysiałam. Szybciutko wykiełkowało, najpierw jedno, potem kolejne...z 9 mam 4 siewki. Już dostają kolorowych znaczeń. Jednak ja mam narów przelewania roślin...i chyba załatwiłam maluszki :( Zaczęły im brązowieć i schnąć czubki...przesadziłam je do suchszej ziemi i doschły kolejnym siewkom...teraz posadziłam znów do zupełnie suchej-tzn. takiej jak jest w worku-leciutko tylko wilgotnej. Nie podlałam, chcę je przesuszyć ciut.Na korzonkach nie zaobserwowałam jakichś niepokojących zmian, żeby korzenie gniły lub się robiły miałkie....tylko te listki...i tylko druga para na każdej siewce. Górne nic na razie. Poradźcie proszę jak teraz postępować z maluchami aby je uratować?
Awatar użytkownika
foorfooq
200p
200p
Od: 20 paź 2011, o 22:37

Post »

Ja również dołączam do grona miłośników koleusów. Świetny wątek. Znalazłam tu odpowiedzi na kilka moich wątpliwości, jak np. że z miksu nasion do kupienia może wyrosnąć totalna niespodzianka :;230

Poszperałam w necie i da się znaleźć nasiona od Legutki do kupienia, zarówno zwykłych i wersji rokoko. Chyba zamówię. Tylko w paczce z rokoko jest mniej nasion, to tych warto kupić więcej opakowań. A Wam ile sztuk powyrastało z jednej wysianej paczki rokoko?

Myślę, że pod koniec stycznia można by już siać? Dzień już dłuższy się będzie robił ;:224
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

foorfoog wysiewałam kilka razy nasiona koleusów z firmy L no i nie doczekałam się kiełkowania. Od dwóch lat kupuję nasiona innych firm.
Tej jesieni postanowiłam pozyskać szczepki z moich koleusków. Rosną pięknie w malutkich doniczkach, jeszcze są małe, ale do maja będzie co sadzić do skrzynek. Cieszy mnie to bo zaoszczędzę :D
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
foorfooq
200p
200p

Post »

Mam też kilka szczepek koleusów, które zakupiłam jesienią od osoby z naszego forum. Chciałam mieć jednak więcej i innych odmian, dlatego zastanawiam się nad wysiewem. Te które mam to maluszki i trochę trudno mi sobie wyobrazić, że zaczną rosnąć wiosną bardzo szybko, jak prawdziwe " pokrzywy" :;230
Na pewno też będę chciała kupić gotowe sztuki, mam nadzieję, że będą dostępne wiosną.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Wiosną na pewno będzie koleusów pod dostatkiem. Wtedy jest w czym wybierać, a z nich można pod koniec sezonu pouszczykiwać gałązki na rozmnożenie.
Moje sadzonki też nieduże, jak dorastają do ok 10cm to ja im uszczykuję wierzchołki, wtedy pięknie się rozkrzewiają.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
foorfooq
200p
200p

Post »

korzo_m pisze: Moje sadzonki też nieduże, jak dorastają do ok 10cm to ja im uszczykuję wierzchołki, wtedy pięknie się rozkrzewiają.
Też tak robię ale jednej się ostatnio takie traktowanie nie spodobało i padła :roll:
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”