Warzywa- wysiew nasion, uprawa,porady ogólne i dla początkujących

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: siew

Post »

Anomalie pogodowe jakie obserwujemy mają swój początek tu, w rejonie Zatoki Meksykańskiej i Morza Karaibskiego :
http://sat24.com/world.aspx
Widać kolejne układy niżowe ciągnące z tamtego rejonu ciepłe , zwrotnikowe powietrze w kierunku Północnego Atlantyku/ białe smugi chmur frontowych/. Dokąd ta sytuacja będzie trwać zimy nie będzie.

Pozdrawiam
Kasencja

Post »

Część swoich pomidorów siałam 28 stycznia, równe 2 miesiące później posadziłam do namiotu foliowego.
Patrząc na pogodę można by już teraz wysiewać :roll: . Nawet mnie korci, żeby tak zrobić :) .
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

A ja 27.12. wysiałam już 2 odmiany karłowe Venus i Vilma . Przy sprzyjających warunkach zaowocują w domu ( i są podobno smaczne , takie z parapetu).
Pozdrawiam,Małgorzata
harlej1
200p
200p
Od: 28 kwie 2008, o 20:29

Post »

forumowicz pisze:Anomalie pogodowe jakie obserwujemy mają swój początek tu, w rejonie Zatoki Meksykańskiej i Morza Karaibskiego :
http://sat24.com/world.aspx
Widać kolejne układy niżowe ciągnące z tamtego rejonu ciepłe , zwrotnikowe powietrze w kierunku Północnego Atlantyku/ białe smugi chmur frontowych/. Dokąd ta sytuacja będzie trwać zimy nie będzie.

Pozdrawiam

nie wiem na ile sezonowe pogody są przewidywalne, ale podobno od lutego ma się zacząć wczesna wiosna, a kalendarzowa wiosna i lato mają upływać pod znakiem wysokiej temperatury i suszy...
Awatar użytkownika
anica
50p
50p
Od: 21 mar 2009, o 12:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moim zdaniem (rzeczą ludzką jest się mylić) zima zacznie się ok.połowy stycznia, będzie dość ostra, luty typowy, koło 20-tego da nam popalić, ocieplenie po 10 marca -huśtawka pogodowa, wiosna kapryśna, zmienna, pod koniec upalna i sucha.
Jak to w przyrodzie bywa - rolnik modli się o piękną suchą i wietrzną pogodę bo akurat skosił trawę na siano, a uprawy w gruncie proszą o deszcz. Żeby tak można było wszystkim dogodzić wg ich potrzeb :-)
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Ta jasne wierzcie dalej w takie rzeczy wg letnich prognoz zima miała być ostra śnieżna długa i już od października, jak jest widać. To najlepszy dowód że takie prognozy to bajki.
krystynac50
200p
200p
Od: 9 lut 2010, o 09:37

Post »

KIEDY WYSIAĆ NASIONKA POMIDORA????
Według Kalendarza ogrodnika i rolnika na luty 2012
http://www.rytmnatury.pl/Kalendarz-ogrodnika-Luty-2012
Przy opadającym księżycu - W LUTYM od 02 do15 czas siania i sadzenia ale 06 i 08 oraz 15 02 są to dni szczególnie korzystne dla roślin owocowych

W marcu 0d 01 03 do 13. 03 i od 28 - do końca miesiąca z tym że dla roślin owocowych szczególnie korzystne są dni 5 , 6 , 7 , marzec oraz 13 marzec
A co pokazują inne kalendarze ? jeśli macie inny to może porównamy
Ja dotąd stosowałam kalendarz Marii Thun ale w tym roku nie trafiłam na niego
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

Czyli ogolnie nie wiadomo kiedy siać te pomidory?
Kasencja

Post »

Zacytuję kolegę.
11krzych pisze:naokoło półtora/dwa miesiące przed planowanym terminem sadzenia w tunelu.
Niektórzy ( np. ja :wink: ) sieją wcześniej.
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam. Ja także jak Kasencja sieje wcześniej , myślę że zależy to od posiadanego ogrzewania w domu itp. ja mam kominkowe , tak więc pod parapetami nie ma grzejników i rośliny mi nie wybiegają zbyt szybko , a jak wysadzam to zazwyczaj mają już jakiś kwiat . Najlepiej samemu wypróbować i dopasować sobie termin do swoich warunków :wink: Moje dziś wsiane ! :wink:
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja będe siał około 25 - 27 marca (będą w gruncie).
W moich warunkach wcześniej nie warto. Sprawdziłem już różne terminy, przy wczesnym siewie tydzień lub dwa przed wysadzaniem pomidory meczą się wyraźnie w doniczkach i słabo startują po wysadzeniu. No i ciężko je pomieścić na parapetach :roll:
Pozdrawiam, Maciek.
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

A jak siejecie? Wszystkie nasiona razem i pikujecie, czy pojedyńczo do doniczek?
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Magda proponuję prześledzić wątek ,,wszystko o pomidorach ,,od początku warto !
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”