Szczepienie winorośli
- Space99
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: przeszczepianie krzewów winorośli
jak początkiem kwietnia wyciągasz z dołka do ukorzeniania i później wymoczysz w Topsinie to część sztobrów po obeschnięciu pakuje się w woreczki i do lodówki. Wtedy w okolicach kwitnienia w gruncie można tak poszczepić.
Dokształcałem się ostatnio w teorii bo chce spróbować przeszczepić kilka krzewów a docelowo wyprowadzam wysoką formę altanówki na taras i tam chce zaszczepić coś fajnego. W zimie nie powinna mi wymarzać wysoko i przytulona na zime do muru.
PS tam do tego filmiku jest druga część zobacz w podobnych filmach
Dokształcałem się ostatnio w teorii bo chce spróbować przeszczepić kilka krzewów a docelowo wyprowadzam wysoką formę altanówki na taras i tam chce zaszczepić coś fajnego. W zimie nie powinna mi wymarzać wysoko i przytulona na zime do muru.
PS tam do tego filmiku jest druga część zobacz w podobnych filmach
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
- andrew54
- 500p
- Od: 10 mar 2010, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marcin, mam nadzieję że zdasz nam relację z efektów szczepienia,oczywiście życzę powodzenia.Obejrzałem drugi filmik,dotyczy on bardziej zabezpieczania przeszczepionego krzewu niż samego szczepienia.Jest rzecz która mnie w nim urzekła a mianowicie niesamowity świergot ptaków,u nas coraz bardziej mniej spotykany.
Marcin , czy tasma do owijania miejsca szczepienia to jest jakas specjalna?
pozdrawiam
Kazik
Kazik
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przeszczepianie krzewów jest zagadnieniem bardzo ważnym i myślę ,że szybkie opanowanie tej umiejętności jest w interesie każdego winogrodnika . Po prostu każdy z nas ma jakieś krzewy odmian , które nie spełniają oczekiwań , przeszczepienie to sposób na szybkie owocowanie nowej odmiany ... Moje doświadczenia są takie : Szczepienie robiłem tylko w tunelu . Czarne w zielone - skuteczność mała , i ogólnie marność . Zielone w zielone - skuteczność dobra , dobre przyrosty i zdrewnienie . Różnicę w jakości tłumaczę sobie przede wszystkim dużo większą łatwością wykonania ostrych cięć na młodych pędach niż na twardym drewnie , a tym samym lepszym dopasowaniu elementów . Podstawowe sprawy to : czystość i ostrość noża , wykonanie operacji w czasie wypływania soku z podkładki ( podobno ma tu wpływ faza księżyca , ale również własciwy poziom wilgotności gleby ) , ścisłe złączenie elementów poprzez owinięcie paskiem folii , zabezpieczenie przed wysychaniem oczka ( pomsmarowanie roztopionym woskiem ) , wysoka temperatura ( z tym właśnie jest najgorzej , bo na to mamy wpływ umiarkowany , a temperatura powinna być na poziomie min. kilkunastu stopni w nocy , a dzień ponad 20*C. Jeśli wykonuje się szczepienie na ok. tydzień do kwitnienia , czyli pierwsza poł. czerwca to noce są często b. zimne ...) . Opóźniać szczepienia też nie można , bo nowy przyrost musi przecież jeszcze zdrewnieć . Myślę , że dobre rezultaty może dawać też póżne oczkowanie , w lipcu , ale bez pobudzenia oczka . Zrósłby się ładnie w warunkach wysokich temperatur i dobrze zabezpieczony przez zimę, wystartuje na wiosnę . Będę robił takie próby w tym roku , zwłaszcza na krzewach gruntowych . Ogólnie temat szczepienia i oczkowania to temat rzeka , metod jest bez liku i wszystkie mają wiele niuansów .
Kapitan, dzięki za informacje .Mam zamiar przeszczepiać jeden krzew ale warto wiedziec jak i czym robią to fachowcy.kapitan pisze:Są również specjalne do tego celu np tu masz http://www.euroflora.pl/SKLEPEshop/tabi ... fault.aspx tu też http://bonsai.otwarte24.pl/261,TASMA-DO-SZCZEPIEN .noka pisze:Marcin , czy tasma do owijania miejsca szczepienia to jest jakas specjalna?
Przy okazji pierwszego postu witam serdecznie wszystkich użytkowników tego zacnego forum.
Twoje strona jest mi znana i dobrze że będziesz udzielał rad takim amatorom jak jak.
pozdrawiam
Kazik
Kazik
Heloł,
A czy szczepił Ktoś winorośl tą metodą??
Ma to w naszych warunkach sznsę powodzenia??
https://www.youtube.com/watch?v=WV0IeV_x3FE
od 5 min....
tu podobnie
https://www.youtube.com/watch?v=K6ob5GAAKj0
A czy szczepił Ktoś winorośl tą metodą??
Ma to w naszych warunkach sznsę powodzenia??
https://www.youtube.com/watch?v=WV0IeV_x3FE
od 5 min....
tu podobnie
https://www.youtube.com/watch?v=K6ob5GAAKj0
Re: Szczepienie winorośli
Szczepiłem już wszystkimi metodami, największy % przyjęć to zielone w zielone, następnie zdrewniałe w zielone a najmniejszy zdrewniałe w zdrewniałe lub oczkowanie. Można zwiększyć % przyjęć przez zastosowanie przewodu grzewczego i wygrzewanie miejsca szczepienia.
W jakim okresie szczepiłeś zdrewniałe w zdrewniałe? Tak jak przedstawione na filmie styczeń, luty? I czy z zastosowaniem izolacji w postaci trocin lub piasku przykrywającego zraz? Mam do przeszczepienia 20 letnią winorośl, najlepiej by było zdrewniałymi zrazami chyba ale jeszcze nie próbowałem. Będę robił próby pod koniec zimy.
No ale z drugiej strony gdy jest taka wyższa temperatura już to winorośl zaczyna płakać i leje się z niej jak z kranu, także nie wiem co gorsze.
-
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Właśnie po to, by się tak intensywnie nie lało, podcina się w odpowiedni sposób pień poniżej miejsca szczepienia.
Jeżeli ktoś decyduje się radykalnie przeszczepić winorośl, polecam sprawdzony przeze mnie sposób, który jest dużo bardziej skuteczny niż pokazany na wyżej podlinkowanych filmach. Jeżeli teraz radykalnie obetniemy pień krzewu winorośli, na wiosnę wybiją od korzeni lub z pąków uśpionych nowe pędy. Te młode, zielone pędy można będzie wykorzystać do szczepienia zielonym w zielone (największy procent przyjęć) lub zdrewniałym w zielone. W pierwszym przypadku materiał do szczepień pozyskujemy bezpośrednio przed szczepieniem, a w drugim wykorzystujemy wcześniej przygotowane i odpowiednio przechowywane sztobry.
Jeżeli ktoś decyduje się radykalnie przeszczepić winorośl, polecam sprawdzony przeze mnie sposób, który jest dużo bardziej skuteczny niż pokazany na wyżej podlinkowanych filmach. Jeżeli teraz radykalnie obetniemy pień krzewu winorośli, na wiosnę wybiją od korzeni lub z pąków uśpionych nowe pędy. Te młode, zielone pędy można będzie wykorzystać do szczepienia zielonym w zielone (największy procent przyjęć) lub zdrewniałym w zielone. W pierwszym przypadku materiał do szczepień pozyskujemy bezpośrednio przed szczepieniem, a w drugim wykorzystujemy wcześniej przygotowane i odpowiednio przechowywane sztobry.
A jaki najkorzystniejszy termin w naszych warunkach???malopolanin pisze: ↑8 lis 2024, o 11:46 Jeżeli ktoś decyduje się radykalnie przeszczepić winorośl, polecam sprawdzony przeze mnie sposób, który jest dużo bardziej skuteczny niż pokazany na wyżej podlinkowanych filmach. Jeżeli teraz radykalnie obetniemy pień krzewu winorośli, na wiosnę wybiją od korzeni lub z pąków uśpionych nowe pędy. Te młode, zielone pędy można będzie wykorzystać do szczepienia zielonym w zielone (największy procent przyjęć) lub zdrewniałym w zielone.