Jesienno-zimowe pogawędki ..... z widokiem :-)
- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jesienno-zimowe pogawędki ..... z widokiem :-)
Paweł znalazłam chyba fotkę czy to Pinky-Winky? Niech fachowcy się wypowiedzą, Tajeczko
Justynko Bobo się z pewnoscią odwdzięczy, warto o niego dbać. Mój w tym roku odstał kopczek z kory.
Pogoda pogodą, ale u nas nocami zapowiadają spadki do -10 stopni, nic nie rozwijam, bo mogę tylko zaszkodzić roślinkom.
Nie chcę Was nieustannie zanudzać wspominkowymi fotkami no nie mam wyboru kolejnych póki co nie będzie
Albo zamknać ogród do wiosny, albo .... wspominać siegam do katalogu liściaste dla odmiany na początek klony
acer pseudoplatanus Simon Louis Freres /klon jawor/
no niestety strasznie sie przypala
Acer pseudoplatanus) Esk Sunset
acer platonides Drummondii /klon zwyczajny/
acer palmatum Atropurpureum /klon palmowy/ wspomnienia niestety, padł wiosną, czemu?
Acer palmatum Bloodgood /klon palmowy/
Acer palmatum Oridono-nishiki /klon palmowy/
Acer palmatum Orange Dream /klon palmowy/
Acer palmatum Beni Maiko /klon palmowy/
Acer palmatum Garnet /klon palmowy/
Acer palmatum Butterfly /klon palmowy/, tu po zakupie
i po goleniu
Acer palmatum Shishigashira /klon palmowy/
Acer palmatum Shaina /klon palmowy/, to ten malutki czerwony, ale urośnie
Zapomniałabym o acer palmatum Sihrasawanum
Mam jeszcze Acer palmatum Emerald Lace i kolejnego klonika, ale w notatkach brak, w głowie niestety tez ot skleroza
Wiem, co napisze Marta: "mówiłam pisać "Pisałam, ale jak sie okazało nie wszystko
Justynko Bobo się z pewnoscią odwdzięczy, warto o niego dbać. Mój w tym roku odstał kopczek z kory.
Pogoda pogodą, ale u nas nocami zapowiadają spadki do -10 stopni, nic nie rozwijam, bo mogę tylko zaszkodzić roślinkom.
Nie chcę Was nieustannie zanudzać wspominkowymi fotkami no nie mam wyboru kolejnych póki co nie będzie
Albo zamknać ogród do wiosny, albo .... wspominać siegam do katalogu liściaste dla odmiany na początek klony
acer pseudoplatanus Simon Louis Freres /klon jawor/
Acer pseudoplatanus) Esk Sunset
acer platonides Drummondii /klon zwyczajny/
acer palmatum Atropurpureum /klon palmowy/ wspomnienia niestety, padł wiosną, czemu?
Acer palmatum Bloodgood /klon palmowy/
Acer palmatum Oridono-nishiki /klon palmowy/
Acer palmatum Orange Dream /klon palmowy/
Acer palmatum Beni Maiko /klon palmowy/
Acer palmatum Garnet /klon palmowy/
Acer palmatum Butterfly /klon palmowy/, tu po zakupie
i po goleniu
Acer palmatum Shishigashira /klon palmowy/
Acer palmatum Shaina /klon palmowy/, to ten malutki czerwony, ale urośnie
Zapomniałabym o acer palmatum Sihrasawanum
Mam jeszcze Acer palmatum Emerald Lace i kolejnego klonika, ale w notatkach brak, w głowie niestety tez ot skleroza
Wiem, co napisze Marta: "mówiłam pisać "Pisałam, ale jak sie okazało nie wszystko
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Boziulku,jak u ciebie pieknie
Jolu,czy te cudowne klony rosną na duże drzewa?Mam tylko jednego drummondi kupione we wrześniu i zastanawiam sie nad dokupieniem,ale mam chyba za małą działke do nich.
Czy ta wanilka twoja to drzewko?Ja mam w krzaczku.Przepiękna....jeszcze raz
Jolu,czy te cudowne klony rosną na duże drzewa?Mam tylko jednego drummondi kupione we wrześniu i zastanawiam sie nad dokupieniem,ale mam chyba za małą działke do nich.
Czy ta wanilka twoja to drzewko?Ja mam w krzaczku.Przepiękna....jeszcze raz
- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
No,jak mogłabyś.....to mój najulubieńszy,którego nie mamZapomniałabym o acer palmatum Sihrasawanum
- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Oj az czlowiekowi sie w czaszce miesza Przyjemnie poogladac, lubie klony Jakbym miala duzy ogrod, to bym sie zaklonowala na smierc Ale mam jednego pospolitego i licze na to, ze bedzie duzy i piekny W tym roku sie nie nacieszylam, bo mi takiego maczniaka zlapal ze az szok
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 3 maja 2010, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie, w ciągu ostatnich dwóch lat, tak brzydko zachowuje się Drummondi. Wątpie by były to przypalenia, bo wcześniej nic takiego z nim się nie działo, przez cale sezony wyglądał ładnie. Może to jakaś choroba...swoją drogą podobnie zachowują się kasztanowce, może to sprawka szrotówka, oprócz kasztanowców atakuje też klony.pamelka pisze:
Śliczne masz te klony, uwielbiam wszystkie, jak miło się teraz na nie patrzy
Pozdrawiam, Kaśka
-
- Od: 15 paź 2010, o 00:18
przecudna kolekcja klonow Jolu
, ja tez mam do nich słabosć, ale mam za mało miejsca aby tyle zgromadzic
ale jeszcze na 4 miejsce znalezc sie musi
, ja tez mam do nich słabosć, ale mam za mało miejsca aby tyle zgromadzic
ale jeszcze na 4 miejsce znalezc sie musi
- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Uch te twoje klony cudniaste.
Miejsca, miejsca mi trzeba
Do dzis żałuje, że nie skusiłam sie w Krzywaczce na tego, na którego mnie namawiałaś
Miejsca, miejsca mi trzeba
Do dzis żałuje, że nie skusiłam sie w Krzywaczce na tego, na którego mnie namawiałaś
- AniaSz
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 1 lip 2011, o 22:28
Witaj Pamelko
Twój ogród zapowiada się bardzo smakowicie, bardzo podobają mi się łączenia iglaków z roślinami liściastymi, ogród sprawia wtedy wrażenie przypominającego naturę, a rośliny są lepiej wyeksponowane.Masz hortensję Bobo - pisałam u Marty- z Martowego pola, że mam u siebie dla niej miejsce- rzeczywiście jest taka kompaktowa? Zdjęcie hortensji przebarwiającej się- stawiam na Pinky, bo jej pędy są sztywno wyprostowane, a kwiat trzyma się prosto. Moja Wanily ma pędy bardzo giętkie i opadające pod wpływem deszczu- jestem nią zawiedziona, na pewno nie jest atrakcyjną hortensją na reprezentacyjne miejsce. A Twoja? Zauważyłam, że jest formowana,może masz inne wrażenia?
pozdrawiam Ania
Twój ogród zapowiada się bardzo smakowicie, bardzo podobają mi się łączenia iglaków z roślinami liściastymi, ogród sprawia wtedy wrażenie przypominającego naturę, a rośliny są lepiej wyeksponowane.Masz hortensję Bobo - pisałam u Marty- z Martowego pola, że mam u siebie dla niej miejsce- rzeczywiście jest taka kompaktowa? Zdjęcie hortensji przebarwiającej się- stawiam na Pinky, bo jej pędy są sztywno wyprostowane, a kwiat trzyma się prosto. Moja Wanily ma pędy bardzo giętkie i opadające pod wpływem deszczu- jestem nią zawiedziona, na pewno nie jest atrakcyjną hortensją na reprezentacyjne miejsce. A Twoja? Zauważyłam, że jest formowana,może masz inne wrażenia?
pozdrawiam Ania
- igielka78
- Od: 13 mar 2008, o 10:24
To żeście mnie dziewczyny nie pocieszyły! Na wiosnę miałam zamiar kupić właśnie Drummondi, albo tego ciapatego, a wy je tak "reklamujecie". Zostanie mi tylko Globosum chyba.kattka24 pisze:U mnie, w ciągu ostatnich dwóch lat, tak brzydko zachowuje się Drummondi. Wątpie by były to przypalenia, bo wcześniej nic takiego z nim się nie działo, przez cale sezony wyglądał ładnie. Może to jakaś choroba...swoją drogą podobnie zachowują się kasztanowce, może to sprawka szrotówka, oprócz kasztanowców atakuje też klony.pamelka pisze:
Śliczne masz te klony, uwielbiam wszystkie, jak miło się teraz na nie patrzy
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
Małgosiu wszystko zależy, jak się klona prowadzi .... można na duże drzewo, a można też ciąć w kulkę, dajmy na to.
Palmowe to już inna bajka, niektóre całkiem spore rosną, jedne wyższe, drugie niższe, te węższe, a tamte szerokie.
Vanilka drzewkowa, schowana u mnie od mroźnych wiatrów za drewutnią, dodatkowo zabezpieczona, bo to jej pierwszy roczek.
Grażynko zdobędziesz nic się nie martw, tylko posadź w miejscu zacienionym, też lubi się przepalać.
Julcia, a nie byłoby lepiej zamiast zwykłego jakiś taki wynalazkowaty bardziej No dobrze, co kto lubi, a ja lubię takie bardziej "pokombinowane"
Oj miesza się w głowie, jak człowiek oferty poogląda Klony w tym roku nie chorowały u mnie, na szczęście.
Kasiu napisałam już u Ciebie. Nie wygląda mi to na szrotówka, a Drumondii u mnie zdrowiutki od maleńkości Nie sądzisz, ze szrotówek uczepiłby się obu klonów?
W kilku ogrodach widziałam, że Freres się przypala, ale .... będę obserwowała.
Dorotko 4 to dobra liczba zdradzisz co wybrałaś?
Dorotko te małe by się zmieściły, wyższe pięterko dla rh i azalii Nie chciałaś zdaje się nabyć Acer palmatum Shishigashira, nic straconego
Aniu u mnie Bobo bardzo kompaktowa, krótko przycięta wiosną, wyglądała zjawiskowo obsypana kwiatami, polecam z pewnością.
Nie trzeba ogacać, martwić się, czy zakwitnie, czy nie.
Z Vanilką dziwne masz spostrzeżenia. Cóż moja tegoroczna i dwie malutkie, żadna się nie pokładała, nawet byłam zdziwiona, że ta pienna tak ładnie kwiaty do góry trzyma. Zobaczymy w kolejnym sezonie.
Dziękuję za potwierdzenie Pinky.
Igiełko Globosum w żadnym razie, już może lepiej Flamingo, Crimson King lub przecudny Esk Sunset
Palmowe to już inna bajka, niektóre całkiem spore rosną, jedne wyższe, drugie niższe, te węższe, a tamte szerokie.
Vanilka drzewkowa, schowana u mnie od mroźnych wiatrów za drewutnią, dodatkowo zabezpieczona, bo to jej pierwszy roczek.
Grażynko zdobędziesz nic się nie martw, tylko posadź w miejscu zacienionym, też lubi się przepalać.
Julcia, a nie byłoby lepiej zamiast zwykłego jakiś taki wynalazkowaty bardziej No dobrze, co kto lubi, a ja lubię takie bardziej "pokombinowane"
Oj miesza się w głowie, jak człowiek oferty poogląda Klony w tym roku nie chorowały u mnie, na szczęście.
Kasiu napisałam już u Ciebie. Nie wygląda mi to na szrotówka, a Drumondii u mnie zdrowiutki od maleńkości Nie sądzisz, ze szrotówek uczepiłby się obu klonów?
W kilku ogrodach widziałam, że Freres się przypala, ale .... będę obserwowała.
Dorotko 4 to dobra liczba zdradzisz co wybrałaś?
Dorotko te małe by się zmieściły, wyższe pięterko dla rh i azalii Nie chciałaś zdaje się nabyć Acer palmatum Shishigashira, nic straconego
Aniu u mnie Bobo bardzo kompaktowa, krótko przycięta wiosną, wyglądała zjawiskowo obsypana kwiatami, polecam z pewnością.
Nie trzeba ogacać, martwić się, czy zakwitnie, czy nie.
Z Vanilką dziwne masz spostrzeżenia. Cóż moja tegoroczna i dwie malutkie, żadna się nie pokładała, nawet byłam zdziwiona, że ta pienna tak ładnie kwiaty do góry trzyma. Zobaczymy w kolejnym sezonie.
Dziękuję za potwierdzenie Pinky.
Igiełko Globosum w żadnym razie, już może lepiej Flamingo, Crimson King lub przecudny Esk Sunset
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Zdjęcie,które teraz wstawiłaś to drumodi? Kupiłam go u nas teraz we wrześniu na agrze i kilka dni po wsadzeniu opadły mu wszystkie liście.Sądzisz,że odbije wiosna? Masz może jego zdjęcie w różnych porach roku,bo ma naprawdę piękne liście? Widziałam u Danusi prowadzony na kulkę,nie wiem o jakiej porze roku było robione zdjęcie,ale wtedy listki miał jaśniutkie.
- ZbigniewG
- Od: 3 cze 2010, o 18:42
Jolu odczytałaś (napisałaś) właśnie fragment mojej listy obecności ale niestety brak na niej palmowych - zero powodzenia i wzajemnościpamelka pisze:... Globosum w żadnym razie, już może lepiej Flamingo, Crimson King lub przecudny Esk Sunset
o Dorota przypomniała mi o Brillantissimum
-
- Od: 15 paź 2010, o 00:18
Joluś mam u siebie już duży Flamingo i od zeszłego sezonu Brillantissimum , bardzo chciałam jeszcze Drumondi , Esk Sunset , Carnival i ten......no pogrzebie u Ciebie , już mam Shirasawy