Traktor ogrodowy,ciągnik,minitraktor
- kairu
- 100p
- Od: 12 lut 2009, o 16:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Traktorek ogrodowy
Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć, ponieważ poza kopaniem do jednego i drugiego możesz założyć praktycznie taki sam osprzęt.
Plusem dla traktorka jest na pewno możliwość montażu pługa do orki, co w przypadku avanta jest nie możliwe oraz chyba większy prześwit pod kołami.
Plusem dla avanta jest na pewno przegubowy układ kierowniczy.
Poza tym wydaje mi się, że jednak traktorek taniej wyjdzie w zakupie, ale to wszystko zależy jakiej klasy Cię interesuje.
Tyle ode mnie może ktoś coś więcej doda.
Plusem dla traktorka jest na pewno możliwość montażu pługa do orki, co w przypadku avanta jest nie możliwe oraz chyba większy prześwit pod kołami.
Plusem dla avanta jest na pewno przegubowy układ kierowniczy.
Poza tym wydaje mi się, że jednak traktorek taniej wyjdzie w zakupie, ale to wszystko zależy jakiej klasy Cię interesuje.
Tyle ode mnie może ktoś coś więcej doda.
Witam
Czy ktoś wykonuje pracę koszenia traw ? w dużych ilościach oczywiście. Chciał bym zapytać o sprzęt jakim to wykonujecie ponieważ chcę powiększyć "flotę" ale nie wiem co dokładniej ponieważ wybór jest duży.
-|.
Czy ktoś wykonuje pracę koszenia traw ? w dużych ilościach oczywiście. Chciał bym zapytać o sprzęt jakim to wykonujecie ponieważ chcę powiększyć "flotę" ale nie wiem co dokładniej ponieważ wybór jest duży.
Tak na przyszłość, jeżeli noże ( a dokładniej ich wałki czyli ostatni pasek w kolejce ) napędza pasek klinowy nie zębaty to obojętna jest ich pozycja gdyż nie nachodzą na siebie. Gdy nachodzą na siebie -|- uderzając to noże ustawiamy w ten sposóbAugusto pisze:witam raz jeszcze, kupiłem traktorek(z innego źródła ;) )
Traktorek posiada 2 noże tnące, pytanie jak powinny być one ustawione, jeden względem drugiego ? Czy to w prostej lini, może równolegle lub prostopadle tak jak na tym schemacie ?
http://www.mtd-serwis.pl/Katalog/13CV50 ... 6227-Noze/
Pozdrawiam
Bartek
-|.
Co do traktorków to mogę polecić np John Deere 3036e można do niego zamontować właściwie wszystko (łychę, pług, paleciaka, . Przydatny latem, jak i zimą. Producent zapewnia części zamienne na 25 lat. Jest z czego wybierać. Najlepiej kupić od dobrego dealera. Jakby było potrzeba to mogę dać jakiś namiar.
JD odpada, za drogi i w za daleko serwis za bardzo daleko.
- Ogrodnik88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przecież JD ma najlepiej rozwiniętą sieć servisów ze wszystkich zagranicznych ciągników w polsce.
W moim mieście jest serwis Husqvarny oraz Stiga. JD niema, najbliższy 70km więc po co jak mam te dwa pod ręką, po za tym JD jest strasznie drogi, nie ukrywajmy nie widzę w nim nic co by mnie zainteresowało - ten ciągnik z wałkiem może jest dobry ale jest trochę za duży.Ogrodnik88 pisze:Przecież JD ma najlepiej rozwiniętą sieć servisów ze wszystkich zagranicznych ciągników w polsce.
Obecnie zastanawiam się Husqvarna czy Stiga.
- kairu
- 100p
- Od: 12 lut 2009, o 16:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Mam pytanie, czy potrzebujesz sprzętu typowo tylko i wyłącznie do koszenia. Czy może chodzi Tobie o bardziej uniwersalny sprzęt.Janosik pisze:Czy ktoś wykonuje pracę koszenia traw ? w dużych ilościach oczywiście. Chciał bym zapytać o sprzęt jakim to wykonujecie ponieważ chcę powiększyć "flotę" ale nie wiem co dokładniej ponieważ wybór jest duży.
Piszesz o koszeniu w dużych ilościach, ale jak dużych i czego? Łąki, zieleń miejska, duże ogrody, boiska?
Ja osobiście do koszenia mojego ogromnego trawnika przy domu. Stosuję mały rider husqvarny jest to model 850. Jest to dosyć mały traktorek jednak jego ogromną zaletą jest przegubowy układ kierowniczy. Mogę nim objechać grubsze drzewo naokoło pnia. Trawa nie jest zbierana, lecz mulczowana; jednak jest możliwość do takiego sprzętu podczepienia przyczepki zamiatającej.
Jest to koszenie wysokiej trawy - ok 40 cm, zastanawiałem się nad riderem lub stiga park tylko modelami 20KM, dużym plusem jest uniwersalność ale ja się skupiam na koszeniu.
Ja mam Husqvarnę modelu teraz nie pamiętam ale jest to 15 konny silnik kawasaki troszkę żałuję że nie wziąłem powyżej 20 KM. Koszę zieleń miejską nim i jestem super zadowolony jak i ze sprzętu tak i z serwisu. Dodam jeszcze że dokupiłem do niego przyczepkę i zdażyło mi się ciągnąć nim obciążenia sięgające powyżej 500 kilo i dawał radę. Świetnie radzi sobie ze zbieraniem liści w parkach. Za to jeśli chodzi o Stigę to miałem styczność z modelem park pro 4x4 była fajna ale serwis do d..y:)
Czy ta przyczepka zbiera skoszoną trawę - dosyć dużą ilość ? Pewnie nie raz zdarzyło się tobie że trafiłeś na kamień czy coś innego co unieruchomiło nóż, jak wygląda wtedy sprawa z serwisem ? Pytam z ciekawości bo interesuje mnie przystawka bijakowa.
Wiesz co ta przyczepka to jest typowa do ciągnięcia i worzenia różnych rzeczy. Tobie chodzi o kosz zbierający który się ciągnie za traktorkirm. Pracowałem na takim czymś i powiem Ci że fajnie to zbierało ale nie nadaje się na wąskie kawałki i tam gdzie jest dużo kręcenia wtedy najlepiej się zbiera to zwykłym traktorkiem z koszem. Co do serwisu to powiem Ci że jestem zadowolony bo po jakimś czasie na tyle zaprzyjażniłem się z szefem serwisu husqvarny że sam mi pokazał jak się wymienia różnego rodzaju podzespoły i sam juz to robię i nie muszę wydawać pieniędzy na robociznę tylko kupuję części. Bardzo proste są do serwisowania maszyny z husqvarny.
Dzięki za odpowiedź, interesuje mnie czy taka przyczepka potrafiła by zebrać skoszoną wysoką trawę. W normalnym traktorku z centralnym koszem zbierał dobrze a nawet bardzo dobrze ale zaraz się zapychał kosz a po nim tunel środkowy tak więc problematyczne. Teren otwarty w sumie zakręty to głównie 90 i 180 stopni.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
jeśli teren nie jest zbytnio kręty to bez problemu da ona sobie rade
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 7 kwie 2012, o 16:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam planuję zakup traktorka Yanmar ke3 . Czy jest na forum osoba która takowy posiada ? Jak się sprawuje i ogólne wrażenia . Paweł
Piekielnie silna maszyna jak na swoją wagę.pawel2954 pisze:Witam planuję zakup traktorka Yanmar ke3 . Czy jest na forum osoba która takowy posiada ? Jak się sprawuje i ogólne wrażenia . Paweł
Miałem i sprawdzał się rewelacyjnie.
Koszty napraw są takie jak jego moc
Pług 2 skibowy ciągnie, aż miło
Pompa jest bardzo wydajna i radzi sobie z każdym osprzętem
Miałem trochę problemów z PTO, ale to była kwesta eksploatacyjna, a nie wada.
Trochę się przebranżowiłem i stał się niepotrzebny więc sprzedałem, ale jest godny polecenia.