Obsługa tunelu,ściółkowanie gleby,obniżenie temperatury,odkażanie itd...
Re: Zmniejszenie temperatury w tunelu foliowym
A później będziecie lamentować , że pomidory nie dojrzewają , albo , że mało słodkie
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Święta prawda, ile światła tyle plonu.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Pawełku!
A co zrobić jak są takie upały?Moja folia tez na słońcu w samo południe,potem w cieniu liści jabłoni.Wczoraj w południe wierzchołki powiędły (tak miały gorąco).Mają przewiew,ale niestety boki foliowca przysypane na stałe ziemią.W zeszłym roku wstawiałam w te upały do folii wentylator.I jak tak dalej będzie to w tym tez tak zrobię.
Przy okazji :jak smakowały ogóreczki małosolne?
Pozdrawiam.
A co zrobić jak są takie upały?Moja folia tez na słońcu w samo południe,potem w cieniu liści jabłoni.Wczoraj w południe wierzchołki powiędły (tak miały gorąco).Mają przewiew,ale niestety boki foliowca przysypane na stałe ziemią.W zeszłym roku wstawiałam w te upały do folii wentylator.I jak tak dalej będzie to w tym tez tak zrobię.
Przy okazji :jak smakowały ogóreczki małosolne?
Pozdrawiam.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Stosuję tylko cieniowanie folii i temperatura wewnątrz jest niższa niż na dworze, bo duża masa liści chłodzi.
pozdrawiam Ludwik
Pawiem Ci tak dzisiaj o 9 rano w foli miałem już 30 stopnie , teraz nie mnożna tam praktycznie wejść , ale nie widziałem przywiędniętych pomidorów.
A co robię , moim subiektywnym zdaniem niewiele
tzn
dbam o to , żeby nie było na roślinach balastu (niepotrzebnych liści . Dwa liście grono, dwa liście grono )
nie leje wody tak żeby było non stop wilgotno ( podlewanie idzie 4xpo 15 minut do godz 13, co daje tak koło litra na krzak )
nie podaje wody koło łodygi ( krzaki mam posadzone co 30 cm i wodę podaje dokładnie po środku )
nie daje gnojówki, nawozów , czy trzeba ,. czy nie trzeba ( nie lubię i staram sie nie używać nawozów siarczanowych)
więc w sumie to prawie nic nie robię , dzisiaj grila robię i piwko
a pomidorki same rosną
liście najczęściej tez zwijają odmiany gruntowe sadzone pod osłonami
niestety tez sadze gruntowe do namiotu
Ekopom a po co ty to cieniujesz, Twoje pomidorki dobrze wyglądają ??
A co robię , moim subiektywnym zdaniem niewiele
tzn
dbam o to , żeby nie było na roślinach balastu (niepotrzebnych liści . Dwa liście grono, dwa liście grono )
nie leje wody tak żeby było non stop wilgotno ( podlewanie idzie 4xpo 15 minut do godz 13, co daje tak koło litra na krzak )
nie podaje wody koło łodygi ( krzaki mam posadzone co 30 cm i wodę podaje dokładnie po środku )
nie daje gnojówki, nawozów , czy trzeba ,. czy nie trzeba ( nie lubię i staram sie nie używać nawozów siarczanowych)
więc w sumie to prawie nic nie robię , dzisiaj grila robię i piwko
a pomidorki same rosną
liście najczęściej tez zwijają odmiany gruntowe sadzone pod osłonami
niestety tez sadze gruntowe do namiotu
Ekopom a po co ty to cieniujesz, Twoje pomidorki dobrze wyglądają ??
Paweł _____________________________________________________________________________
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Chłodno jest przy ziemi, a w górze są grona z kwiatami i nie chcę ,aby zrzuciły zawiązki . Tak wygląda stara folia z zewnątrz.
pozdrawiam Ludwik
No wiesz jak wcześnie otworzysz to nie przelecą
W sumie ja tam nie zamykam namiotu , tylko burz za dużo ostatnio i ciężko noc przespać spokojnie
p.s.
ładne słoneczki
W sumie ja tam nie zamykam namiotu , tylko burz za dużo ostatnio i ciężko noc przespać spokojnie
p.s.
ładne słoneczki
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Już chyba przeszło miesiąc nie były zamykane, bo chyba bym musiał przed 5 godziną otwierać.
pozdrawiam Ludwik
- Entek
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 30 sie 2011, o 10:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: tunel na pomidory
Odświeżę temat.
Pomidory uprawiam dopiero od kilku lat (amatorsko, na niewielkiej działeczce). Ponieważ z uprawą gruntową różnie to bywało (tak jak z pogodą) w zeszłym roku wyspawałem sobie niewielki namiot foliowy (4x3m).
Wiem, że do rozpoczęcia sezonu jeszcze sporo czasu, ale mam pytanie odnośnie ściółkowania ziemi w tunelu agrowłókniną. Czy takie rzeczy się praktykuje? Nie ukrywam, że chodzi mi przede wszystkim o ochronę gleby przed chwastami, utratą wilgoci i mniejszymi wahaniami temperatury (noc - dzień). Ale z drugiej strony może doprowadzi to do przegrzania gleby latem?
Pomidory uprawiam dopiero od kilku lat (amatorsko, na niewielkiej działeczce). Ponieważ z uprawą gruntową różnie to bywało (tak jak z pogodą) w zeszłym roku wyspawałem sobie niewielki namiot foliowy (4x3m).
Wiem, że do rozpoczęcia sezonu jeszcze sporo czasu, ale mam pytanie odnośnie ściółkowania ziemi w tunelu agrowłókniną. Czy takie rzeczy się praktykuje? Nie ukrywam, że chodzi mi przede wszystkim o ochronę gleby przed chwastami, utratą wilgoci i mniejszymi wahaniami temperatury (noc - dzień). Ale z drugiej strony może doprowadzi to do przegrzania gleby latem?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
W tym roku po raz pierwszy zastosowałem czarną agrowłókninę i tylko w ten sposób można walczyć z chwastami, gdy ma się większą powierzchnię i nie stosuje się herbicydów, jestem przeciwnikiem stosowania herbicydów i powinno tyle uprawiać, aby móc agrotechnicznie zwalczać chwasty.
pozdrawiam Ludwik
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
ekopom
A nie miałeś problemów z temperaturą ziemi przy czarnej włókninie.Chodzi mi o lato.
Pozdrawiam
A nie miałeś problemów z temperaturą ziemi przy czarnej włókninie.Chodzi mi o lato.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Temperatura gleby u mnie była nawet za niska,ponieważ, gdy słońce zaczyna mocniej dogrzewać to już jest dość mocno rozbudowany krzak i pod pomidorami jest łagodny chłód. Dodatkowo przez stosowanie linii kroplujących kilka razy dziennie także ochładza glebę. Stosuję małe dawki, bo mam zimną wodę i mocno przepuszczalną ziemię.
pozdrawiam Ludwik
- Entek
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 30 sie 2011, o 10:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wnioskuję z tego, że można w tunelu wyściółkować glebę agrowłókniną. Z tym nagrzewaniem agrowłókniny latem to chyba taki sam problem jak z glebą - obie są czarne. Foliak co prawda niewielki, ale zielsko rośnie w nim jak na drożdżach i gimnastykowanie się wśród wyrośniętych krzaków pomidorów jest trochę kłopotliwe. Jednak opinia praktyków jest tutaj decydująca.