Roundup - jak działa,kiedy rozkłada się w ziemi,skutki jego działania itp
- majs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Roundup - czy rozkłada się w ziemi?
brak polskich znaków
oprócz tego sposobu na pniaki kolegi 11krzych , można nawiercić pniak, kilka otworów i wlewać tam trochę mocniejszy roztwór roundpu, nie odbija ponownie ścięte drzewo i jakieś dwa sezony do spróchnienia, z własnych obserwacji.
Pozdrawiam
Do entuzjastów Rundapu , obejrzyjcie !
Może polskie spojrzenie na to świństwo was oświeci.
Progran Uwaga o Rundapie
Może polskie spojrzenie na to świństwo was oświeci.
Progran Uwaga o Rundapie
Piszę na ile stan wiedzy pozwala. Masz prawo mieć inne zdanie.
Robert i Szymon (junior lat 9 )
Robert i Szymon (junior lat 9 )
- cytrusowy hubi
- 200p
- Od: 3 sty 2012, o 13:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
może i ten program nas oświeci ale ja próbuje naturalnymi metodami(pies,wykopywanie łopatką).Ale jest taki wścibski sąsiad który trawy nie kosi i chwasty się sieją u nas w ogródku. ale jest sposób tylko nie wiem czy zadziała na płocie jest posadzony winobluszcz gdy się zarośnie może nie będzie za bardzo przepuszczać chwastów
Legnica i okolice
Ankieta o cytruskach
cytrusy,egzotyka i inne moje roślinki Zapraszam ! kocham cytrusy i naleśniki!!!
Ankieta o cytruskach
cytrusy,egzotyka i inne moje roślinki Zapraszam ! kocham cytrusy i naleśniki!!!
- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: 5 hektarow- od czego zaczac, pomocy !!!
Nie mogę zrozumieć jak można proponować pryskanie roundapem czy innym herbicydem działki na której ktoś chce sadzić warzywa i to jeszcze dla siebiekrismiszcz pisze: należy wykonywać oprysk Roundupem lub innym glifosatem. Polecam Energy + siarczan amonu, sporo przyśpieszy obumieranie roślin. Oprysk wykonujemy na rośliny zielone, ponieważ roundup nie jest środkiem doglebowym ;-). Następnie po tygodniu(w przypadku roundupu energy) lub po 2-3 tygodniach należy uprzątnąć i obserwować czy pojawiają się nowe zielone chwasty czy widzimy przewage obumarłych roślin. Jeśli będziemy mieć przewage zielonych to ponawiamy oprysk, a jak nie to po uprzątnięciu wkraczamy z glebogryzarką. Po tych zabiegach przystępujemy do uprawy gleby.
Wiadomo, że bez użycia herbicydów jest o wiele więcej pracy, ale o ile zdrowiej.
Dwa lata temu "odzyskałam" nieużytek bez użycia chemii, owszem kilka razy ziemia była zaorywana i dopiero w kolejnym roku (w zeszłym) posadziłam tam dynie. Nie powiem chwasty rosły, ale mocno się tym nie przejmowałam,a potem rosło wszystko naturalnie i ładnie. Nie był to co prawda tak duży areał, ale nie chciałabym siebie i innych truć.
pozdrawiam Ewa
Ja zaś , nie rozumiem tej rady oprysku Roundapem od doświadczonego hodowcy. Właśnie dlatego, że :
Pozdrawiam
Na ugorze czy nieużytku niczemu ten oprysk nie pomoże . Narazi jedynie na koszty i zatrucie środowiska. Problemem nie są rosnące chwasty ale ich nasiona gromadzone przez lata w glebie.krismiszcz pisze:roundup nie jest środkiem doglebowym
Pozdrawiam
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
forumowicz doprawdy? Kilka razy wykonywałem podobne zabiegi i nie miałem większych problemów. Przypominam Ci o roślinach które rozmnażają się w inne sposoby jak przez nasiona. A niestety siewki będą odczuwalne przez kilka następnych sezonów, ale to tylko zależy czy będziemy uprawiać ekologicznie( oprysk miedzianem ) czy zgodnie z zabiegami agrotechnicznymi.
A do przypomnienia Roundup jest bardzo szybko neutralizowany i wątpie aby substancja czynna przetrwała do następnego sezonu.
A do przypomnienia Roundup jest bardzo szybko neutralizowany i wątpie aby substancja czynna przetrwała do następnego sezonu.
Mam co do tego poważne wątpliwości natury praktycznej. Sąsiad mój któregoś roku też poszedł na łatwiznę i skropił Roundupem pas trawy wzdłuż ogrodzenia. Przed dwa lata nic mi nie chciało rosnąć w metrowym pasie od ogrodzenia.krismiszcz pisze:Roundup jest bardzo szybko neutralizowany
A poza tym , skoro Roundap działa tylko na część nadziemną, to ja znam inny sposób na pozbycie się tego, co wystaje z ziemi. I do tego sposób całkowicie ekologiczny. Nazywają toto kosiarką.
-
- 200p
- Od: 19 lis 2010, o 15:36
Na dobrą sprawę można zrobić motykę z kamienia i żyć tak jak ludzie pierwotni. Wtedy będzie zdrowo i ekologicznie ;) Osobiście nie chciałoby mi się walczyć ręcznie z chwastami powiedzmy na 50 arach. Chemia jest po to, żeby jej używać zgodnie z etykietą producenta.
Nie raz "robiłem" ugór jakimś tańszym odpowiednikiem Roundupa i zawsze pole było za rok czyściutkie.
Poza tym tego typu środki działają tylko przez część zieloną, rozkładają się w glebie, więc szkodliwość dla warzyw sianych rok po zabiegu wydaje się żadna. Bardziej bałbym się osadów z powietrza "dokarmiających" warzywa, niż skutków ubiegłorocznego oprysku Roundupem.
Nie raz "robiłem" ugór jakimś tańszym odpowiednikiem Roundupa i zawsze pole było za rok czyściutkie.
Poza tym tego typu środki działają tylko przez część zieloną, rozkładają się w glebie, więc szkodliwość dla warzyw sianych rok po zabiegu wydaje się żadna. Bardziej bałbym się osadów z powietrza "dokarmiających" warzywa, niż skutków ubiegłorocznego oprysku Roundupem.
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Mój ogródek
Wiesz co... wiedzy nigdy dość.
Może poczytaj, obejrzyj parę filmików, dowiedz się co to jest --nazwa zastrzeżona1--.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... it=Roundup
Może poczytaj, obejrzyj parę filmików, dowiedz się co to jest --nazwa zastrzeżona1--.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... it=Roundup
Cywilizacja powinna zatem paść już co najmniej w średniowieczu z głodu ,a to z powodu braku ...RoundupuMarcinBrz pisze:Na dobrą sprawę można zrobić motykę z kamienia i żyć tak jak ludzie pierwotni.
-
- 200p
- Od: 19 lis 2010, o 15:36
Mirku - poczytaj etykietę Roundupu. Dla mnie to, co napisał producent jest "święte". Preparat i ulotka zostały zatwierdzone i tyle.
forumowicz - w średniowieczu nie było samochodów, komputerów, telewizji, itd. Teraz też mamy ich nie używać? Pradziadek opowiadał, że na początku istnienia linii kolejowej ludzie mówili na pociąg, że "diabeł jedzie". Podobnie z chemią - na szczęście już zaczynają się przekonywać do rozsądnego jej stosowania.
forumowicz - w średniowieczu nie było samochodów, komputerów, telewizji, itd. Teraz też mamy ich nie używać? Pradziadek opowiadał, że na początku istnienia linii kolejowej ludzie mówili na pociąg, że "diabeł jedzie". Podobnie z chemią - na szczęście już zaczynają się przekonywać do rozsądnego jej stosowania.
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Mój ogródek
Marcin Brz
Rób co chcesz tylko zdradź , gdzie sprzedajesz swoje plony. I czy je osobiście konsumujesz ?. Bulwersujące nie jest szpikowanie roślin chemią z lenistwa i w pogoni za kasą, co podwójna moralność. To dla siebie- to na sprzedaż.
Pozdrawiam
PS Co najmniej przez 30 lat karmiono nas DDT opowiadając przy tym bajki o amerykańskiej stonce dostarczanej do nas balonami. Ile osób zmarło przedwcześnie z powodu akumulacji DDT tego się zapewne nigdy nie dowiemy. Teraz natomiast chemia jest zdrowa
Rób co chcesz tylko zdradź , gdzie sprzedajesz swoje plony. I czy je osobiście konsumujesz ?. Bulwersujące nie jest szpikowanie roślin chemią z lenistwa i w pogoni za kasą, co podwójna moralność. To dla siebie- to na sprzedaż.
Pozdrawiam
PS Co najmniej przez 30 lat karmiono nas DDT opowiadając przy tym bajki o amerykańskiej stonce dostarczanej do nas balonami. Ile osób zmarło przedwcześnie z powodu akumulacji DDT tego się zapewne nigdy nie dowiemy. Teraz natomiast chemia jest zdrowa