MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach CZ.II
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach. CZ II
Koniecznie muszą być zamknięte na końcach lub w środku, wielokrotnie już o tym pisaliśmy..
Też mam problem ze zdobyciem rurek, odpowiedniej trzciny mało a rdestowiec faktycznie jakiś w tym roku dziwny, bardzo gruby i pokrzywiony
Trzeba urządzić dalszą wyprawę po materiał.
Też mam problem ze zdobyciem rurek, odpowiedniej trzciny mało a rdestowiec faktycznie jakiś w tym roku dziwny, bardzo gruby i pokrzywiony
Trzeba urządzić dalszą wyprawę po materiał.
Pozdrawiam, Maciek.
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Papcio pisze:Faktycznie kłopot z trzciną, nie wiem co robić. Rdest jest pokrzywiony a rurki plasikowe nie fajne i co robić? Rurki do napojów są takie ładne i średnica odpowiednia, pakowane po 100szt, szkoda! Będę musiał zakupić matę trzcinową w castoramie i nią się bawić
ja sprawdzałem te maty , na kilka metrów tylko zaledwie kilkanaście sztuk nadawałoby się na domki ,średnica kiepska , oni szyja wszystko jak leci - szkoda kasy ......
a rdestowiec faktycznie sponiewierany....
- Funkmaster
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 lut 2010, o 10:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie trzciny pod dostatkiem fakt miejsca już upatrzone od kilku lat.
A co do grubości to też myślałem na początku że musi być książkowo. Ale mogą być i cieńsze. W tym roku przygotowałem cienkie rurki dla nożycówek i tak wyszło że poszło wszystko pod murarki na 4 wiązki po ok 110 szt. To mniej więcej 10 szt było niezasiedlonych i to dlatego że miały "niedociągnięcia"
A co do grubości to też myślałem na początku że musi być książkowo. Ale mogą być i cieńsze. W tym roku przygotowałem cienkie rurki dla nożycówek i tak wyszło że poszło wszystko pod murarki na 4 wiązki po ok 110 szt. To mniej więcej 10 szt było niezasiedlonych i to dlatego że miały "niedociągnięcia"
Przyszły Rolnik ;)
- sparks25
- 500p
- Od: 14 lut 2010, o 22:15
No murarki nie wybrzydzały i te mniejsze tez zajmowały , ale jakby były mrozy to mozna po lodzie wejsc na głebsze miejsca i ładnej trzciny naciąc.
Co jest nie tak z tymi słomkami do napojów ? Czy ktoś wie gdzie w trójmieście lub okolicach można zdobyć trzcinę ?Papcio pisze:rurki plasikowe nie fajne i co robić? Rurki do napojów są takie ładne i średnica odpowiednia, pakowane po 100szt, szkoda!
- sparks25
- 500p
Słomki z plastiku nie przepuszczają powietrza i trzymają wilgoć , a powietrze jest potrzebne larwom, a od wilgoci pyłek na pewno zacznie pleśnieć.
- Suppa
U mnie cieńsze rurki nie zostały zamieszkane przez murarki, tzn takie poniżej 6mm, zajął je tylko Węgarnik.
Pozdrawiam, Maciek.
- Funkmaster
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 lut 2010, o 10:02
Gdyby kogoś interesowały kokony lub gotowe rurki do "hodowli" to zapraszam na priv.
Przyszły Rolnik ;)
- sparks25
- 500p
Też już mam trzciny byłem dziś na prywatnym jeziorze który ma znajomy z pracy i łódką pływałem , przywiozłem kilka duzych snopków wystarczy dla mnie i mogę też odstapic rurki i kokony bo jeszcze mi zostało trochę.
- bodzia3012
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Witajcie
Ja też mam na razie problem z trzciną ,mam nadzieję,ze jeszcze będzie mróz co zamrozi bagna,
bo tam jest trzcina,a nie mam jak dojść
Ja też mam na razie problem z trzciną ,mam nadzieję,ze jeszcze będzie mróz co zamrozi bagna,
bo tam jest trzcina,a nie mam jak dojść
-
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
jak jest kiszka z grubsza trzciną to można użyć młodych pędów czarnego bzu tniemy je na odcinki, suszymy a potem wiertareczką wybieramy ten gąbczasty rdzeń- oczywiście jest to o wiele bardziej pracochłonne i zbyt wiele sie nie narobi takich rurek- natomiast próbowałem jako rurek użyć łodyg roślin baldaszkowatych- ale nigdy ich nic nie zasiedliło podejrzewam ze one chłoną dobrze wilgoć
U mnie też jest kiszka z grubszą trzciną. Natomiast rdestu są takie ilości i przekroje, że mogę otworzyć hurtownię. Czy rdest jest gorszy od trzciny? Naciąłem trochę i widzę, że ma cieńszą ściankę niż trzcina i ogólnie jest mniej wytrzymały mechanicznie.
Czy murarki równie chętnie zasiedlają rdest jak trzcinę?
Czy murarki równie chętnie zasiedlają rdest jak trzcinę?
- Suppa
Czy Masz na myśli Rdestowiec sachaliński? Ten ma różne łodygi ale większość jest gruba i twarda, tak że sekator ma co robić U mnie początkowo wybierały trzcinę, po pewnym czasie zasiedlały wszystkie rurki o odpowiednich średnicach, nawet przypłaszczone
Pozdrawiam, Maciek.