Kawa uprawa w mieszkaniu

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
foorfooq
200p
200p
Od: 20 paź 2011, o 22:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawa w domu

Post »

mietek41 pisze: witaj.kawę można również przelać zwłaszcza zimą.musisz obserwować ziemię i przyrosty rośliny.poradzi sobie z delikatnym przesuszeniem w takim przypadku najlepiej kawę wstawić do wanny i porządnie spryskać odstaną wodą dostarczysz ją odrazu do liści :wit
Teraz już na spryskanie wodą chyba za późno, to było kilka dni temu. Ale gdybym jeszcze raz tak zawaliła w kwestii opieki nad kawą, to będę o tym pamiętać :oops:
mietek41
50p
50p
Od: 23 paź 2011, o 10:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Adam12222 pisze::wit Mietku
Jak tam twoja kawa???
Może wrzucisz zdjęcia owoców jak wyglądają po dojrzeniu?
witaj.niestety nie zrobiłem zdjęć kawy ale zrobię nowym siewką jak wyjdą z ziemi.już kiełkują.mam ciekawsze zdięcie kwitnącej aspidistry zamieszczę jutro.nie wiedziałem że aspidistra kwitnie. ;:7
Awatar użytkownika
Iochroma
500p
500p
Od: 6 sty 2012, o 17:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam.
Mam kawę z biedronki, bardzo gęsto rośnie w doniczce. Moje pytanie: czy wycinanie sekatorem słabszych siewek to jedyne wyjście? Czy gdyby się je rozsadziło to bardzo zaszkodziłoby się korzeniom nawet tych silniejszych? Szkoda mi tych słabszych... :oops:
Marzę o tak owocującej kawie... :shock: ;:180
Udanych plonów.
Magda
Krzychoo
100p
100p
Od: 30 mar 2008, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam
Po lekturze wątku nabrałem ogromnej ochoty na uprawę kawy. Miałem już kiedyś w doniczce niewielką roślinę, ale po roku zmarniała.
Mam pytanie techniczne: jak wygląda kwestia zapylania kwiatów w pomieszczeniu? Trzeba je zapylać pędzelkiem czy jak przy pomidorach wystarczy potrząsanie krzakiem?
mietek41
50p
50p

Post »

Krzychoo pisze:Witam
Po lekturze wątku nabrałem ogromnej ochoty na uprawę kawy. Miałem już kiedyś w doniczce niewielką roślinę, ale po roku zmarniała.
Mam pytanie techniczne: jak wygląda kwestia zapylania kwiatów w pomieszczeniu? Trzeba je zapylać pędzelkiem czy jak przy pomidorach wystarczy potrząsanie krzakiem?
witaj.owoce kawy zawiązują się bez zapylania.więc nie mósisz udawać pszczoły.a sadzonkę kawy najlepiej kupić w dobrym sklepie ogrodniczym.powodzenia
mietek41
50p
50p

Post »

iohroma pisze:Witam.
Mam kawę z biedronki, bardzo gęsto rośnie w doniczce. Moje pytanie: czy wycinanie sekatorem słabszych siewek to jedyne wyjście? Czy gdyby się je rozsadziło to bardzo zaszkodziłoby się korzeniom nawet tych silniejszych? Szkoda mi tych słabszych... :oops:
Marzę o tak owocującej kawie... :shock: ;:180
witam.nie radzę ryzykować,kawa na pewno odchoruje taki zabieg.korzenie kawy są bardzo wrażliwe,wystarczy że zbliżą się do ścinek doniczki i odrazu zaczyna gubić liście.jest to sygnał aby ją przesadzić.ja wycinam gdy największa roślina ma ok.60-70cm. :wit
aner
200p
200p
Od: 3 sie 2009, o 10:42

Post »

:wit Miałam 11sadzonek kawy w doniczce,3lata temu przesadziłam każdą osobno ,żadna nie padła do tej pory.Rosną u mnie teraz 4sztuki,resztę porozdawałam,czekam teraz ;:94 na własną kawę--pozdrawiam
Renia
mietek41
50p
50p

Post »

aner pisze::wit Miałam 11sadzonek kawy w doniczce,3lata temu przesadziłam każdą osobno ,żadna nie padła do tej pory.Rosną u mnie teraz 4sztuki,resztę porozdawałam,czekam teraz ;:94 na własną kawę--pozdrawiam
witam.musiałaś rozdzielać wiosną lub latem gdy roślina miała najlepsze warunki.po prostu masz dryg do ogrodnictwa gratuluję.aby kawa zakwitła musi mieć dużo światła zimą.moja pierwszy raz kwitła po ok.3-4latach.powodzenia-kawa z własnych owoców pychota :uszy

Obrazek
aner
200p
200p
Od: 3 sie 2009, o 10:42

Post »

Możliwe,że kawę przesadzałam wiosną,nie pamiętam ,ale zawsze mam na uwadze kalendarz biodynamiczny i opiekuję się roślinami zgodnie z nim.
Renia
mietek41
50p
50p

Post »

Niżej zdjęcie ... aspidistry, która zaskoczyła mnie kwiatami, o co jej nie posądzałam, a tutaj-kiełkująca kawa... Pozdrawiam serdecznie, Mietek

Obrazek
Xk-k
---
Od: 20 wrz 2011, o 16:54

Post »

Super Mietku u mnie dalej nic i chyba już nie wykiełkują ;:144
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p
Od: 6 maja 2009, o 17:26

Post »

moja mnie wnerwiła i wylądowała na chłodnej werandzie, wygląda jak drapak. Jak przeżyje do wiosny do wywalę do ogrodu, niech się dzieje co chce.
Awatar użytkownika
cytrusowy hubi
200p
200p
Od: 3 sty 2012, o 13:27

Post »

sadystka!Ryska kupiłaś kawę chodziaż taką w puszce :;230
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”