Ogród Soczewki cz2
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Soczewki cz2
A ja ją będę cieła przy ziemi, żeby za bardzo nie wybujała. Teraz ma 1,2 m. I tak niech zostanie. Tam nie mam miejsca na pnącą. U mnie sprawuje się naprawdę dobrze. Obficie kwitnie, zdrowa. Bardzo jestem z niej zadowolona.
A miała być Nostalgia
A miała być Nostalgia
-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gosiu ja też swoją przytnę ale gdzieś na 1m (zakładając, że zimy nie będzie i nie przemarznie)ponieważ chcę by miała bardziej gęsty krzak.
-- 8 sty 2012, o 16:08 --
Czas na prezentację kolejnych róż. Te zakupiłam 2 lata temu pod wpływem nagłego chciejstwa posiadania rabaty różanej. Nie muszę chyba pisać, że chęć to powstała po obejrzeniu kilku wątków różanych. Moja wiedza nadal była zerowa a róże wybierałam po kolorze kwiatów Jedyną różą której nazwę zapamiętałam była Mary Rose i jakież było moje zdziwienie, gdy dostałam ją w sklepie ogrodniczym ( radość ze zdobyczy była znacznie większa od zdziwienia ). Do koszyka wpadły również Barcarolle, Iceberg, Carina i Degenhardt.
Mary Rose
Iceberg lekko mnie rozczarował nie miał zbyt dużo nowych przyrostów ale w zamian wypuszczał dzikie pędy , które namiętnie usuwałam. Na jesieni jeszcze raz go przesadziłam wkopując głębiej i dając ziemię z obornikiem. Zobaczymy co pokaże w tym sezonie. Piękne białe kwiaty
-- 8 sty 2012, o 16:08 --
Czas na prezentację kolejnych róż. Te zakupiłam 2 lata temu pod wpływem nagłego chciejstwa posiadania rabaty różanej. Nie muszę chyba pisać, że chęć to powstała po obejrzeniu kilku wątków różanych. Moja wiedza nadal była zerowa a róże wybierałam po kolorze kwiatów Jedyną różą której nazwę zapamiętałam była Mary Rose i jakież było moje zdziwienie, gdy dostałam ją w sklepie ogrodniczym ( radość ze zdobyczy była znacznie większa od zdziwienia ). Do koszyka wpadły również Barcarolle, Iceberg, Carina i Degenhardt.
Mary Rose
Iceberg lekko mnie rozczarował nie miał zbyt dużo nowych przyrostów ale w zamian wypuszczał dzikie pędy , które namiętnie usuwałam. Na jesieni jeszcze raz go przesadziłam wkopując głębiej i dając ziemię z obornikiem. Zobaczymy co pokaże w tym sezonie. Piękne białe kwiaty
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
- Margo2
Nie wiem, czy ja mam Mary Rose, bo mam jakąs podobną.
Ja zakochałam się w niej będąc u Ali.
Zamówiłam u Szmita, ale niestety nie dostałam.
Ja zakochałam się w niej będąc u Ali.
Zamówiłam u Szmita, ale niestety nie dostałam.
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Coraz częściej żałuję, że Mary Rose poszła do innego ogrodu
-
- 1000p
Gosiu Mary Rose jest bardzo charakterystyczna i trudno ją pomylić z inną. Wstaw fotkę to porównamy. Ja się w niej zakochałam po obejrzeniu wątku Moniki Vertigo a gdy zobaczyłam ją na żywo u Ali utwierdziłam się w swoim wyborze.
Aniu dlaczego się jej pozbyłaś ? Dla mnie jak na razie jedynym minusikiem i to do wybaczenia jest to że dość krótko kwitnie ale pokrój krzewu, kwiat i zapach rekompensują ten malutki minus.
-- 11 sty 2012, o 20:16 --
Degenhart
Carina myślałam, że już się z nią pożegnam. W pierwszym sezonie ołysiała całkowicie i straszyła gołymi łodygami, potworny widok. W tym sezonie trzymała się lepiej i została, ale gdy znów się to powtórzy przesadzę ją za ogrodzenie ( tam lądują róże, które nie bardzo pasują mi na rabatach a szkoda mi jest je wyrzucać więc stworzyłam tam taki różany miszmasz)
Barcarolle niesamowity kolor kwiatów aksamitno-bordowy, piękne ciemnozielone liście Bardzo piękna wielkokwiatowa róża. Niestety podobnie ja Carina łapie czarną plamistość ale natychmiast wypuszcza świeże listki. U mnie bardzo szybko rośnie i na jesieni musiałam ją przesadzić w inne miejsce.
Taka malutka była jak ją sadziłam
2010
[
W 2011 osiągnęła ponad metr i bardzo się rozrosła
Aniu dlaczego się jej pozbyłaś ? Dla mnie jak na razie jedynym minusikiem i to do wybaczenia jest to że dość krótko kwitnie ale pokrój krzewu, kwiat i zapach rekompensują ten malutki minus.
-- 11 sty 2012, o 20:16 --
Degenhart
Carina myślałam, że już się z nią pożegnam. W pierwszym sezonie ołysiała całkowicie i straszyła gołymi łodygami, potworny widok. W tym sezonie trzymała się lepiej i została, ale gdy znów się to powtórzy przesadzę ją za ogrodzenie ( tam lądują róże, które nie bardzo pasują mi na rabatach a szkoda mi jest je wyrzucać więc stworzyłam tam taki różany miszmasz)
Barcarolle niesamowity kolor kwiatów aksamitno-bordowy, piękne ciemnozielone liście Bardzo piękna wielkokwiatowa róża. Niestety podobnie ja Carina łapie czarną plamistość ale natychmiast wypuszcza świeże listki. U mnie bardzo szybko rośnie i na jesieni musiałam ją przesadzić w inne miejsce.
Taka malutka była jak ją sadziłam
2010
[
W 2011 osiągnęła ponad metr i bardzo się rozrosła
Pozdrawiam Monika
- Margo2
Bardzo podoba mi się Degenhart, Ostatnio zwracam większą uwagę na takie pojedyncze płatki. A tu jeszcze ten biały środeczek.
-
- 1000p
Gosiu i na pewno by się do Ciebie jeszcze zmieściła bo to miniaturowa róża. Jest niska i nie rozrasta się zbyt szybko
-- 12 sty 2012, o 20:01 --
Dziś pokażę róże które zamówiłam jesienią 2010. Tym razem dłużej się zastanawiałam nad wyborem i korzystałam z rady i doświadczenia Ali
Barleburg Castle - takie róże bardzo lubię. Mimo że pierwszy rok cała była obsypana kwiatami, Żałuję, że nie mam miejsca na więcej niż 3szt
Flora Danica mandarynkowa piękność
Leonardo de Vince nie pokazała nic szczególnego w tym roku Skupiła się na ukorzenianiu. Miejmy nadzieję, że w tym sezonie popracuje nad krzakiem i kwiatami. W drugiej połowie lata wypuściła jeden długi pęd. (złożyłam zamówienie na kolejne 3szt)
Otello mimo wielu mało pochlebnych opinii postanowiłam ja mieć A może u mnie będzie inaczej No i wyrósł ledwo nad ziemią niczym wcześniej wspomniany Leonardo ale za to kwiaty i ich kolor zostawiam bez komentarza
-- 12 sty 2012, o 20:01 --
Dziś pokażę róże które zamówiłam jesienią 2010. Tym razem dłużej się zastanawiałam nad wyborem i korzystałam z rady i doświadczenia Ali
Barleburg Castle - takie róże bardzo lubię. Mimo że pierwszy rok cała była obsypana kwiatami, Żałuję, że nie mam miejsca na więcej niż 3szt
Flora Danica mandarynkowa piękność
Leonardo de Vince nie pokazała nic szczególnego w tym roku Skupiła się na ukorzenianiu. Miejmy nadzieję, że w tym sezonie popracuje nad krzakiem i kwiatami. W drugiej połowie lata wypuściła jeden długi pęd. (złożyłam zamówienie na kolejne 3szt)
Otello mimo wielu mało pochlebnych opinii postanowiłam ja mieć A może u mnie będzie inaczej No i wyrósł ledwo nad ziemią niczym wcześniej wspomniany Leonardo ale za to kwiaty i ich kolor zostawiam bez komentarza
Pozdrawiam Monika
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
A mnie się podoba Bercarolle,bardzo szlachetna ,piękna róża.
- Georginia
Bardzo ładnie rozrosły się te różyczki.Leonardo widocznie tak ma że jeden pęd wypuszcza w pierwszym roku .U mnie jest identyczny ,z jednym długim pędem.
-
- 1000p
Podobnie myślę. Niektóre róże potrzebują kilku sezonów by pokazać się w całej krasie. A w przypadku Leonarda nie mam żadnych wątpliwości, że potrafi zachwycić. Nic mi nie pozostaje jak tylko cierpliwie czekać.
Pozdrawiam Monika
- Georginia
Mnie też.
- Margo2
Własnie dostałam listę róż jakie ma Ewa Gloriadei do sprzedania i chyba ma Barleburg Castle i Degenhart. Zatem wiosną zamówię u niej te róże.
Na jesieni kupiłam w R. Leonarda. Niesamowicie rozrośnięta sadzonka. jeszcze takiej nie miałam. Ciekawe jak zaprezentuje się w sezonie.
Na jesieni kupiłam w R. Leonarda. Niesamowicie rozrośnięta sadzonka. jeszcze takiej nie miałam. Ciekawe jak zaprezentuje się w sezonie.