Palma królewska (Phoenix canariensis) - sianie,pielęgnacja,problemy w uprawie
Chcę odnowić temat. Zakupiłam Phoenixa w markecie B - 2 lutego , też kraj pochodzenia to Holandia

Po 2 tygodniach pomimo, że przesadziłam palmę w zalecaną doniczkę, w ziemię palmową z dodatkiem żwiru, na spód doniczki 1,5 cm warstwa keramzytu. Zraszłam palmę co 2 dzień (nie wieczorem). Wydaje mi się, że odrobiłam lekcję przed kupnem. A ona czym mi się odwdzięczyła: liście się zaczęły zamykać i schnąć. Tak wygląda teraz a zdjęcia są lepsze niż rzeczywistość

Jaki z tego morał, nie kupować palmy z Holandii? Komu jeszcze nie udało się zachować ją w takim stanie, jak była kupiona?
I pytanie do fachowców, po obcięciu zostawić 1 najmniejszy liść - jeszcze nie otworzony, ale też nie ususzony i czekać? Zaczęłam podlewanie biohumusem, raz na tydzień po sprawdzeniu ziemi metodą "palca".
Pozdrawiam - Baśka.

Po 2 tygodniach pomimo, że przesadziłam palmę w zalecaną doniczkę, w ziemię palmową z dodatkiem żwiru, na spód doniczki 1,5 cm warstwa keramzytu. Zraszłam palmę co 2 dzień (nie wieczorem). Wydaje mi się, że odrobiłam lekcję przed kupnem. A ona czym mi się odwdzięczyła: liście się zaczęły zamykać i schnąć. Tak wygląda teraz a zdjęcia są lepsze niż rzeczywistość

Jaki z tego morał, nie kupować palmy z Holandii? Komu jeszcze nie udało się zachować ją w takim stanie, jak była kupiona?
I pytanie do fachowców, po obcięciu zostawić 1 najmniejszy liść - jeszcze nie otworzony, ale też nie ususzony i czekać? Zaczęłam podlewanie biohumusem, raz na tydzień po sprawdzeniu ziemi metodą "palca".
Pozdrawiam - Baśka.
Wiosna, wiosna , wiosna ach to Ty....
Obetnij jej tylko te dwa liście które zaznaczyłem i zwiększ jej podlewanie(ilość wody) ona ma rosnąć w takiej suchej ziemi?. Ziemia u palmy powinna tylko powierzchownie przesychać, na taką donicę conajmniej 0,5 litra na tydzień musisz wody wlać, biohumus dobrze że dałaś, czasami takie sytuacje mogą się zdarzyć bo roślina ma zmienione warunki klimatyczne i musi to odreagować ale by tą palmę zatłuc trzeba mieć naprawdę talent do zasuszania lub zalewania roślin więc spoko nic jej nie powinno być dojdzie do siebie. 

Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. Podlewałam sposobem: do pojawnienia się wody w podstawce, nadmiar po 15 min.wylewałam. Zastanawiam się czy nie za dużo dałam żwiru coś ok. 30% w stosunku do ziemi palmowej i może stąd ta przesuszona nawierzchnia.
Patrzę na to zdjęcie i patrzę i nie widzę zaznaczenia. Przemo mogę prosić jeszcze raz
Pozdrawiam.
Patrzę na to zdjęcie i patrzę i nie widzę zaznaczenia. Przemo mogę prosić jeszcze raz

Pozdrawiam.
Wiosna, wiosna , wiosna ach to Ty....
Phoenix canariensis
Witam
mam zamiar kopic 6 gram nasion ww palemki czy ktoś mógł by mi powiedzieć ile mniej więcej ich będzie??
chciałbym tez się dowiedzieć w jaki sposób je się kiełkuje i ile czasu??
z góry dziękuje za odpowiedzi
pozdrawiam:)
mam zamiar kopic 6 gram nasion ww palemki czy ktoś mógł by mi powiedzieć ile mniej więcej ich będzie??
chciałbym tez się dowiedzieć w jaki sposób je się kiełkuje i ile czasu??
z góry dziękuje za odpowiedzi
pozdrawiam:)
Poczytaj tutaj są linki o wysiewie palmy kanaryjskiej. Wysiew palm a tu o warunkach jakie zapewnić roślinie Phoenix
Ja podlewałam ziemię z wysianymi nasionami co kilka dni, żeby miała czas trochę przeschnąć. Nie dopuszczałam jednak do nadmiernego wyschnięcia. Podlewałam normalnie, nie spryskiwałam.zi3lak pisze:a jak często trzeba podlewać obficie czy spryskiwać glebę powierzchniowo i na jaka głębokość je wsadzić ???????????
z góry dzięki
pozdro
Nasiona posadziłam na głębokość, hmmm... myślę, że to było ok. 3 - 4 cm. Raczej nie więcej

Pozdrawiam 
Kasia

Kasia
Czesc! Uwielbiam palmy i mam ich kilkanascie. Kilka duzych, mniejsze, calkiem male i niedawno wysiane!Patryk pisze:Dzisiaj z pięciu zasianych nasionek mam już trzy młode palmy!:)
Czekam na pozostałe:)
Przemo, dzięki za porady, sprawdzają się w 100%

Z wieloletniego doswiadczenia wiem, ze trzeba bardzo uwazac przy przesadzaniu tych malych, czesto gina, jak im sie uszkodzi korzenie. Natomiast te kilkuletnie swietnie znosza przycinanie korzeni. Dzis wlasnie przesadzalam 2 phoenixy do troszeczke wiekszych donic, scielam ok.10 cm. Robie to juz ktorys raz i maja sie wysmienicie.
Pozdrawiam i zycze sukcesow!